
    
  

 

  
 

  
   

 
   

   
 
     

 
      

 
    

 
   

   
   

 
 

   
    

   
    

    
     

   
 

  
     

  
       

      
   

    
 

   
   

  
   

  

CITATION: VAOPGCPREC 6-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 6-90 

DATE: 03-29-90 

TEXT: 

Transfer of Residential Properties acquired under the Loan Guaranty Program to 
VHS & RA 

QUESTIONS PRESENTED: 

a. Are properties acquired by the Secretary of Veterans Affairs, pursuant to the 
home loan program, available for transfer to the Veterans Health Service and 
Rehabilitation Administration (VHS & RA) for use as medical related facilities? 

b. Upon transfer, should VA impose restrictions on the use of such properties 
similar to the restrictions imposed when vendee properties are transferred to 
nonprofit organizations assisting homeless veterans? 

COMMENTS: 

1. You are seeking our opinion on a proposed transaction which would involve 
the transfer of title of certain VA acquired residential properties to VHS & RA for 
use by VA as medical related facilities. Title to these properties would be 
transferred from the Secretary to the United States of America on behalf of the 
Department of Veterans Affairs. You are also asking whether there would be any 
basis for seeking consideration for the transfers from VHS & RA and whether 
conveyancing documents should include any restrictions on the use of such 
properties. 

2. The Secretary's authority to acquire properties for use as medical facilities is 
governed by the provisions of 38 U.S.C. § 5003(a)(2). That section states that 
the Secretary may acquire by purchase, lease, condemnation, donation, 
exchange, or otherwise any facility that the Secretary considers necessary for 
use as a medical facility. The authority granted under this section is extensive 
and provides absolute discretion to the Secretary in the selection and acquisition 
of appropriate properties. 

3. Moreover, the Secretary's discretionary authority to acquire properties from the 
vendee property inventory is supported by the absence of any statutory limitation 
as to who may be the recipient of such properties when they are transferred 
under the home loan program. (38 U.S.C. § 1820(a)(a)(5).) Based on the 
absence of any such limitation, coupled with the Secretary's absolute authority to 



   
   

     
    

   
  

     
  

    
   

   
   

    
    

   
  

     
    

  
  

   
   

   
 

 
  

  
    

    
  

     
   

 
   

 
   

   
  

    
   

    
   

 
 

acquire any property for use as a medical related facility, we cannot find anything 
which would prohibit the transfer of those vendee properties which meet VA's 
needs and requirements to the VHS & RA. Transfer of the properties for this 
purpose may be accomplished under any of the methods recited in the law. 

4. Under the terms of the proposal the transfers would include a payment to the 
Loan Guaranty Revolving Fund as consideration for the properties. To assess a 
reasonable price for such properties would conform with Decisions of the 
Comptroller General of the United States which have consistently held that, 
under 31 U.S.C. § 1301(a), accepting such transfers without consideration may 
be considered unauthorized augmentations of Agency appropriations. To arrive 
at a reasonable price to assess VHS & RA, it is important to note that the 
organization acquiring the properties under this program is an organizational unit 
within the Federal Government. In a program with similar participants, nonprofit 
organizations and elements of both the State and Federal Governments, 
involving the sale of vendee properties to organizations assisting homeless 
veterans, the Secretary has determined that reasonable consideration for such 
properties must equal at least one half of the VA list price. In view of the 
Secretary's discretionary authority to sell such properties for such prices as the 
Secretary deems reasonable, 38 U.S.C. § 1820(a)(5), and the established 
precedent as to the price assessed certain nonprofit organizations, we believe 
that a price consistent with that policy would be legally permissible and 
appropriate. 

5. The issue of whether conveyancing or other documents associated with the 
conveyance must contain use restrictions, similar to those included in the transfer 
of vendee properties for the assistance of homeless veterans, must be reviewed 
in light of the statute which enables VHS & RA to acquire the properties in 
question. The only discernible condition imposed relates to the requirement that 
upon acquisition the properties shall be altered to comply with standards relative 
to resistance to fire, earthquake, and other natural disasters. (38 U.S.C.§ 
5005(a).) 

HELD: 

The Secretary has the authority to acquire properties held in the vendee property 
inventory for use by VHS & RA as medical related facilities. Transfer of such 
properties must include appropriate consideration, and conveyancing documents 
need not contain any use restrictions as conditions to the transfers. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 6-90 


