
 
Date:  November 21, 1996                            VAOPGCPREC 12-96 
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  Recoupment of Armed Forces Severance Pay from Veterans’ Disability 
      Compensation--XXXXXXX, XXXX X.  X XX XXX XXX 
 
  To:  Chairman, Board of Veterans’ Appeals (011G) 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Whether 38 C.F.R. § 3.700(a)(3) or any other legal authority 
requires withholding of a veteran’s Department of Veterans Affairs 
(VA) disability compensation to recoup the amount of nondisability 
severance pay received by the veteran from the veteran’s armed 
forces component upon discharge from military service. 
 
COMMENTS: 
 
1.  The record indicates that the veteran served on active duty in 
the Air Force from June 1974 to November 1987, attaining the rank of 
major.  Upon discharge, the veteran received a lump-sum payment from 
the Department of the Air Force, which the Air Force termed 
“nondisability severance pay.”  The veteran was subsequently awarded 
VA disability compensation.  Based on evidence received from the Air 
Force, the VA regional office determined that the lump-sum payment 
was subject to recoupment from VA disability compensation and began 
withholding a portion of the veteran’s disability compensation to 
recoup the total amount of the lump-sum payment.  The veteran 
appealed.  By letter dated February 4, 1994, the Department of the 
Air Force informed VA that the veteran was administratively 
discharged involuntarily from the Air Force because of misconduct or 
moral or professional dereliction and received nondisability 
severance pay authorized by section 631 of Pub. L. No. 96-513, 
94 Stat. 2835, 2954 (1980), and former 10 U.S.C. § 8786 (see 10 
U.S.C.A. § 8786 (1959)).  (In fact, former section 8786 authorized 
severance pay for Air Force officers removed from the active list 
for failure to meet standards of performance.  Former section 8796 
of title 10, United States Code, authorized such benefits for Air 
Force officers removed for moral or professional dereliction.)  The 
veteran cites 38 C.F.R. § 3.700(a)(3) and maintains that the lump-
sum payment received from the Air Force should not be recouped from 
VA disability compensation since the payment represented severance 
pay not due to a disability. 
 
2.  Section 1212 of title 10, United States Code, addresses 
eligibility for disability severance pay by members of the Armed 
Forces.  The provisions of section 1212(c) govern the recoupment of  
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disability severance pay from VA disability compensation payable for 
the same disability.  Section 1212(c) provides in pertinent part 



that, “[t]he amount of disability severance pay received under this 
section shall be deducted from any compensation for the same 
disability to which the former member of the armed forces or his 
dependents become entitled under any law administered by the 
Department of Veterans Affairs.”  Section 1212(c) derives from 
section 403 of the Career Compensation Act of 1949, ch. 681, § 403, 
63 Stat. 802, 820 (also referred to as Public Law 351, 81st 
Congress). 
 
3.  Section 3.700(a)(3) of title 38, Code of Federal Regulations, 
was promulgated in 1959 to implement the statutory provisions 
codified at 10 U.S.C. § 1212(c).  The VA transmittal sheet 
accompanying the initial promulgation of 38 C.F.R. § 3.700(a)(3) 
describes that provision as a restatement of “Public Law 351, 81st 
Congress.”  Compensation & Pension Trans. Sheet 200 (5-29-59).  As 
initially promulgated, section 3.700(a)(3) consisted of language, 
identical to language contained in the current version of that 
regulation, providing that, 
 

[w]here the disability or disabilities found to be 
service connected are the same as those upon which 
disability severance pay is granted, an award of 
compensation will be made subject to recoupment of the 
disability severance pay.  There is no prohibition 
against payment of compensation where the veteran 
received nondisability severance pay or where 
disability severance pay was based upon some other 
disability. 

 
(Emphasis added.) 
 
4.  At the time of issuance of 38 C.F.R. § 3.700(a)(3), former 
chapter 859 of title 10, United States Code, (see 10 U.S.C.A. 
ch. 859 (1959)) provided procedures for the removal of Air Force 
officers who failed to meet standards of performance.  A provision 
of that chapter, former 10 U.S.C. § 8786, authorized severance pay 
for certain officers removed from the active list in connection with 
proceedings under former chapter 859.  The following year, former 
chapter 860 was added to title 10 to provide procedures for removal 
of and severance pay for certain Air Force officers in connection 
with proceedings for moral or professional dereliction.  See 10 
U.S.C.A. ch. 860--repealed, note (Supp. 1996).  (Similar provisions 
regarding Army officers were contained in former chapters 359 and 
360 of title 10.)  Title 10 contained no provision requiring  
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recoupment of severance pay under these statutes from VA disability 
compensation.  Thus, at the time, 38 C.F.R. § 3.700(a)(3) was 
correct in stating that there was no prohibition against payment of 
compensation where a veteran had received nondisability severance 
pay. 



 
5.  The referenced provisions of title 10 authorizing severance pay 
for certain Air Force and Army officers were repealed by the Defense 
Officer Personnel Management Act, Pub. L. No. 96-513, § 213, 94 
Stat. 2835, 2885 (1980).  That repeal was effective September 15, 
1981.  Pub. L. No. 96-513, § 701, 94 Stat. at 2955.  That law added 
a new chapter 60 to title 10, unifying the procedures for removal of 
officers for failure to meet performance standards and for moral or 
professional dereliction and authorizing a benefit termed “separa- 
tion pay” for certain officers removed in connection with proceed- 
ings under that chapter.  Laws governing separation pay for officers 
discharged under chapter 60 and certain other provisions of title 10 
were added at 10 U.S.C. § 1174.  Section 631 of Pub. L. No. 96-513 
provided that a member of the Armed Forces who was on active duty on 
September 14, 1981, and was involuntarily discharged or released 
from active duty under any provision of title 10 as in effect on or 
after that date is entitled to elect to receive any severance pay or 
readjustment payment to which the member would have been entitled 
under laws in effect on that date.  94 Stat. at 2954.  It appears 
that the benefit termed by the Air Force as “nondisability severance 
pay,” which the veteran in the instant case, who was on active duty 
on September 14, 1981, received, was paid pursuant to this savings 
clause. 
 
6.  Section 1174(h)(2) of title 10, United States Code, provides in 
pertinent part that: 
 

A member who has received separation pay under this 
section, or severance pay or readjustment pay under 
any other provision of law, based on service in the 
armed forces shall not be deprived, by reason of his 
receipt of such separation pay, severance pay, or 
readjustment pay, of any disability compensation to 
which he is entitled under the laws administered by 
the Department of Veterans Affairs, but there shall 
be deducted from that disability compensation an 
amount equal to the total amount of separation pay, 
severance pay, and readjustment pay received. 

 
The purpose of 10 U.S.C. § 1174(h)(2) is apparently “to eliminate 
receipt of double benefits for the same period of service.”   
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VAOPGCPREC 14-92 (O.G.C. Prec. 14-92) (citing H.R. Rep. No. 1295, 
94th Cong., 2d Sess. 71 (1976)).  Section 1174(h)(2) clearly and 
unambiguously requires that the total amount of any payment referred 
to in that provision shall be recouped from VA disability compensa- 
tion for a disability incurred prior to the date of receipt of the 
payment.  See Sabonis v. Brown, 6 Vet. App. 426, 428, 430 (1994) 
(the meaning of the recoupment provision of 10 U.S.C. § 1174 is 
unambiguous), appeal dismissed, 56 F.3d 79 (Fed. Cir. 1995). The 



reference in section 1174(h)(2) to “severance pay or readjustment 
pay” appears to have been intended to encompass payments under the 
savings clause of section 631 of Pub. L. No. 96-513, the statute 
which added section 1174.  Since it appears that the veteran 
received severance pay under section 631 upon leaving the Air Force, 
VA is required to withhold the veteran’s disability compensation 
until the total amount of the severance pay is recouped. 
 
7.  Although the statement in 38 C.F.R. § 3.700(a)(3) that there is 
no prohibition against payment of compensation where a veteran has 
received nondisability severance pay was accurate when that regula- 
tion was added in 1959, the regulation was not updated to reflect 
the change in law resulting from enactment of 10 U.S.C. 
§ 1174(h)(2), which became effective in 1981.  In 1987, the 
Veterans’ Administration amended section 3.700(a) to implement the 
recoupment requirements of Pub. L. No. 96-513.  52 Fed. Reg. 27,339 
(1987).  That amendment added a new subsection (a)(5) providing that 
a veteran who has received separation pay may also receive VA 
disability compensation for a disability incurred in or aggravated 
by service prior to the date of receipt of the separation pay, 
subject to recoupment of the total amount of separation pay 
received.  Although the notice proposing that amendment noted the 
advice of the Veterans’ Administration General Counsel that, 
“[w]here entitlement to VA compensation was established on or after 
September 15, 1981, the total amount of separation pay awarded under 
section 1174(h)(2) of Title 10, United States Code, or severance pay 
or readjustment pay under any other provision of law is subject to 
recoupment through withholding of disability compensation,” 52 Fed. 
Reg. 3286, 3287 (1987), new subsection (a)(5) referred only to 
recoupment of separation pay and did not address recoupment of 
severance pay and readjustment pay.  Further, the amendment left 
unchanged the obsolete statement in subsection (a)(3) of section 
3.700 that there is no prohibition against payment of compensation 
where a veteran has received nondisability severance pay.  To the 
extent that that statement suggests that recoupment of such 
severance pay is not required, the statement is inconsistent with 
the governing statute, 10 U.S.C. § 1174(h)(2), which clearly and 
unambiguously requires that the total amount of any severance pay be  
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recouped from VA disability compensation, and the statement is of no 
legal effect.  See Manhattan General Equip. Co. v. Commissioner, 297 
U.S. 129, 134 (1936); United States v. Larionoff, 431 U.S. 864, 873 
(1977). 
 
8.  The request for opinion cites provisions of Adjudication 
Procedure Manual M21-1 (Manual M21-1) as indicating that there is no 
provision of law or instruction requiring recoupment of severance pay 
(as distinguished from disability severance pay) awarded under 
certain statutes providing for payments to officers removed from 
service.  Certain paragraphs of the manual cited in the request for 



opinion appear to be obsolete provisions which have been replaced by 
current Manual M21-1, Part IV, paras. 20.02.b.(2) and 20.40 
(change 70, May 25, 1995).  The current manual provisions, and their 
predecessors, contain a number of inaccuracies and, to the extent 
they could be read as containing any suggestion that recoupment of 
severance payments made pursuant to section 631 of Pub. L. No. 96-513 
from VA disability compensation is not required, they would be in 
conflict with 10 U.S.C. § 1174(h)(2) and would be without effect. 
 
HELD: 
 
Section 1174(h)(2) of title 10, United States Code, which provides 
that there shall be deducted from any disability compensation under 
laws administered by the Department of Veterans Affairs (VA) an 
amount equal to the amount of separation pay received under section 
1174 or severance pay or readjustment pay received under any other 
provision of law, requires that VA recoup from a veteran’s VA 
disability compensation the amount of “nondisability severance pay” 
received by the veteran under section 631 of Pub. L. No. 96-513.  
The statement in 38 C.F.R. § 3.700(a)(3), which reflects the statute 
requiring recoupment of disability severance pay, that, “[t]here is 
no prohibition against payment of compensation where the veteran 
received nondisability severance pay” is of no effect as it is 
inconsistent with 10 U.S.C. § 1174(h)(2). 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 
 
 


