
    
  

 

  
 

  
 

     
 

 
   

     
    

    
 

  
 

  
   

     
 

  
 

 
  

     
    

 
  

     
  

     
    

    
  

      
     

 
    

 
   

   
    

    

CITATION: VAOPGCPREC 25-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 25-90 

DATE: 07-17-90 

TEXT: 

Subject: "Active Duty" for VA Benefits' Purposes 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 32-79, dated 
August 3, 1979, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTION PRESENTED: 

Did service performed by this individual, a member of the Air National Guard who 
was called to duty as an instructor at an Air Force NCO school, constitute "active 
duty" for purposes of chapter 34 eligibility? 

COMMENTS: 

This opinion addresses the question of a person's eligibility for chapter 34 
benefits based upon military service he performed during the period July 1, 1973 
to June 29, 1975, inclusive. We are of the opinion that service he performed at 
that time was qualifying for chapter 34 purposes. 

During the time in question, the individual, a member of the Air National Guard of 
Tennessee, served as a full-time instructor at a USAF NCO school. His special 
orders for this assignment originated with the National Guard Bureau of the 
Departments of the Army and Air Force. They specify that he, with the consent 
and concurrence of the Governor of Tennessee, was ordered to "active duty" for 
two consecutive one-year tours, for assignment with "CenConGp, Hq. USAF, 
Pentagon, Wash., DC for duty with the National Guard Bureau with duty station 
Gunter AFB, Alabama” under authority of 10 U.S.C. § 672(d). He was issued DD 
Form 214, Report of Separation from Active Duty, upon completion of this 
assignment, which lists the separation type as "RELEASE FROM ACTIVE 
DUTY," with transfer to the "ANG State of Tennessee." 

In determining whether this duty assignment was qualifying for purposes of 
chapter 34 educational assistance, an interdependent chain of definitional 
provisions must be considered. The general definition of "veteran" for title 38 
purposes specifies persons who served in the "active military, naval or air 



      
    

    
       

 
  

   
   

 
    

 
   

 
    

      
     

 
  

     
  

     
       

   
 

   
    

    
     

 
     

  
  

   
  

  
   

    
 

   
  

  
   

    
 

        

service" and whose discharges or releases were not dishonorable. 38 U.S.C. § 
101(3). Such service is defined as including, besides "active duty," certain 
periods of "active duty for training" and "inactive duty training" as a result of 
which service-connected disability or death occur. 38 U.S.C. § 101(24). 

Eligibility under chapter 34 is not open to all such "veterans," however. 
Proscriptions are contained in 38 U.S.C. § 1652, which specifies in pertinent 
part: 

For the purposes of this chapter--

(a)(1) The term "eligible veteran" means any veteran who--

(A) served on active duty for a period of more than 180 days, any part of which 
occurred after January 31, 1955, and before January 1, 1977, and was 
discharged or released therefrom under conditions other than dishonorable; or 

(B) contracted with the Armed Forces and was enlisted in or assigned to a 
reserve component prior to January 1, 1977, and as a result of such enlistment 
or assignment served on active duty for a period of more than 180 days, any part 
of which commenced within 12 months after January 1, 1977, and was 
discharged or released from such active duty under conditions other than 
dishonorable; or 

(C) was discharged or released from active duty, any part of which was 
performed after January 31, 1955, and before January 1, 1977, or following 
entrance into active service from an enlistment provided for under clause (B) of 
this paragraph, because of a service-connected disability. 

(2) The requirement of discharge or release, prescribed in paragraph (1)(A) or 
(B), shall be waived in the case of any individual who served more than one 
hundred and eighty days in an active-duty status for so long as such individual 
continues on active duty without a break therein. 

(3) For purposes of paragraph (1)(A) and section 1661(a), the term "active duty" 
does not include any period during which an individual (A) was assigned full time 
by the Armed Forces to a civilian institution for a course of education which was 
substantially the same as established courses offered to civilians, (B) served as a 
cadet or midshipman at one of the service academies, or (C) served under the 
provisions of section 511(d) of title 10 pursuant to an enlistment in the Army 
National Guard or the Air National Guard or as a Reserve for service in the Army 
Reserve, Naval Reserve, Air Force Reserve, Marine Corps Reserve, or Coast 
Guard Reserve unless at some time subsequent to the completion of such period 
of active duty for training such individual served on active duty for a consecutive 
period of one year or more (not including any service as a cadet or midshipman 



   
 

  
   

 
      

   
   

 
     

    
  

        
   

 
   

     
       

 
     

     
    

   
     

  
    

   
 

    
      

    
     

  
     

  
    

     
     

        
    

   
      

   
   

 

at one of the service academies). 

Because chapter 34 entitlement is so limited to active-duty veterans, two more 
definitions in title 38 are yet significant: 

a. § 101(21): "The term 'active duty' means--(A) full-time duty in the Armed 
Forces, other than active duty for 
training...." 

b. § 101(22): "The term 'active duty for training' means--(A) full-time duty in the 
Armed Forces performed by Reserves for training purposes; ... and (C) in the 
case of members of the National Guard or Air National Guard of any State, full-
time duty under section 316, 502, 503, 504, or 505 of title 32, or the prior 
corresponding provisions of law...." 

In view of the clearly enunciated congressional intention to limit entitlement to 
veterans of "active duty" as opposed to "active duty for training" only, precision 
must be used in employing these terms. For example, "active duty" is defined in 
title 10 as including any full-time duty in the active military service, including full-
time training duty and annual training duty. 10 U.S.C. § 101(22). This broad 
definition is exemplified by the fact that a DD Form 214, "Report of Separation 
from Active Duty," will be issued to anyone serving on active duty for training for 
periods in excess of 90 days, including members of the Air National Guard 
serving on full-time duty. Para. 3-3, Air Force Manual 35-6. The manual further 
provides that the space on the separation paper for the authority for issuance is 
to be annotated "Release from active duty," even if it is in fact active duty for 
training. 

While the report of separation in this case cannot, therefore, be considered 
conclusive evidence of true "active duty," we are of the opinion that the orders 
issued and the circumstances of this service demonstrate "full- time duty in the 
Armed Forces other than active duty for training." First, this man was ordered to 
"active duty" under the provisions of 10 U.S.C. § 672(d), which authorizes the 
ordering to active duty of Reserves with the members' consent. The 
authorization was not under one of the disqualifying training sections of title 32 (§ 
316, 502, 503, 504 or 505) specified in 38 U.S.C. § 101 (22), or that in title 10 § 
511(d) see 38 U.S.C. § 1652(a)(3). Second, the purpose of the duty assignment 
was to enlist his service as an instructor, not for his own training; as such, it was 
not "active duty for training" under the DoD definition of the term, i.e., "a tour of 
AD reserve training (emphasis supplied) ... which includes annual tours, special 
tours, school tours and the initial tour performed by enlistees without prior 
military service." AFR 35-41, para. 3-4. These training tours are designed to 
maintain or increase a member's mobilization readiness. AFR 35-41, para. 13-
22(a). 



   
   

     
    

    
   

   
    

 
   
    

  
   

   
    

  
     

    
   

     
      

 
   

 
   

     
   

   
    

   
 

Op. G.C. 16-79 considered the question of whether Army Reservists whose 
orders specified "active duty for training" when they were assigned to duties 
recruiting for the Reserves were veterans of "active duty" for purposes of loan 
guaranty entitlement. There it was considered determinative that the 
characterization of such duty as training duty by the Army permitted the service 
to exclude these members in counting its statutory ceiling for active-duty 
personnel. It was concluded that the service's designation of the tours as active 
duty for training should be binding upon the VA. 

We obtained a different characterization of the service in the instant case from 
the Department of the Air Force on July 9, 1979. In a June 25, 1979 
memorandum obtained through the Air Force Office of General Counsel, the 
Assistant Secretary for Reserve Affairs advised that personnel serving under 
such circumstances as this would not be counted under 10 U.S.C. § 8201, Air 
Force: members on active duty, only because they are paid from appropriations 
for the Air National Guard see subsection (a)(4) , not because they are on active 
duty for training subsection (a)(3) . He further stated that this person was "clearly 
not" on active duty for training, his orders specifying active duty and his 
assignment having nothing to do with training him, and that the case 
demonstrated that "members of the Air National Guard ... do perform periods of 
active duty other than for training ... " 

HELD: 

The foregoing compels the conclusion that the military service performed by this 
individual July 1, 1973 to June 29, 1975, inclusive, was "active duty" under 38 
U.S.C. §§ 101(21)(A) and 1652(a). 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 25-90 




