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QUESTIONS PRESENTED 
 
1.  Are the rehabilitation and vocational benefits described in section 1631(b)(1) of 
Public Law 110-181 to be provided by the Veterans Health Administration (VHA) under 
chapter 17 of title 38, United States Code, or by the Veterans Benefits Administration 
(VBA) under chapter 31 of that title? 
 
2.  Further, if section 1631(b)(1) relates to benefits under chapter 31, clarification is 
requested of the following issues: 

(a)  What is the mechanism for establishing eligibility and entitlement to 
rehabilitation and vocational services under section 1631(b)(1)?  For example, would a 
qualifying individual be required to provide documentation of a Physical Evaluation 
Board to VA? 

(b)  What, if any, is VA’s responsibility to develop potential eligibility/entitlement 
under Pub. L No. 110-181 if a veteran or servicemember with no VA service-connected 
disability rating or memorandum rating applies for chapter 31 benefits? 

 (c)  Are individuals qualifying under Pub. L. No. 110-181 required to complete a 
VA Form 28-1900 or some other form of application before chapter 31 benefits can be 
provided by VA? 

(d)  Are the current limitations on services to active-duty servicemembers 
applicable to individuals who are entitled to rehabilitation and vocational benefits under 
Pub. L. No. 110-181 while they remain on active duty?  For example, under current law 
active-duty servicemembers may not receive a subsistence allowance, a revolving fund 
advance, or a rehabilitation program consisting solely of independent living services 
under chapter 31. 

(e)  We believe that certain actions and processes are essential to the provision 
of services under chapter 31.  Is VA precluded from requiring those individuals 
qualifying under Pub. L. No. 110-181 to complete an initial evaluation to:  

 
(1)  Verify the information/documentation that qualifies the individual? 
(2)  Determine whether an employment handicap or serious employment 
handicap exists? 
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(3)  Determine the feasibility of achieving a vocational goal? 
(4)  Complete any assessment and/or testing needed to begin rehabilitation 
planning? 

 
HELD 
 
1.  The rehabilitation and vocational benefits described in section 1631(b)(1) of Public 
Law 110-181 (hereafter referred to as “section 1631(b)(1)”) must be provided, 
respectively, by both the Veterans Health Administration (VHA) under chapter 17 of title 
38, United States Code, and the Veterans Benefits Administration (VBA), through the 
VR&E Service, under chapter 31 of that title. 
 
2.  With regard to the provision of benefits under chapter 31, addressed in questions 2 
(a) through (e) of your request, please refer to paragraph 5 below. 
 
This opinion supersedes our opinion on this subject dated June 25, 2008. 
 
DISCUSSION 
 
1.  This responds to your request for our opinion regarding certain servicemembers’ 
entitlement, pursuant to Public Law 110-181, to rehabilitation and vocational benefits  
administered by the Department of Veterans Affairs (VA).  Section 1631(b)(1) of the 
National Defense Authorization Act for 2008 (Pub. L. No. 110-181), approved on 
January 28, 2008, provides that, 
 

[e]ffective as of the date of enactment of this Act, a member of the Armed 
Forces with a severe injury or illness is entitled to such benefits (including 
rehabilitation and vocational benefits, but not including compensation) 
from the Secretary of Veterans Affairs to facilitate the recovery and 
rehabilitation of such member as the Secretary otherwise provides to 
veterans of the Armed Forces receiving medical care in medical facilities 
of the Department of Veterans Affairs facilities in order to facilitate the 
recovery and rehabilitation of such members. 

 
We interpret the plain language of this section as reflecting congressional intent that 
servicemembers suffering from “severe injuries or illnesses” are entitled to all benefits 
that relate to “recovery and rehabilitation” (not including disability compensation under 
chapter 11 of title 38, United States Code) to which veterans receiving care in VA 
medical facilities are entitled.  At a minimum, this would include services and assistance 
under chapters 17 and 31 of title 38.  Central to this interpretation is our view, based 
again on the plain language of the statute, that the term “recovery” is used in the 
medical sense and that the term “rehabilitation” includes both medical rehabilitation and 
vocational rehabilitation.  We note further that the absence in section 1631(b)(1) of  
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references to specific statutory authorities that relate to recovery or rehabilitation (i.e., 
no reference to either chapter 17 or 31 of title 38) would not limit the application of such 
authorities in implementing the requirements of section 1631(b)(1). 
 
2.  With regard to entitlement of certain hospitalized servicemembers to benefits under 
chapter 31, in pertinent part, section 3102 of title 38, United States Code, provides: 

 
A person shall be entitled to a rehabilitation program under the terms and 
conditions of this chapter if-- 
(1) the person-- 
(A) is-- 
 . . .  

(ii) hospitalized or receiving outpatient medical care, services, or 
treatment for a service-connected disability pending discharge from 
the active military, naval, or air service, and the Secretary 
determines that-- 
 
(I) the hospital (or other medical facility) providing the 
hospitalization, care, services, or treatment is doing so under 
contract or agreement with the Secretary concerned, or is under the 
jurisdiction of the Secretary of Veterans Affairs or the Secretary 
concerned; and 
(II) the person is suffering from a disability which will likely be 
compensable at a rate of 20 percent or more under chapter 11 of 
this title; and 

(B) is determined by the Secretary to be in need of rehabilitation because 
of an employment handicap . . . . 

 
3.  We note two distinctions between 38 U.S.C. § 3102 and section 1631(b)(1).  First, 
while 38 U.S.C. § 3102(1)(A) refers to a “person” who is hospitalized or receiving 
outpatient medical care . . .,” section 1631(b)(1) refers to a servicemember with a 
“severe injury or illness,” without regard to hospitalization or outpatient medical care.  
Likewise, 38 U.S.C. § 3102 requires that the person be suffering from a disability which 
“will likely be compensable at a rate of 20 percent or more under chapter 11 of [title 38].”  
Again, the section 1631(b)(1) reference to a “servicemember with a severe injury or 
illness” appears to refer to individuals whose disabilities would certainly be rated at a 
level of at least 20 percent disabling.  Of these two noted distinctions, we consider only 
the latter to be of import.  Specifically, if a servicemember is found to have a “severe 
injury or illness,” this would obviate the need for a determination by VA that he or she 
suffers from a disability “which will likely be compensable at a rate of 20 percent or 
more.”  Therefore, the requirement of an application for service-connected disability 
compensation or of a memorandum or final rating for a service-connected disability 
associated with such an application would not be applicable with respect to any such 
servicemember. 
 

http://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=8760d066b533deeb7b3a4eadb1d054b9&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5b38%20USCS%20%a7%203102%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=4&_butStat=0&_butNum=3&_butInline=1&_butinfo=38%20USC%201101&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLbVtz-zSkAb&_md5=c7ac16f6d0611ea6832c7b0689356cc9
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4.  With regard to usage of the term “severe injury or illness,” we note first that such 
term is not defined anywhere in the relevant title of the statute (title 16).  We note further 
that section 1631(b)(1) is the only place in the operative provisions of title 16 that the 
term “severe injury or illness” appears1.  It is unclear whether usage of this particular 
term was intentional or merely an editing error.  In this regard, we note that the term 
“serious injury or illness,” which Congress specifically defined in section 1602(8)of the 
NDAA2, appears in several other sections in title 16.  Given Congress’s clear expression 
of its intent to provide a definition of “serious injury or illness” on the one hand, and the 
absence in the statute of a definition for “severe injury or illness” on the other, it is our 
view that Congress actually intended to refer in section 1631(b)(1) to a “serious injury or 
illness” suffered by a servicemember.  Accordingly, in this instance we believe that the 
term “severe injury or illness” should be read as meaning a “serious injury or illness.”  In 
any event, however, for the purpose of implementing this section, we view either term to 
refer to a disability incurred or aggravated in line of duty in the active military, naval, or 
air service that would be rated at a level of at least 20 percent disabling under the 
Schedule for Rating Disabilities in 38 C.F.R. part 4.  Interpretation of this provision in 
this manner would be consistent with the disability rating required under 38 U.S.C.  
§ 3102(1)(A)(2), noted above.  This obviates the need for a formal adjudication of the 
service-connected nature and severity of the injury or illness suffered and will have no 
impact on any claim for service-connected benefits of any type to which the 
servicemember may otherwise be entitled. 
 
5.  With regard to the issues raised in question 2 concerning the provision of benefits 
under chapter 31: 
 
 (a)  The mechanism for establishing eligibility and entitlement to rehabilitation 
and vocational services under section 1631(b)(1) should be determined through an 
agreement with the military secretaries concerned that would document the  
existence of a “severe injury or illness” suffered by a servicemember.  This could be in 
the form of a disability evaluation by a Physical Evaluation Board or other appropriate 
examination or evaluation.  VBA (VR&E) must develop procedures to facilitate the 
sharing of information and documentation between the military departments concerned 
and VA. 

(b)  In accordance with section 1631(b)(1), VA is required to provide the noted 
benefits without regard to the filing of an application by a servicemember for disability 
compensation.  Upon receipt of a claim for benefits under chapter 31, VA must  

 
1 Although the term “severe” is used in the heading of section 1631 (“Medical care and 
other benefits for members and former members of the Armed Forces with severe 
injuries and illnesses”), it is well established that a section heading is not an operative 
provision of a statute. 
 
2 Section 1602(8) provides that “[t]he term “serious injury or illness, in the case of a 
member of the Armed Forces, means an injury or illness incurred by the member in the 
line of duty in the Armed Forces that may render the member medically unfit to perform 
the duties of the member’s office, grade, rank, or rating.” 
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ascertain whether documentation is of record indicating a severe injury or illness 
suffered by the servicemember.  If such documentation is not of record, VA must seek 
to obtain the documentation from the military department concerned or the 
servicemember under procedures that will need to be established, as noted above. 
 (c)  Pursuant to 38 U.S.C. § 5101, an application for benefits must be filed; 
however, in this instance, a servicemember’s application for chapter 31 benefits will 
need to be annotated to reflect that his or her entitlement to benefits and services under 
chapter 31 is based initially on section 1631(b)(1) rather than 38 U.S.C. § 3102, so as to 
avoid confusion that could lead to a denial of entitlement because the existence of a 
qualifying service-connected disability has not otherwise been established in the normal 
fashion.  We would note that, once a concerned servicemember is separated from 
service, VR&E will need to convert the individual’s chapter 31 status to entitlement 
based on applicable provisions of 38 U.S.C. § 3102, although such individual’s 
continued participation in any rehabilitation program would not otherwise be affected.  In 
other words, such individual’s entitlement to services and assistance under chapter 31 
would not be readjudicated. 
 (d)  Although an affected servicemember’s entitlement to benefits and services 
under chapter 31 is based in this instance on section 1631(b)(1) rather than 38 U.S.C. 
§ 3102, we see nothing in the legislative history relating to its enactment to suggest that 
current limitations applicable to active-duty servicemembers who are entitled to services 
and assistance under chapter 31 pursuant to 38 U.S.C. § 3102 would not also be 
applicable to the subject servicemembers who are entitled to such benefits pursuant to 
section 1631(b)(1).  This would include the specific prohibition under current law that 
active-duty servicemembers may not receive a subsistence allowance.  See 38 U.S.C.  
§ 3113(a).  Because the military services provide for members’ subsistence, it would be 
duplicative and inequitable to also pay them the veterans’ subsistence allowance.  The 
language of section 1631(b)(1) makes clear that congressional intent is to equalize 
servicemembers’ and veterans’ chapter 31 eligibility, not to provide servicemembers a 
windfall.  However, in view of the broad language in section 1631(b)(1), taking into 
consideration the physical condition of the servicemember concerned, a program 
consisting solely of independent living services under chapter 31 may be authorized.  
We recognize that the type of services VR&E may be able to provide to such individuals 
while hospitalized may be limited in nature. 
 

(e)  Nothing in section 1631(b)(1) would preclude VA from requiring individuals 
qualifying under that authority to complete an initial evaluation that would: 

 
(1)  Verify the information/documentation that qualifies the individual; 
(2)  Determine whether an employment handicap or serious employment 
handicap exists; 
(3)  Determine the feasibility of achieving a vocational goal; and 
(4)  Complete any assessment and/or testing needed to begin rehabilitation 
planning. 
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Except as we have specifically noted otherwise, we believe Congress intended that the 
subject servicemembers should be treated in the same manner as veterans. 
 
 
 
 
John H. Thompson 
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