
    
  

  
 

  
   

   
 

   
    

 
  

     
 

  
    

 
   

   
 

  
 

   
    

    
   

 
    

 
   

     
  

    
   

  
   

    
   

 
    

  
 

      
   

  

CITATION: VAOPGCPREC 15-89 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 15-89 

DATE: 9-15-89 

TEXT: 

QUESTIONS PRESENTED: 

(a) When should nonrecurring or contingent income be counted for purposes of 
income computation under the improved-pension program? 

(b) May awards for death pension be retroactively terminated or adjusted when 
death-pension recipients are found ineligible due to receipt of excess income? 

(c) Specifically, should life insurance, interest, dividend income, or earnings be 
counted from the date of their actual receipt or from the effective date of the 
pension award? 

COMMENTS: 

1. In each case, awards of death-pension benefits (under the improved-pension 
program) were terminated based upon subsequent receipt of excess income 
from life-insurance proceeds, and in some instances other sources, which made 
the veteran's surviving spouse no longer eligible for pension benefits. The 
benefits had been awarded based upon the expected income reported by the 
surviving spouse, which did not include the insurance proceeds or other income. 
The awards were terminated by the regional office retroactive to the effective 
date of the award. 

2. The Board questions these results in light of unpublished General Counsel 
opinions (Undigested Opinion, 7-29-86 (8-25 Income); Undigested Opinion, 8-19-
87 (8-25 Income)) which held that Social Security benefits are countable for 
pension purposes from the date of their actual receipt rather than from the often 
retroactive effective date of their award. In this regard, the Board cites paragraph 
9.03a(2) of VA Manual M21-1 (relating to when contingency income is countable) 
as being inconsistent with 38 U.S.C. § 503(a) (relating to determination of 
income) and 38 C.F.R. § 3.271(a) (making payments countable as income in the 
years FN1 in which received). 

3. For the reasons set forth below, it is our opinion that retroactive reduction or 
discontinuance of benefits based upon receipt of excess contingency or 
nonrecurring income cannot be made earlier than the end of the month in which 
the excess income was received. Accordingly, to the extent that adjustments 
retroactive to an earlier effective date of award were made in the subject cases 
based on such income, they were unsupported by the applicable statutes and 



   
 
     
 
     

 
 

    

   
 

    

     
   

 
    

 

 

 
 

 

  
 

   

 

   
 

 

 

 

 

 

 
 

 

    

  
   

  
  

    
      

   
    

  
   

     
  

 
        

    
     

 
    

    
     

    
   

  

regulations. 

4. The chronology of events for these cases are set forth below in tabular form: 

Case 1 Case 2 Case 3 Case 4 
Veteran's 
death 

2/9/86 3/20/83 3/23/86 11/15/84 

Death-
pension 
application 

2/24/86 3/31/83 4/2/86 11/26/84 

Award letter 5/27/86 7/18/83 5/13/86 1/16/85 
Effective date 
of award 

2/1/86 3/1/83 4/1/86 12/1/84 

Type of 
excess 
Income 

Life insurance Social 
Security & life 
insurance 

Life Insurance Salary & life 
insurance 

Receipt of 
excess 
income 

5/28/86 Unclear (life 
insurance 
reported June 
1983) 

Unclear 
(reported to 
be 4/19/86) 

Unclear 
(Employment 
began 1/8/85) 

Effective date 
of  
termination 

2/1/86 3/1/83 4/1/86 12/1/84 

5. In the first and third cases, no legal rationale was articulated for the retroactive 
discontinuance of benefits to the effective date of the award. However, the 
claimants were advised that they were at fault for not reporting on their 
applications that they expected to receive life insurance. According to the 
Statement of the Case in the second case, 38 U.S.C. § 3012(b)(9) (making the 
effective date of a reduction or discontinuance of pension by reason of an 
erroneous award "based on an act of commission or omission by the beneficiary" 
the effective date of the award) was the basis for retroactive discontinuance. See 
also 38 C.F.R. § 3.500(b)(1). In the fourth case, the Statement of the Case 
states at page 4 that " t he laws governing the administration of Public Law 95-
588 benefits require that during the initial year of entitlement income be 
annualized from the beginning of the year." In further support, 38 C.F.R. § 
3.661(b)(2)(i), 38 C.F.R. § 3.32(b), and VA Manual M21-1, chapter 9, p 9.20d(1) 
are cited among other sections not relevant here. 

6. Many details of the income-computation method for determining pension rates 
which appear in 38 C.F.R. § 3.271, et seq., are not statutorily mandated, but are 
the product of the VA's authority under 38 U.S.C. § 210(c)(1) to promulgate 
necessary or appropriate regulations. Section 3.271(a) of title 38, Code of 
Federal Regulations, provides that (unless excluded under section 3.272) " 
payments of any kind from any source shall be counted as income during the 12-



     
    

   
   

     
  

   
 

   
  

 
     

    
  

  
    

 
     

 
  

  
 

  
     

  
     

  
    

    
   

    
 

    
   

    
     

       
  

 
   

     
    

 
  

        
     

---

month annualization period in which received". Under 38 C.F.R. § 3.271(f), when 
an individual is unable to predict with certainty the amount of countable annual 
income, the amount of pension payable is calculated based upon the greatest 
amount of anticipated countable income (i.e., the annual pension rate is reduced 
by such amount) "until the end of the 12-month annualization period, when total 
income received during that period will be determined and adjustments in 
pension payable made accordingly." 

7. Under 38 C.F.R. § 3.273(a), for the purpose of determining initial entitlement, 
the monthly rate of pension payable to a beneficiary is calculated by reducing the 
maximum pension rate by the beneficiary's annual rate of countable income on 
the effective date of entitlement and dividing by 12. However, under subsection 
(b)(2) of the same section, when there is a change in the beneficiary's annual 
rate of income, the monthly pension rate is calculated using the new annual rate 
of countable income "on the effective date of the change in the annual rate of 
income." Under subsection (c) of that section, nonrecurring countable income is 
added to the beneficiary's annual rate of income for a 12-month period 
commencing on the effective date on which it is countable. 

8. Under 38 U.S.C. § 3012 and 38 C.F.R. § 3.500, the effective date of a rating 
which results in the reduction or discontinuance of an award will generally be in 
accordance with the facts found. Pursuant to 38 U.S.C. § 3012(b)(4)(A), the 
effective date of a reduction or discontinuance by reason of a change in income 
shall be the last day of the month in which the change occurred (except as 
provided in section 3112, which relates to adjustments based upon Social 
Security increases). Section 3.500(c) references 38 C.F.R. § 3.660 as controlling 
with respect to the effective date of a rating in cases involving annual income. 
Section 3.660(a)(2), titled "Contingency," provides, in pertinent part, that " w here 
reduction or discontinuance of a running award of improved pension ... is 
required because of an increase in income, the reduction or discontinuance shall 
be made effective the end of the month in which the increase occurred." 

9. The two General Counsel opinions which the Board cites, see paragraph 2, 
are not directly on point and are not dispositive of the issue. Further, as 
unpublished decisions, they do not have any precedential value. Nonetheless, 
the analysis in unpublished opinions may be useful in analyzing other fact 
situations. The first unpublished decision, of July 29, 1986, addressed the issue 
of whether, for the purpose of computing a veteran's income for improved-
pension purposes, Social Security disability benefits should be counted in the 
year of their actual receipt, pursuant to 38 C.F.R. §3.271(a), or from the effective 
date of the award, pursuant to paragraph 9.03a(2) of Manual M21-1 (relating to 
treatment of contingency income.) Noting that the Board is not bound by 
administrative guidelines, the opinion held that 38 C.F.R. § 3.271 controls and 
that only income which was actually received during the year in question should 
be counted. The opinion of August 19, 1987, extended the same rule to Social 
Security benefits based on attained age. We note that 38 C.F.R. § 3.271(g) 



   
  

   
 

 
  

    
   

     
  

   
      

     
  

  
      

    
 

   
   

 
     

   
   

 
  

     
        

   
   

  
    
    

   
  

    
     

    
    

   
    

   
   

  
  

  

specifically provides that compensation paid by the Social Security 
Administration "will be considered income as received", although the opinions did 
not turn on this subsection. 

10. The reasoning set forth in the above opinions relating to the relationship 
between the manual and the regulations is equally applicable to the instant 
cases. A manual such as M21-1 can provide guidance to field offices but can in 
no way effect a substantive rule binding upon claimants, since manual 
provisions are not promulgated in compliance with the requirement of public 
notice and comment in regulatory development set forth in 38 C.F.R. § 1.12. FN2 
In any event, extended discussion of VA Manual M21-1 is unnecessary, insofar 
as it is a guideline not binding upon the Board. See 38 U.S.C. s 4004(c); 38 
C.F.R. § 19.1; Carter v. Cleland, 643 F.2d 1, 6 (D.C.Cir.1980). To the extent that 
the manual is inconsistent with the statutes or regulations or attempts to 
substantively affect the rights of claimants without satisfying the requirements of 
notice and public comment under 38 C.F.R. § 1.12 and the Administrative 
Procedure Act, it is of no force and effect. 

11. Section 3.271(a), by its terms, makes income countable in the year of receipt. 
However, it does not indicate precisely when the income is to be deemed 

received or whether under certain circumstances the pension rate should be 
retroactively adjusted based upon the income received. Further analysis of 38 
C.F.R. § 3.271(a) is unnecessary, however, as other regulatory provisions, 
discussed below, provide the answer to the questions raised. 

12. Initially, there is some question as to whether the countable income involved 
in these fact situations should be deemed "nonrecurring" income or "contingency" 
income. Although "nonrecurring" income is not defined in the regulations, an 
inheritance is given as an example of this type of income in 38 C.F.R. § 3.273(c). 
Under the section 306 pension program, gifts from individuals, inheritances, and 

commercial life-insurance proceeds were all treated alike, as income in the year 
received, as we discussed in our unpublished opinion on June 16, 1981, 
Digested Opinion, 6-16-81 (Veteran). We see no basis for treating these 
categories of income differently under the improved-pension program; thus, 
lump-sum payments of insurance proceeds may be considered nonrecurring 
income. "Contingency" income is described in 38 C.F.R. § 3.660(a)(2), for 
section-306 and old-law pension purposes, as an increase in income which 
"could not reasonably have been anticipated based on the amount actually 
received from that source the year before." Regardless of whether the income 
concerned here is deemed "nonrecurring" or "contingency", the same result 
would ensue. Our conclusions are equally applicable to insurance proceeds, 
dividend and interest income, and earnings to the extent that such income is 
either nonrecurring or unanticipated. 

13. As noted, under section 3.273(c), nonrecurring countable income "shall be 
added to the beneficiary's annual rate of income for a 12-month period 



  
    
     

   
   

   
     

   
  

   
 

 
    

   
       

     
   

   
 

    
    

   
      

  
  

   
     

  
   

    
    
    

 
  

 
    

    
    

     
       

    
  

     
    

   
 

commencing on the effective date on which the nonrecurring income is 
countable." Pursuant to 38 U.S.C. § 3012(b)(4)(A), the effective date of a 
reduction by reason of a change in income shall be the last day of the month 
in which the change occurred. Similarly, under 38 C.F.R. § 3.660(a)(2), for the 
improved-pension program, a reduction of pension benefits based upon an 
increase in income due to contingency income is made effective the end of the 
month in which the increase occurred. Thus, for improved-pension cases, 
regardless of whether income is termed nonrecurring or contingent, the pension-
rate adjustment should be made as of the last day of the month in which the 
income was received. 

14. The rating board in at least one of the subject cases posited that the 
reduction was necessitated "by reason of an erroneous award based on an act of 
commission or omission by the beneficiary, or with the beneficiary's knowledge" 
and that under 38 U.S.C. § 3012(b)(9), the adjustment date was therefore the 
effective date of the award. See also 38 C.F.R. § 3.500(b)(1). This theory 
apparently arises from the inference that the claimant/beneficiary knew at the 
time of application that a life-insurance settlement would be received. 

15. We have two serious reservations regarding such a determination. First, life-
insurance proceeds do not change the income rate of the claimant until the date 
on which they are received, so there has really been no erroneous payment 
based upon a mistake of fact. Indeed, the sections discussed above relating to 
nonrecurring income and contingency income provide a legal basis for not 
counting such income until received, for pension-computation purposes. 
Second, even one expecting to receive life-insurance proceeds may be unable 

to accurately foresee the timing or amount of such payment, in light of possible 
contesting claims, administrative delays, etc. Therefore, although we defer to the 
Board and the Department of Veterans Benefits as to findings of fact, we reject 
any automatic inference that a failure to report such proceeds in advance 
constitutes "an act of commission or omission by the beneficiary" within the 
meaning of section 3012(b)(9). 

16. We also disagree with the apparent citation by one regional office of 38 
C.F.R. § 3.661(b)(2)(i) as authority for retroactive termination of improved 
pension in this type of case. The relevant subsection is captioned "Failure to 
return questionnaire." Under basic rules of statutory construction, all language in 
a statute, including headings, is presumed to have force and effect. See 1A, 2A 
J. Sutherland, Statutory Construction §§ 1807, 21.04, 46.06, 47.14 (4th ed. 
1985). This rule is equally applicable to regulations. Id. § 31.06. Moreover, 
section 3.661 addresses income and net worth questionnaires and their impact 
upon entitlement to benefits. When subsection (b)(2)(i) is read in context, it is 
clear that the subsection is applicable where an annual income questionnaire 
or eligibility verification report is not filed and is not applicable to cases involving 
income changes during the year. 



  
 

    
   

      
      

   
 

    
    

     
  

     
 

   
  

 
  

     
     

 
    

     
 

   
  
  

      

      
  

      
    

    
   

     
    

    
  

    
  

   
  

   
  

     

--- ---

17. Under VA Manual M21-1, whenever there is an increase in income which 
impacts upon entitlement to pension benefits, there must generally be an 
adjustment of the pension-benefit rate. For contingency income, the adjustment 
is made beginning at the end of the month of the date of receipt of the excess 
income, pursuant to 38 C.F.R. § 3.660(a)(2). See, e.g., VA Manual M21-1 
p 9.23. However, paragraph 9.20d(1) provides the general rule that "deductions 
from and additions to income during the initial year will necessitate annualization 
from the beginning date of the award;" in other words, the actual income received 
during the year first will be calculated and an adjustment of the amount 
payable will be made retroactive to the effective date of the award. However, 
there is an exception for contingency income, and this type of retroactive 
adjustment, if applied with respect to nonrecurring or contingency income, would 
be inconsistent with the applicable statutes and regulations cited above. 

18. In view of the above, it is our conclusion that, although retroactive 
adjustments may be made in death-pension awards based upon a survivor's 
receipt of excess income, in claims involving nonrecurring or contingent income 
such adjustments should be retroactive only to the end of the month in which the 
excess income was received. We leave for the Board's consideration the date of 
receipt of the excess income for the cases discussed in this opinion. 

19. A copy of this opinion is being forwarded to the Chief Benefits Director. The 
claim files for the subject claims are returned herewith. 

HELD: 
For purposes of the improved-pension program, under 38 U.S.C. § 
3012(b)(4)(A), the effective date of a reduction or discontinuance by reason of a 
change in income is the last day of the month in which the change occurred. See 
also 38 C.F.R. §§ 3.273(c) (nonrecurring income added to annual rate of income 
for 12- month period commencing on effective date on which such income is 
countable), 3.660(a)(2) (reduction or discontinuance required by increase in 
income effective at end of month in which increase occurred). Regardless of 
whether excess income is deemed "nonrecurring" or "contingent", any necessary 
adjustment or termination to benefits based upon receipt of such income should 
be made as of the last day of the month in which the income was received and 
should not be made retroactive to an earlier date. Lump-sum payments of 
insurance proceeds may be considered nonrecurring income. Life insurance 
proceeds, dividend and interest income, and earnings should be treated 
consistently to the extent they are nonrecurring or unanticipated and should be 
counted from the last day of the month of their receipt for improved-pension 
purposes. 

1 We note that the improved-pension regulations are being revised to substitute 
the term "12-month annualization period" for the term "year," to codify and clarify 
current practice that a "year" denotes a 12-month period not necessarily 
corresponding to a calendar year. See 53 Fed. Reg. 23,235 (1988), which 



    
    

   
     

    
  

   
   

    
   

 

effected this change as to section 3.271. Unless otherwise indicated, we use 
"year" to mean any period of 12 months' duration. 

2 See also section 102 of the Veterans' Judicial Review Act, Pub.L. No. 100-
687, 102 Stat. 4105, 4106 (1988), which removed the statutory exemption of the 
VA from certain requirements of the Administrative Procedure Act, via new 38 
U.S.C. § 223(b). 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 15-89 




