
  
 

    
    

 

  
 

     
 

  
      

      
    

   
 

  
 

    
  

   
 

  
    

     
  

   
 

  
   

    
 

  
    

 
   

    
 

  
   

 
   

 
      

   
 

  

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 46-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 46-90 

TEXT: 

Subject: Application of 38 U.S.C. § 1775, VAR 14200, and VAR 14280 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 14-76, dated April 
28, 1976, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 2.6(e)(9) 
and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the original except 
for certain format and clerical changes necessitated by the aforementioned 
regulatory provisions.) 

QUESTIONS PRESENTED: 

(1) Should 38 U.S.C. § 1775 be applied when approving courses offered by 
educational institutions which are candidates for accreditation by a nationally 
recognized accrediting agency? 

(2) May eligible persons enrolled in independent study courses offered by a 
school which is a candidate for accreditation by one of the six regional 
accrediting agencies be paid on the basis of VAR 14280? 

COMMENTS: 

The pertinent portion of 38 U.S.C. § 1775 reads as follows: 

"§ 1775. Approval of accredited courses 

"(a) A State approving agency may approve the courses offered by an 
educational institution when--

"(1) such courses have been accredited and approved by a nationally recognized 
accrediting agency or association;” (Emphasis supplied.) 

The pertinent portion of VAR 14253(A)(1) referred to in your memorandum reads 
as follows: 

"14253 (s 21.4253). ACCREDITED COURSES 

"(A) General. A course may be approved as an accredited course if it meets one 
of the following requirements: 

"(1) The course has been accredited and approved by a nationally recognized 



  
        

 
  

   
 

    
 

  
 

   
 

   
    

 
  

   
   

 
 

 
   

       
    

  
     

    
    

   
    

   
     

  
     

 
  

  
   

   
 

   
     

     
   

   

accrediting agency or association. 'Candidate for Accreditation' status is not a 
basis for approval of a course as accredited ..." (Emphasis supplied.) 

The pertinent portion of VAR 14280 referred to in your memorandum reads as 
follows: 

"14280 (s 21.4280). INDEPENDENT STUDY LEADING TO A STANDARD 
COLLEGE DEGREE 

"(A) An eligible veteran or person may receive an educational assistance 
allowance for pursuit of an independent study course under the following 
conditions: 

"(1) The course is offered by a college or university which is fully accredited by 
one of the six regional accrediting agencies; 

"(2) The course leads to or is fully creditable toward a standard college degree 
which may include external degree programs given by accredited colleges and 
universities;” (Emphasis supplied.) 

Under the World War II GI Bill program, State approving agencies were 
delegated the responsibility of listing educational institutions and training 
establishments as being qualified and equipped to offer education and training. 
Public Law 610, 81st Congress, enacted July 13, 1950, established, for the first 

time, national standards for certain schools operated for profit. This law provided 
that the findings of the State approving agency as to whether a school met the 
requirements of the standards would be final. During this period, a variety of 
attitudes were exhibited by the State in assuming the obligation created by the 
World War II program. In some instances, adequate funds were immediately 
made available; in other cases where the State had financial difficulties, little or 
no funds were provided, and the task of approving educational institutions and 
training establishments was undertaken by the regular staff of the Department of 
Public Instruction and other existing State agencies. This led to the law providing 
reimbursement by the VA to the State approving agencies for salaries and 
expenses of persons necessary to carry out the VA law. 

The first legislative proposals presented to the Congress at the time the Korean 
conflict GI Bill program was being considered would have continued the system 
set up under the World War II program. In the introduction of H.R. 6425, 82d 
Congress, on February 5, 1952, by Congressman Olin E. Teague, the first 
provisions appeared which separated the accredited from the nonaccredited 
courses with the State approving agencies being given the authority to approve 
both types of such courses. It is noteworthy to observe that the basic language 
inserted in H.R. 6425 is identical to that approved in the enactment of section 
253 of Public Law 550, 82d Congress, as well as that contained in current law. A 
proposal offered by the Administrator's Special Committee on Vocational 



  
     

    
   

    
 

 
   

   
  

   
   

    
   

   
     

   
   

    
     

      
 

  
 

    
  

      
  

  
     

   
    

 
  

    
  

    
   

    
 

 
  

     
      
    

   

Rehabilitation, Education and Training, on March 25, 1952, which would have 
altered this approach, was not accepted. The language contained in H.R. 6425 
was subsequently included in H.R. 7656, the measure which was eventually 
enacted as Public Law 550. The VA, in its report to the House Committee on 
Veterans' Affairs on May 16, 1952, on this latter bill, had the following to say: 

"The system of approving courses is basically similar to that provided by the 
Servicemen's Readjustment Act; in that it would look to the State approving 
agencies primarily to discharge this important function. However, the bill contains 
a number of detailed minimum standards in connection with all types of courses--
institutional, institutional on- farm, and apprentice or other on-job training--which 
the State approving agency would perforce apply in testing the qualifications of 
courses to provide suitable education or training to eligible veterans. In the field 
of purely institutional training these detailed standards would be somewhat more 
extensive than those which were established for profit schools under the 
Servicemen's Readjustment Act by Public Law 610, 81st Congress. It is of 
especial interest that approval on the basis of detailed statutory standards would 
not be required in the case of certain well-recognized and established courses. 
The bill contains a separate provision to the effect that an approving agency 

may approve institutional courses which have been accredited by a nationally 
recognized accrediting agency or association...." (Emphasis supplied.) 

The House Committee on Veterans' Affairs in its report on H.R. 7656 (House 
Report No. 1943, 82d Congress) did not provide much in the way of legislative 
history, merely stating (p. 36) that section 253 of the bill "permits the approval by 
the State agencies of certain institutional courses which meet high established 
standards." Nor does the report of the Senate Committee on Labor and Public 
Welfare (Senate Report No. 1824, 82d Congress) contribute anything to the 
understanding of the provision, discussing primarily the changes being made in 
the measure by that group which were unrelated to this issue. Examination of the 
House and Senate debates also fails to disclose any new contribution to this 
history--merely reiteration. 

The approval requirements enacted in the Korean conflict law (section 253) were 
carried forward into the War Orphans' Educational Assistance Act of 1956 by 
reference in section 312 of that Act (Public Law 634, 84th Congress) and into 
current law (Public Law 89-358). The House Committee on Veterans' Affairs, 
in its report on H.R. 12410 (House Committee Report No. 1258, 89th Congress, 
page 7), had the following to say: 

"The educational assistance and home loan guarantee provisions of the reported 
bill are patterned closely after Public Law 550, 82d Congress (the Veterans' 
Readjustment Assistance Act of 1952) which gave these benefits to veterans of 
the Korean conflict. Insofar as the provisions of the reported bill are the same as 
Public Law 550, it is expected that they will be administered in the same manner. 
In addition to patterning the bill after Public Law 550, particular care has been 



   
   

      
   

 
     

 
    

    
    

     
  

  
   

 
  

  
 

    
  

    
    

  
       

    
 

     
 

  
       

    
    

 
      

 
   

  
    

      
   

 
   

   
      

   
     

taken to achieve consistency between the program of educational assistance 
provided in the reported bill and the War Orphans Educational Assistance 
program (Public Law 634, 84th Cong.) in effect under chapter 35 of title 
38, United States Code." 

The House Committee, on page 14 of the same report, also stated: 

"The system of approval of educational institutions by State approving agencies, 
which has proved its worth in connection with the World War II and Korean GI 
bills and the War Orphans' Educational Assistance Act, has been continued with 
respect to the new program. The committee looks to the approval function as 
one of the basic safeguards against abuse and therefore expects that these 
approval and supervisory efforts will be fully supported by the Veterans' 
Administration." 

It is clear from the language of the statute itself that the Congress provided that 
State approving agencies should approve courses offered by educational 
institutions only when the educational institution has been fully accredited and 
approved by a nationally recognized accrediting agency. Therefore, until an 
educational institution, which is a candidate for accreditation, has been 
accredited, it is our view the school must continue to meet the criteria as a 
nonaccredited educational institution as provided in section 1776 of title 38. We 
believe the legislative history makes clear that at the time the language of section 
1775 was enacted the Congress had in mind fully accredited institutions. It is 
also clear from the legislative history that the Congress, in enacting the current 
GI Bill program, intended that it was to be administered in the same way as the 
Korean conflict program, unless provided otherwise. 

Candidates for accreditation have never been recognized by the VA as being 
fully accredited. It is axiomatic that, where a federal agency has interpreted a 
statute in a particular way over a number of years, the Congress is considered to 
have approved the interpretation given to the Federal statute by the Federal 
agency where the Congress has failed to enact legislation to change such an 
interpretation or has failed to indicate in some form a differing interpretation. 

We believe it is worthy to note that, when the Middle States Association of 
Colleges and Secondary Schools (a nationally recognized accrediting agency) 
informs a school, it has been accepted as a candidate for accreditation, it tells 
the school that it may utilize the following statement for catalog and publicity 
purposes: 

"Candidate for Accreditation is a status of affiliation with a regional accrediting 
commission which indicates that an institution has achieved initial recognition 
and is progressing toward but is not assured of accreditation. It has provided 
evidence of sound planning, seems to have the resources to implement the 
plans, and appears to have the potential for attaining its goals within a 



      
 

 
     

 
  

     
  

    
     
   

    
      

    
    

     
 

   
   

     
 

 
 

  
     

 
   

    
   

   
    

   
 

reasonable time." (Emphasis supplied.) 

In addition, the Office of Education, in its publication entitled "Accredited 
Postsecondary Institutions and Programs, 1972" states, in Appendix B (p. 185): 

"Recognized Candidate for Accreditation--The classification given to a fully 
operative collegiate institution which, as attested to by a higher educational 
commission of a regional accrediting agency, appears to be offering students on 
at least a minimally satisfactory level the educational opportunities implied by its 
objectives. In the commission's view the institution's organization, structure, and 
staffing are acceptable for its state of development, its sponsors are committed to 
supplying its needs and are able to do so, its governing board is functioning 
properly, and its academic and financial plans are well designed. Candidacy is 
not accreditation. It indicates that an institution is progressing steadily and 
properly toward accreditation but does not assure or even imply eventual 
accreditation." (Emphasis supplied.) 

We believe that this makes it clear that a school which has been recognized as a 
candidate for accreditation is not assured of reaching its final goal of 
accreditation but is merely progressing toward such a goal. 

HELD: 

(1) Section 1775 of title 38 should not be applied to educational institutions which 
are candidates for accreditation until such time as they are fully accredited. 

(2) Eligible persons enrolled in independent study courses offered by a school 
which is a candidate for accreditation may not be paid on the basis of VAR 14280 
until the institution is fully accredited. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 46-90 


