
    
  

 

  
 

  
   

    
  

 
     

   
   

 
 

   
  

  
   

   
   

 
    

    
 

    
    

   
  

    
   

      
   

  
     

    
 

     
 

    
 
      

   
      

CITATION: VAOPGCPREC 17-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 17-90 

DATE: 06-13-90 

TEXT: 

SUBJECT: Time Period for Filing Claims for Reimbursement of Plot, 
Transportation, and Headstone Expenses 

(Originally issued as O.G.C. Conclusive 7-89, July 31, 1989) 

QUESTION PRESENTED: 

Are the respective two-year time limits, established by VA regulations for the 
filing of claims for entitlement to the following benefits, valid: (a) plot allowance 
under 38 U.S.C. § 903(b); (b) monetary allowance in lieu of a headstone or 
grave marker under 38 U.S.C. § 906(d); and, (c) allowance for transportation of a 
deceased veteran to a national cemetery under 38 U.S.C. § 908? 

COMMENTS: 

1. For the reasons set forth below, we conclude that the two-year regulatory limit 
is valid only with respect to claims for the section 903(b) plot allowance. 

2. Our opinion of May 1, 1989, to the Chairman, Board of Veterans Appeals, 
O.G.C. Prec. 9-89, concluded that the two-year limitation period for burial- benefit 
claims at 38 U.S.C. § 904 does not apply to claims under section 907 for the 
greater funeral and burial benefits available when the cause of death is service-
connected. The opinion further held that VA regulations purporting to impose 
such a limitation period on section-907 claims were invalid, and, consequently, 
there is no limitation period applicable to the section-907 benefit. The opinion 
stated that the relevant statutes in title 38, chapter 23, prescribe no period for 
filing section-907 benefit claims and that the statutes' history suggests no 
intention to establish such a period. Further, the opinion pointed out that VA did 
not appear to have formally addressed the issue of whether the section-904 
filing limit should be extended to claims under section 907, which had been made 
specifically exclusive of claims governed by section 902. 

3. Section 908 of title 38, U.S. Code, provides, in pertinent part, as follows: 

Where a veteran dies as the result of a service-connected disability, or is in 
receipt of (but for the receipt of retirement pay or pension under this title would 
have been entitled to) disability compensation, the Secretary may pay, in 



    
      

    
    

 
  

     
     

   
    

      
  

   
   

   
      

  
   

     
    

    
    

    
 

    
      

    
    

   
   

       
 

    
    

     
  

  
  

     
       

      
  

   
    

   

addition to any amount paid pursuant to section 902 or 907 of this title, the cost 
of transportation of the deceased veteran for burial in a national cemetery. 
Section 908 provides no time limit for filing claims, and no other statute 

prescribes any time limitation for a section-908 claim. 

4. Section 3.1601(a) of title 38 Code of Federal Regulations, provides in relevant 
part that "claims for reimbursement or direct payment of ... transportation of the 
body, and plot or interment allowance, must be received by the Department of 
Veterans Affairs within 2 years after the permanent burial or cremation of the 
body.... (38 U.S.C. § 904)” Section 904 provides that claims for reimbursement 
under section 902 must be filed within two years after burial of the veteran. By its 
plain language, section 904 applies exclusively to section-902 claims and 
provides no authority for regulatory imposition of the two-year limitation to 
section-908 transportation claims. Section 908 was added to title 38, U.S. Code, 
by Public Law No. 94-433, § 04(a), 90 Stat. 1374, 1377 (1976), to provide for 
payment of the cost of transportation for burial in a national cemetery of a 
veteran either dying as the result of service-connected disability or in receipt of 
disability compensation at death (or entitled to receive such compensation but for 
receipt of retirement pay or veterans' pension). However, the reference in 38 
C.F.R. § 3.1601(a) to claims for "transportation of the body" preceded enactment 
of the new section 908 and undoubtedly referred to the provision of section 902 
concerning "transporting the body to the place of burial." This regulatory wording 
was not amended to reflect the added statute. 

5. We conclude that the analysis applied in O.G.C. Prec. 9-89 in determining that 
38 C.F.R. § 3.1601(a) could not validly be applied to section- 907 benefit claims 
is equally pertinent to claims under section 908. In this respect, your attention 
is directed to the discussion in paragraphs 9 through 12 of that opinion which 
outlines factors analogous to those implicated by section-908 claims. In 
particular, section 908 contains no time limit for filing claims, and the section-904-
time limit preceded passage of legislation creating the section-908 benefit. The 
legislative history of the section-908 benefit evinces no intent to extend the 
section-904 time period to section-908 claims. See generally, e.g., Senate 
Report No. 94-1226, 94th Cong., 2d Sess., reprinted in 1976 U.S. Code Cong. & 
Admin. News 2537, 2538. While Congress could have amended section 904 to 
include a reference to section 908, it chose not to do so, implying an intent to 
make no change. Further, the service-connected allowance in section 908 was 
added separately as a new benefit, and thus is definitively independent of 
benefits under sections 902 and 903(b). Finally, the wording of 38 C.F.R. § 
3.1601(a) was not changed as a consequence of enactment of section 908. This 
indicates VA did not even consider the question of expanding the two-year 
limitation period to section-908 benefits. Consequently, we conclude that the two-
year limitation period in section 904 does not apply to claims under section 908, 
and, to the extent that VA regulations purport to impose such a limitation on 
section-908 claims, they must be considered invalid. 



  
      

 
     

  
     

   
   

 
     

      
 

    
       

   
     

       
      

     
   

  
    

   
   

  
    

   
   

        
    

 
   

    
      

      
   

     
      

   
  

   
   

    
   

     
    

6. Section 906(d) of title 38, U.S. Code, provides, in pertinent part, that: 

In lieu of furnishing a headstone or marker ... the Secretary, in the Secretary's 
discretion, having due regard for the circumstances in each case, may reimburse 
the person entitled to request such headstone or marker for the actual costs 
incurred by or on behalf of such person in acquiring a non-Government 
headstone or marker for placement in any cemetery other than a national 
cemetery in connection with the burial or memorialization of the deceased 
individual. Reimbursement under the preceding sentence may be made only 
upon the request of the person entitled to request the headstone or marker ... 

Section 906(d) was added to title 38 by the Veterans' Housing Benefits Act of 
1978, Public Law No. 95-476, § 203(a), 92 Stat.1497, 1505. Neither the text, nor 
legislative history, of section 906(d) reveals any intent to establish a limit for filing 
claims. See S. Rep. No. 95 1055, 95th Cong., 2d Sess. 23, reprinted in 1978 
U.S. Code Cong. & Admin. News 3347, 3362. See also Explanatory Statement 
on H.R. 12028, 95th Cong., 2d Sess., reprinted in 1978 U.S. Code Cong. & 
Admin. New 3383, 3387. As part of the implementing regulations for new section 
906(d), VA added 38 C.F.R. § 3.1612(g), which reads, in relevant part: 

A claim for payment under this section must be received by VA within 2 years 
after the permanent burial or cremation of the deceased, or the date of purchase 
of the non-Government headstone or marker or the services for adding the 
veteran's identifying information on an existing headstone, whichever date is 
later.... (38 U.S.C. § 906(d)) 
. 
In promulgating this change, VA cited as statutory authorization only section 
906(d). 44 Fed. Reg. 58,710, 58,711 (1979). The basis for the two-year limit 
was nowhere stated in connection with promulgation of the regulation. 

7. Section 906(d) contains no time limits for filing claims. As noted above, its 
legislative history demonstrates no basis for such a limitation. Section 906 itself 
originated in the National Cemeteries Act of 1973, Public Law No. 93- 43, § 5, 87 
Stat. 75, 80, the same statute which added section 907. The legislative record 
reveals no intent to impose a time limit on applications for markers or 
headstones. See generally, e.g., S. Rep. No. 93-55, 93 Cong., 1st Sess., 
reprinted in 1973 U.S. Code Cong. & Admin. News 1401, 1423. Congress could 
have amended section 904 upon enactment of either Public Law No. 93-43 or 
Public Law No. 95-476 to include a time limit for section 906 claims but did not do 
so. 
Further, in drafting section 906(d), Congress specifically addressed the issue of 
requests for reimbursement, but provided no time limit for filing such requests. 
Moreover, the section 906(d) benefit is totally independent of benefits under 
sections 902 and 903(b). We are thus confronted with a situation analogous to 
that discussed above in respect to section-908 claims. Specifically, as was done 



       
   

    
     

 
     

    
     

  
 

      
   

    
    

  
   

   
   

    
      

  
  

  
   

  
        

  
      

   
    

   
  

  
   
  

    
  

   
 

    
    

     
    

  
     

  

in connection with the section-907 benefit, it appears that the two-year limitation 
period in section 906(d) has been administratively "borrowed" from section 904 
without explanation (see paragraph 11 of O.G.C. Prec. 9-89), although in this 
case such borrowing was clearly intended by VA. 

8. The reasoning set forth above, in support of our determination that a two- year 
limit for section-908 claims is invalid, leads us to the same conclusion with regard 
to the section-906(d) benefit. Section 906 specifies no time limit for claims, and 
the statutory limit in section 904 predated creation of the section 906(d) benefit. 
Congress could have inserted a claim-filing deadline when enacting section 
906(d) but did not do so. Further, the headstone or grave marker allowance is 
independent of benefits conferred by sections 902 and 903(b). Thus, the time 
limit for section-906(d) claims promulgated in 38 C.F.R. § 3.1612(g) is 
inconsistent with the statutory scheme Congress created, and it is invalid. 

9. Finally, we turn to the validity of applying the two-year limitation period of 38 
C.F.R. s 3.1601(a) to plot-allowance claims filed pursuant to 38 U.S.C. § 903(b). 
As we noted in O.G.C. Prec. 9-89, the plot allowance was added in section 
903(b) by Public Law No. 93-43, § 5, as an adjunct to the section-902 benefit. 
Under the terms of Public Law 93-43, § 5, entitlement to the plot allowance 

provided thereunder was conditioned on benefit entitlement under section 902 as 
then in force (entitlement based on service-connected death, wartime service, 
discharge for disability, or death while in receipt of compensation) or 
section 903(a) (entitlement based on death in a VA facility). Section 904 makes 
filing a claim within two years of the veteran's burial a condition of section-902 
eligibility. From 1973 until enactment of Public Law No. 97-35, s 2001, 95 Stat. 
357, 781 (1981), section 902's two-year time limit would clearly have applied to 
most claims for plot allowance, since most veterans do not die in VA facilities. 
Consequently, Congress must have contemplated that the two-year limit in 

section 904 would apply to most section-903(b) claims. Further, we do not think 
Congress could 
have contemplated differential treatment of plot-allowance claims resulting from 
the particular statute, i.e., section 902 or section 903(a), upon which entitlement 
was based. Hence, for the 1973-1981 time period, based on the close 
relationship between entitlement under section 902 and section 903(b), we 
conclude that the two-year limit imposed by section 3.160(a) on claims for 
the plot allowance was valid as consistent with the statutory scheme and with 
Congress' intent. 

10. In 1981, Public Law No. 97-35 amended 38 U.S.C.§ 902 to generally restrict 
payment of the nonservice-connected death burial allowance to veterans who, at 
the time of death, were receiving pension or compensation. This amendment 
affected entitlement to the section 903(b) plot allowance to the extent such 
entitlement is predicated on eligibility for benefits provided under section 902. 
However, Public Law No. 97-35 also amended section 903(b) to provide 

eligibility for the plot allowance to a veteran discharged from the active service for 



      
   

   
     

     
      

   
      

       
 

  
  
   

  
  

   
   

 
        

   
   

  
   

 
  

  
  

     
   

    
    

  
 

  
  

  
   

    
   

 
 

a disability incurred in or aggravated in line of duty and to a veteran of any war. 
The legislative history shows Congress’ intent to essentially preserve the 

grounds for entitlement to the allowance as they had been in effect from 1973 to 
1981. See 
House Conference Report No. 97-208, 97th Cong., 1st Sess., reprinted in 1981 
U.S. Code Cong. & Admin. News 1010, 1306. Since there was essentially no 
change in entitlement criteria, we conclude that retention of the two-year limit for 
section 903(b) claims is consistent with Congress' intent, and that limit may be 
applied subsequent to enactment of Public Law No. 97-35. 

11. Further, we note that the consideration set forth in footnote 2 of O.G.C. Prec. 
9-89 is relevant to claims filed following the effective date of the 1981 revision to 
section 903(b): namely, that a plot-allowance adjudication is easily made by a 
review of documents readily available to survivors and does not involve prior 
rating-board participation in determination of service connection, as would be 
required in section-907 claims. Hence, there is no inherent inequity in imposing 
the two-year limitation. Finally, the reference to the two-year limitation on plot-
allowance claims initially appeared in 38 C.F.R. § 3.1601(a) in 1973, following 
enactment of Public Law No. 93-43. 38 Fed. Reg. 30,106 (1973). It is clear from 
the 1973 amendment that VA intended to include plot-allowance claims within the 
two-year filing requirement and that section 3.1601(a) should be so interpreted. 

HELD: 

The two-year limitation in section 904, title 38, U.S. Code, does not apply to 
claims under section 908 of that title for transportation of a deceased veteran to a 
national cemetery or under section 906(d) for the monetary allowance paid in lieu 
of a government-provided headstone or grave marker. VA regulations at 38 
C.F.R. §§s 3.1601(a) and 3.1612(g), to the extent they purport to impose a 
limitation period on such claims, are invalid. Consequently, there is no limitation 
period applicable to claims for the section-908 or section-906(d) benefit. With 
respect to claims for the plot allowance established by section 903(b) of title 38, 
U.S. Code, the VA regulation, 38 C.F.R. § 3.1601(a), applying a two-year filing 
limit, is consistent with congressional intent. Accordingly, to the extent VA 
regulations establish a limitation period of two years applicable to the section-
903(b) benefit, those regulations are valid. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 17-90 




