
  
 

    
    

 

  
   

    
 

    
   

   
    

   
   

   
 

  
   

    
     

 
  

   
   

    
       

  
  

   
 

   
 

    
   

  
    

   
  

     
   

    
     

    
     

DATE: 07-17-90 

CITATION: VAOPGCPREC 27-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 27-90 

TEXT: 

Subject: Determination of Basic Entitlement 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 18-79, dated 
February 8, 1979, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 
2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTIONS PRESENTED: 

a. Should computation of the period, for which the education allowance is to be 
granted under title 38, section 1661(a), be based upon actual calendar months 
or, upon the months as defined by "corresponding days" (from any given day of 
one calendar month to the corresponding day of the next)? 

b. Should such computation for multiple periods of noncontinuous service be 
accomplished by combining the periods of service so as to make them 
continuous for computation purposes, and thus to eliminate intermediate 
fractions of months; or should periods of service remain discontinuous for 
computation purposes so that the intermediate fractional months may be 
counted as whole months for the purpose of computing the period of education 
allowance to be credited under title 38, section 1661(a) of the United States 
Code? 

COMMENTS: 

Section 1661, title 38, United States Code, provides in pertinent part as follows: 

"(a) Except as provided in subsection (c) and in the second sentence of this 
subsection, each eligible veteran shall be entitled to educational assistance 
under this chapter or chapter 36 for a period of one and one- half months (or the 
equivalent thereof in part-time educational assistance) for each month or fraction 
thereof of the veteran's service on active duty after January 31, 1955. If an 
eligible veteran has served a period of 18 months or more on active duty after 
January 31, 1955, and has been released from such service under conditions 
that would satisfy the veteran's active-duty obligation, the veteran shall be 
entitled to educational assistance under this chapter for a period of 45 months (or 
the equivalent thereof in part-time educational assistance) ..." 



 
 

   
   

    
    

      
   

     
  

      
     

   
     

  
        

  
    

    
     

  
  

 
    

   
      

    
 

     
      

   
    

    
     

    
  

    
 

  
  

    
     

 
     

 

The procedures applied by the Department of Veterans Benefits in computing the 
total period of service upon which eligibility may be based are set forth in chapter 
2, Part II, M22-2. For a complete demonstration of these procedures that 
publication must be consulted. However, the method used for multiple periods 
of service is, in substance, to combine separate periods of service into a single 
continuous period of service by creating an artificial beginning date. This is 
accomplished by counting backwards from the individual's last discharge date as 
many days as the total days of countable service from all periods of service. 
(The number of days of countable service in a given month is in effect rounded to 
30 regardless of the particular months involved.) The date thus determined 
becomes the individual's entry on active-duty date. In computing actual 
entitlement, the difference between the release from active-duty date (rounded 
up to the next higher month) and the "created" entry on active-duty date (rounded 
down to nearest month) is converted to months and multiplied by a factor of 1.5. 
The result is the number of months of entitlement. These procedures have been 
followed unchanged since the inception of the current GI Bill (see DVB Circular 
20-66-36, Appendix F). They are applied regardless of whether the 1 1/2 for 1 
formula is used or the automatic 18-month formula is used, except that in the 
latter case if the computation is a few days short of 18 months the actual days of 
total service is determined from a count of the days on the calendar instead of 
using the elapsed time method. 

Section 1661(a) quoted above predicates eligibility upon "each month or fraction 
thereof" of qualifying active-duty service. The term "month" could be defined in a 
variety of ways. However, an analysis of general legal treatises indicates a 
general consensus described in 74 AmJur2d 592 as follows: 

"At early common law the term 'month' meant a lunar month of 28 days, except in 
ecclesiastical matters or as applied to commercial paper, or unless a calendar 
month clearly appeared to be intended. While in the United States the common-
law rule was followed in the early days of the republic, the term 'month' is not 
universally computed by the calendar, unless a contrary meaning is indicated by 
the statute or contract under construction. In addition, in order to avoid the 
confusion arising from conflicting constructions of the term, most jurisdictions 
have declared by legislative enactment that the term 'month,' when used without 
qualification, means a calendar month." 

"A calendar month is the period of time running from the beginning of a certain 
numbered day up to, but not including, the corresponding numbered day of the 
next month, and if there is not a sufficient number of days in the next month, then 
up to and including the last day of that month." 

A "calendar month" is defined in 86 C.J.S. 840 as follows: 



   
     

    
    

    
    

    
    

   
 

   
    
    

    
   

 
  

     
 
    

      
   

 
   

    
   

  
  

       
      
 
    

  
     

    
   

 
   

  
     

    
   

 
    

   
     

"Calendar month. The term 'calendar month' is defined as meaning any of the 
months as adjusted in the calendar, now the Gregorian. April, June, September, 
and November now contain thirty days, and the rest thirty-one, except February, 
which has twenty-eight and, in leap year, twenty-nine, a month designated in the 
calendar, without regard to the number of days it may contain. It is not a month 
of any given number of days throughout the entire year, but contains the number 
of days ascribed to it in the calendar, and varies in length according to the 
Gregorian calendar; it may be twenty-eight, twenty-nine (in leap year), thirty, or 
thirty-one days." 

In an opinion dated February 28, 1963, the General Counsel advised the Chief 
Benefits Director that "... it is my conclusion that the term 'month' and 'monthly' as 
used in title 38 U.S.C. must be interpreted as meaning calendar month in the 
sense of being one of the twelve portions into which the year is divided in the 
Gregorian calendar ..." 

The current educational assistance program was first enacted by PL 89-358 
which was in turn based upon S.9, 89th Congress. S. 9 provided: 

"(a) Each eligible veteran shall be entitled to education or training under this 
chapter for a period equal to one- and one-half times the duration of his service 
on active duty ..." 

In keeping with the fact that entitlement under the Korean conflict program was 
computed on the basis of one and one-half days of entitlement for each day of 
service, the quoted portion of S. 9 was interpreted to mean: 

"The education or vocational training period would be calculated by multiplying 1 
1/2 times each day of the veterans' active military service ..." Emphasis added. 
(Senate Report No. 269, 89th Congress, June 1, 1965). 

Subsequently, the House passed S. 9 with amendments including a provision 
worded substantially as the current section 1661(a) (except providing for 1 month 
of benefits for each month or fraction of service). It is interesting to note that 
Senator Ralph Yarborough in commenting on the House language interpreted 
it as follows: 

"Second. The House bill measures the duration of educational benefits available 
to the veteran by the formula of 1 day of training for each day of service, rather 
than the formula of 1 1/2 days of training for each day of service used in S. 9 and 
the Korean GI bill." Emphasis added. (Congressional Record 2-9-66, page 
2615.) 

Even though the language was based upon months of service rather than days of 
service, the Senator continued to view the provision as having the same effect. 
The only change he noted was the 1-to-1 rather than 1 1/2 -to-1 ratio. That is 



    
   

    
     

    
   

      
 

  
  

     
     

    
    

     
   

   
      

 
   

  
       
    

    
     

 
    

   
 

     
   

 
   

 
   

 
    

   

   
   

    
 

not surprising since the greatest concern of the Congress at the time was 
whether benefits for the peacetime veterans covered by the bill should be as 
great as they had been for Korean conflict veterans. There appears to be no 
explanation for shifting from a daily to a monthly type standard, however. Thus, 
there is no explanation for the congressional intent in computing the partial 
months of service, other than Senator Yarborough's apparent understanding that 
the partial months would continue to be measured on a daily basis. 

In an illustrative case recited in the request for an opinion the Board of Veterans 
Appeals determined entitlement on the basis of 1 1/2 months of entitlement for 
each partial Gregorian calendar month of service, as well as for whole Gregorian 
calendar months. Since the individual had 4 partial months of active duty (one at 
either end of both of the periods of his service) the effect of that method was to 
accord 6 months of entitlement for these partial months of service. The effect of 
such a procedure could be very liberal if, for example, only 1 day of service 
occurred in each of such 4 calendar months. Four days of actual service would 
equate to 6 months of entitlement. Of course, that would be an extreme example, 
but one that illustrates the method of calculation. 

Under the DVB method, however, the practical effect of their method of 
computation is to use a corresponding day computation after first combining 
separate periods of service into a single term of service. Under that method only 
the final month of the period would ever be less than a full Gregorian calendar 
month. Thus, only 1 month of service in which 1 day of active duty occurs could 
become the basis for benefits. 

The essential difference between the DVB method and the BVA method is that 
the former results in less entitlement. Absent any other considerations and given 
no clear congressional intent at time of enactment, we would be inclined to rule 
out the more restrictive DVB method. However, since it has been applied 
uniformly since 1966 when PL 89-358 was enacted and since Congress could 
have readily altered this approach and did not, we must conclude that to change 
the rule now would be inappropriate. 

HELD: 

a. The corresponding days method of defining calendar month, rather than the 
actual calendar month method, shall continue to be applied in administering 38 
U.S.C. § 1661b. All includable periods of active duty should be combined and 
then the months of service computed as is done by DVB. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 27-90 




