
    
   

   

 
 

  
 

    
   

 
     

 
     

      
 

    
     

     
 

   
   

 
      

   
   

    
  

 
    

    
 

 
     

  
  

   
    

 
   

   
   

      
    

     

CITATION: VAOPGCPREC 1-89 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 1-89 

DATE: 3-8-89 

TEXT: 

Subj: Request for Legal Opinion--Chapter 106 Eligibility (your memorandum for 
January 13, 1989) 

1. You have asked for our opinion regarding the following two questions: 

a. Do we have legal authority to pay educational assistance under chapter 106, 
title 10, United States Code, to an individual who is on active duty? 

b. If the answer to the first question is yes, may an individual use the same 
period of service to qualify for educational assistance under both chapter 32, title 
38, United States Code, and chapter 106, title 10, United States Code? 

2. In the representational case included with your request, the claimant is an 
Army reservist serving on active duty in 'AGR' status. The Department of 
Defense (DOD) has certified that he is eligible to receive benefits under the 
chapter 106 program, effective February 23, 1987. In fact, based upon that 
certification, benefits payments were made to him by the VA for training he 
received at a college. Moreover, the individual has enrolled in and contributed to 
the Post-Vietnam Era Veterans Educational Assistance Program (VEAP) under 
chapter 32. 

3. Although title 10 programs generally are administered solely by DOD, section 
2136(a) of chapter 106 uniquely provides that: 

Educational assistance under this chapter shall be provided through the 
Veterans' Administration, under agreements to be entered into by the Secretary 
of Defense, and by the Secretary of Transportation, with the Administrator of 
Veterans' Affairs. Such agreements shall include administrative procedures to 
ensure the prompt and timely transfer of funds from the Secretary concerned to 
the Veterans' Administration for the making of payments under this chapter. 

4. In implementing section 2136, the VA and DOD have followed procedures 
under which DOD determines and certifies to the VA the eligibility and 
entitlement of qualified members of the Selected Reserve and the VA pays 
benefits to such individuals based on their pursuit of approved programs of 
education. We believe this administrative approach is fully consistent with the 
meaning and intent of the law. 



 
   

   
    

    
    

   
     

      
   

    
   

   
    

 
     

  
    

     
    

    
      

 
    

 
     

 
     

  
      

  
   

     
     

 
  

    
        

 
    

  
 

   
     

   

5. Our review discloses no expression in either the relevant law or de facto 
administrative procedures used by the VA and DOD which would indicate that 
the VA is authorized to determine whether an individual is basically eligible under 
10 U.S.C. § 2132 to receive these benefits. Traditionally, DOD has been 
charged with responsibility for administering the laws codified in title 10. We 
believe that, absent clear statutory expression to the contrary, determinations 
concerning the eligibility of military personnel for benefits under that title must 
be considered exclusively within DOD's province. Moreover, DOD has not 
delegated to the VA its authority for making such decisions vis-a-vis the chapter 
106 program. Consequently, the VA's only responsibility, pursuant to section 
2136(a), is to provide benefits to any person certified to it by DOD as being 
eligible therefor (if benefit payment otherwise would be in accord with the title 38 
provisions enumerated in 10 U.S.C. § 2136(b)). 

6. Thus, in answer to your first question, if DOD considers a reservist serving on 
active duty to be eligible for chapter 106 benefits, the VA is obliged to accept 
DOD's determination and pay benefits accordingly. No specific provision is 
included in title 38, the law administered by the VA, which governs this aspect of 
the chapter 106 program or otherwise permits the VA to make an independent 
determination as to service requirements for program eligibility. Determinations 
of the intent and legal effect of title 10 in this regard are for DOD. 

7. As to your second question, we are aware of no provision of law which would 
preclude an individual from establishing eligibility for both the chapter 106 and 
chapter 32 (VEAP) programs based upon the same period of service. 

8. We note that various provisions of law do bar dual eligibility under certain 
combinations of VA/DOD education programs when such eligibility would be 
based upon the same period of military service. See, for example, 38 U.S.C. § 
1733; 10 U.S.C. § 2132(d) (barring use of the same period of Selected Reserve 
service to establish eligibility for the programs under chapter 106 of title 10 and 
chapter 30 of title 38). However, none is expressly applicable to the chapter 
106/chapter 32 combination. Moreover, we find nothing in the statutory payment 
provisions respecting such programs which would suggest the existence of a 
prohibition against paying VEAP benefits to an individual who also may use the 
same qualifying service period for purposes of chapter 106 eligibility. The only 
prohibition is against paying both benefits concurrently (38 U.S.C. § 1781(b)). 

9. The fact that Congress specifically considered and enacted provisions 
barring dual qualification for benefits under other programs based on the same 
period of service and failed to do so as to the chapter 32 and chapter 106 
programs inevitably leads to the conclusion that a bar was not intended in the 
latter situation. The VA may not invoke one administratively under such 
circumstances. 



 
 

 
   

 
    

    
  

   
   

    
    

    
   

    
  

HELD: 

Determinations of basic eligibility for education benefits under chapter 106, title 
10, United States Code, are within the sole administrative jurisdiction and 
responsibility of the Department of Defense. If that Department considers a 
reservist serving on active duty eligible for chapter 106 benefits, the VA must 
accept such determination and pay benefits accordingly. No statutory bar exists 
against an individual's establishing eligibility for benefits under the chapter 106 
program and the VA educational assistance program under chapter 32 of title 
38, United States Code, based in whole or in part upon the same period of 
military service. However, section 1781(b), title 38, United States Code, does 
bar concurrent receipt of benefits under those two programs. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec.  01-89 




