
  
 

    
    

 
  

   
     

    
 

 
  

     
       

   
 

  
 

 
     

 
   

 
  

 
     

      
   

 
 

     
 

  
    

     
   

      
   

      
 

    
    

    
 

      
 

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 44-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 44-90 

TEXT: 

Subject: Application of North Carolina Sales Tax to Sales of Books and 
Supplies to VA Vocational Rehabilitation Students 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 13-75, dated 
February 10, 1975, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 
2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTION PRESENTED: 

Is the VA liable for the North Carolina State sales tax on books furnished to 
veterans enrolled in the VA Vocational Rehabilitation program? 

COMMENTS: 

Section 1509(a), title 38, United States Code, requires the VA to furnish the 
veterans taking training under the Vocational Rehabilitation Act with the 
necessary books, supplies, or equipment. That section also states that if a 
veteran fails to complete the course of Vocational Rehabilitation, he may be 
required by the Administrator to return any or all of such books, etc. It is our view, 
therefore, that the title to these books and other materials remains in the 
Government until such time as the veteran completes the course. At that time, 
title would pass to the veteran. 

VA Regulation 10234(C) states that the VA will not reimburse a veteran who 
personally buys supplies. Payment for supplies is made to the training institution, 
or to the vendor from whom they were purchased by the Veterans Administration. 
As you note, the North Carolina sales tax is a privilege or license tax levied on 

the vendor. However, North Carolina Sales and Use Tax Regulation 48 
specifically exempts sales of tangible personal property to the United States 
Government or any agency from sales and use tax. 

In the type of situation, we have here, the students are making the purchases as 
agents for the VA and billing is made directly to the VA. The student is not 
reimbursed for the purchase; rather, the VA pays the seller directly. 

Similar questions have arisen before. For example, the VA was asked to render 
an opinion as to whether a 3 percent South Carolina sales tax on supplies and 



   
       

   
  

    
         

    
      

 
   

    
       

      
    

  
   

   
 

  
  

   
    

   
 
 

equipment could properly be included in the price of supplies and equipment 
billed to the VA by the school. As in the instant case, the school owned the 
bookstore and was considered a retailer. The then solicitor determined, and the 
South Carolina Tax Commission concurred, that purchases under the veterans' 
training program were not subject to the State sales tax. An identical question 
arose recently in Idaho. In a letter dated April 26, 1974, the VA was advised by 
the State Tax Commission of Idaho that where the veteran is an agent for the 
Government and purchases books, the State sales-use tax is not payable. 

The VA is an instrumentality of the United States. As an instrumentality of the 
United States, it is specifically exempted from the levy of a "sales or use tax" in 
connection with any sales made to authorized purchasers. (See 80 Op. Sol. 278; 
6/18/45.) We feel that under the Doctrine of Constitutional Immunity, the 
imposition of a sales tax as discussed would be invalid. (See McCulloch v. Md., 
4 Law. Ed. 579.) 

HELD: 

The VA is not liable for the sales tax on books furnished to veterans enrolled in 
the VA Vocational Rehabilitation program. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 44-90 




