
  
  

 
  

 
  

 
 

   
 

 
   

    
    

   
  

    
   

   
   

    

   
   

  
 

 
    

 
  

  
 

   
   

   
  

  
   

  
    

    
 

  
 

 
  

CITATION: VAOPGCPREC 9-89 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 9-89 

Date: 5-1-89 

TEXT: 

Subject: Time Period for Filing Claim for Burial Benefits for Death from Service-
Connected Disability— 

1. You have requested our opinion as to whether the two-year time limit in 38 U.S.C. § 
904 and 38 C.F.R. § 3.1601(a) for filing claims for burial benefits applies to claims under 
38 U.S.C. § 907 for benefits based on death from service-connected disability. For the 
reasons set forth below, we conclude that it does not. 

2. The veteran died November 28, 1984, and was buried in a private cemetery on 
November 30, 1984. On December 14, 1984, a VA Form 21-530, 'Application for Burial 
Benefits,' was filed. The claimant was the cemetery director; the veteran's surviving 
spouse signed as the person authorizing the charges. On January 2, 1985, a VA Form 
21-534, 'Application for Dependency and Indemnity Compensation. .,' was filed by the 
surviving spouse. On January 28, 1985, the Regional Office determined that the 
veteran's death was not as a result of service. On January 30, 1985, an award of 
$150.00 was authorized for a plot allowance, with the notation that there was no 
evidence of service connection for the cause of death. On February 6, 1985, the 
surviving spouse was informed that no death benefits were payable because the 
evidence did not establish that the veteran's death was due to a service-connected 
disability. On February 25, 1985, the surviving spouse was informed by a form letter that 
only a $150 plot allowance was paid to the cemetery; the letter repeated that VA had no 
evidence to show that the veteran's death was due to a service-connected condition. 

3. On July 1, 1985, the surviving spouse filed a Notice of Disagreement with respect to 
the denial of service-connection for the veteran's death. On May 19, 1987, the Board 
ruled that death was as a result of service. A DIC award letter was sent to the surviving 
spouse on July 14, 1987. By letter dated July 16, 1987, the Regional Office sent the 
surviving spouse a VA Form 21-530 and requested that the surviving spouse 'complete 
and return the form to this office for processing, since the veteran's death has been 
determined to be service connected.' The surviving spouse filed this form on August 11, 
1987. By letter dated October 13, 1987, the surviving spouse was informed the claim 
was denied because it was filed more than two years after 'death or cremation.' On July 
29, 1988, the Board denied the appeal based upon a mistaken (as discussed below) 
view that a statutory limitation period had lapsed before the claim was filed. The claim is 
now before the Board on reconsideration. 

4. Section 907 of title 38, U.S. Code, provides in pertinent part as follows: In any case in 
which a veteran dies as the result of a service-connected disability or disabilities, the 



   
  

    

   
 

  
 

   
    

  
 

  
  

   
     

   
  

  
  

   
   

    
 

   
   

 
   

   
  

        
  

  
  

 
    

   
    

   
    

   
    

  
     

   

Administrator, upon the request of the survivors of such veteran, shall pay the 
burial and funeral expenses incurred in connection with the death of the veteran in an 
amount not exceeding . . . $1,500 . . .. Funeral and burial benefits provided under this 
section shall be in lieu of any benefits authorized under sections 902 and 903(a)(1) and 
(b) of this title. Section 907 does not provide a time limit for filing claims, nor does any 
statute prescribing time limitations refer to section 907. 

5. The regulations governing burial allowance are found at 38 C.F.R. §§ 3.1600-3.1610. 
In pertinent part, 38 C.F.R. § 3.1600(a) provides that, in lieu of other burial or plot 
allowances, i f a veteran dies as a result of a service-connected disability or disabilities, 
an amount not to exceed the amount specified in 38 U.S.C. § 907 . . . may be paid 
toward the veteran's funeral and burial expenses . . .. Entitlement to this benefit is 
subject to the applicable further provisions of this section and §§ 3.1601 through 
3.1610. . . (38 U.S.C. § 907) (Emphasis added). Section 3.1601(a) of that title provides 
in relevant part that ' claims for reimbursement or direct payment of burial and funeral 
expenses, transportation of the body, and plot or interment allowance, must be received 
by the Department of Veterans Affairs within 2 years after the permanent burial or 
cremation of the body. . . . (38 U.S.C. § 904) In its decision, the Board interpreted these 
regulations to mean that the two-year filing period applies to claims for service-
connected death benefits under 38 U.S.C. § 907. 

6. Until 1973, there was a single monetary benefit available to cover veterans' funeral 
and burial expenses. This benefit provided no plot allowance and drew no distinction 
between the funeral and burial benefits paid on behalf of veterans who died from 
service-connected causes and those who died from nonservice-connected causes. For 
most veterans, this benefit was provided as a reimbursement of expenses, subject to a 
dollar limit, as set forth in 38 U.S.C. § 902.  In the special case of a veteran who died in 
a VA facility, 38 U.S.C. § 903 generally required (and still requires) the Administrator to 
pay the actual cost of such a veteran's burial and funeral, not to exceed $300. Under 38 
U.S.C. § 904 claims under section 902 must be filed within two years after the burial of 
the veteran. A similar restriction has been embodied in predecessor statutes since the 
early days of VA. E.g., Act of June 29, 1936, Ch. 867, s 402, 49 Stat. 2031, 2034. This 
two-year limitation period was reflected in VA regulations for many years under a 
regulation denominated VA Regulation 2692, a predecessor to 38 C.F.R. §§ 3.1600 and 
3.1601. 

7. The National Cemeteries Act of 1973, Pub. L. No. 93-43, s 5, 87 Stat. 75, 80, made 
two major changes to burial benefits: First, it added section 907 to title 38, United States 
Code, to provide, for the first time, a separate and greater burial benefit for veterans 
who died as a result of service-connected disabilities. Second, it amended 38 U.S.C. § 
903--adding section 903(b)--to provide a plot allowance, in addition to burial and 
funeral benefits, in the case of veterans eligible for benefits under section 902 or 903. 
As a result of this Act, 38 C.F.R. § 3.1600(a) was amended to add a parenthetical 
reference to the greater benefit for service-connected death. 38 Fed. Reg. 30,105, 
30,106 (1973). At the same time, 38 C.F.R. § 3.1601(a) was amended to include claims 
for plot allowance in those claims subject to a two-year limitation. This 1973 regulatory 



   
  

 
 

   
  

   
  

     
  

 
   

  
  

   
   

     
  

 
    

  
    

    
    

  
  

 
 
  

  
  

  
 

 
 

 
   

 
  

    
 

  
    

 
  

amendment, however, made no specific reference to time limitations for filing claims 
under section 907. 

8. In 1981, Pub. L. No. 97-35, s 2001, 95 Stat. 357, 781, amended 38 U.S.C. § 902 to 
restrict payment of the nonservice-connected-death burial allowance to veterans who, at 
the time of their death, were in receipt of pension or compensation. Shortly thereafter, 
38 C.F.R. § 3.1600(a) was amended to read in a manner similar to the language set 
forth in paragraph 5, supra. In its explanation of this change, the Agency stated that ' t 
his regulation conforms strictly to Pub. L. 97-35, and adds no regulatory burdens not 
already imposed by that law.' 47 Fed. Reg. 11,012 (1982). 

9. Section 907 contains no time limit for filing claims. The section-904 time limit 
predated establishment of the section-907 benefit. There is no evidence in the 
legislative history of Pub. L. No. 93-43 that Congress intended to extend application of 
the section-904 time period to section 907 claims. See generally, e.g., S. Rep. No. 93-
55, 93d Cong., 1st Sess., reprinted in 1973 U.S. Code Cong. & Admin. News 1401, 
1417-18, 1423. Further, the familiar principle of expressio unius est exclusio alterius 
suggests claims under section 907 should not be subjected to the time limitation of 
section 904, which is specifically directed to claims under section 902. See 2A N.J. 
Singer, Sutherland Statutory Construction § 47.23 (4th ed. 1984). Indeed, the fact 
that Congress could have amended section 904 to include a reference to section 907 at 
the time of enactment of the latter section, but chose not to do so, is some evidence that 
no such implication was intended. 73 Am. Jur. 2d Statutes s 169 (1974).  The service-
connected allowance in new section 907 was added separately, as a new benefit, and is 
specifically exclusive from benefits under section 902 and 903(b). 1/ There is thus 
nothing in either the language or history of the sections in question which suggests that 
the limitation period in section 904 should apply to section-907 claims. 

10. It has been observed that, where a statute does not contain a time limit, 'the courts 
are loath to infer that the legislature intended that administrative proceedings in matters 
of private rights shall not be barred by the lapse of time as are judicial proceedings.' 2 
Am. Jur. 2d Administrative Law § 322 (1962). However, the same source notes that, in 
some situations, 'there may be no statutory time limitations applicable to particular 
administrative proceedings and the question of whether or not there is a bar by time 
may turn on the question of laches'. Id. § 321. In this regard, we note that there are 
other veterans' benefits as to which there are no statutory time limitations for filing 
claims. See, e.g., 38 U.S.C. § 1902 (no time limit for claims for automotive adaptive 
equipment); 38 U.S.C. § 1802 (no time limit for use of home loan guaranty benefit). 

11. When there is no period of limitations in the statute under review, courts have on 
occasion borrowed statutes of limitations from analogous statutes. 3A N.J. Singer, 
Sutherland Statutory Construction § 70.03 (4th ed. 1986). It appears that the limitation 
period in section 904 has, without explanation, been assumed to have been 'borrowed' 
and to apply to claims under section 907. However we do not believe it would be 
equitable to impose section 904's two-year standard on claims for section-907 
benefits. Benefits under section 907 are conditioned upon an adjudication of death as 



  
 

  
  

  
    

      
    

   
 

  

  
 

 
   

  
  

  
 

  
 

    
  

 
 

  
  

  
 

   
  
 

 
  

 
  

    
   

   
  

  
 

    

the result of service. An adjudication of service-connected death will always involve the 
rating board, will often require time for development, and will frequently involve an 
appeal to the Board of Veterans Appeals. 2/ Claims involving denial of service 
connection by the regional office and appeal to the Board may entail a processing time 
close to two years. As exemplified by the subject claim, potential burial-benefit 
claimants may be lulled into inactivity by the knowledge that a cemetery director has 
filed a burial-benefit claim and, as happened here, not be informed of the need to file 
a separate claim until after the lengthy adjudication process has run its course. In light 
of this, we do not consider it appropriate to artificially construct a limitation period for 
claiming section-907 benefits. 

12. Regardless of what authority VA may have to set reasonable time limits in 
connection with claims for benefits consistent with applicable statutes, see generally 38 
U.S.C. § 210(c); Durant v. United States, 749 F.2d 1554 (111th Cir.1985) (per curiam), 
VA is not authorized to promulgate regulations at odds with Congress' intention. Further, 
the history of the regulatory provisions at issue here reveals no specific intent to impose 
a time limit on section-907 claims. Indeed, it is not clear that, in framing the 1973 
amendments to sections 3.1600 and 3.1601, VA even considered the question of 
extending the limitation period to section-907 benefits. Finally, as noted above, the 1981 
regulatory amendment was explicitly intended to do no more than implement the 
restriction on nonservice-connected burial allowance. No effect on section-907 claims 
was intended. 

13. HELD: The relevant statutes in title 38, chapter 23, prescribe no period for filing 
section-907 benefit claims, and the history of those statutes suggests no intention to 
establish such a period. In implementing those statutes, VA does not appear to have 
formally addressed the issue of whether the section-904 filing limit should be extended 
to claims for section-907 benefits. In addition, section 907 has been made specifically 
exclusive of the claims governed by section 902. For these reasons, we conclude that 
the two- year limitation in section 904 does not apply to claims under section 907. 
Further, we conclude that, to the extent VA regulations purport to impose a limitation 
period on section-907 claims, such regulations are invalid. Accordingly, there currently 
is no limitation period applicable to the section- 907 benefit. 

1 Because the plot allowance added in section 903(b) by Pub. L. No. 93-43 was 
explicitly made an adjunct to the section-902 benefit, VA's incorporation of the two-year 
limitation in 38 C.F.R. § 3.1601(a) with respect to claims for plot allowance may be 
consistent with the statutory scheme. At least from 1973-81, that interpretation may 
have been mandatory. Under the language of the National Cemeteries Act of 1973, 
entitlement to the plot allowance was conditioned on entitlement to benefits under 
section 902 or 903(a). Generally, section 904 makes filing a claim within two years a 
condition of eligibility under section 902. See Op. Sol. 249-51 (6-20-51). Since most 
veterans do not die in VA facilities, the two-year time limit would necessarily have 
applied to plot allowance claims for most veterans. 



 
  

   
   

 

2 While payment of a plot allowance is also conditioned upon an adjudication, the 
determination of whether, for example, an individual was a wartime veteran--the most 
broadly applicable eligibility criterion for the plot allowance--is easily made by a review 
of documents readily available to survivors and does not involve the participation of the 
rating board 




