
  
 

  
  

 
  

 
 

 
 

 

  
 

 
  

 
 

  

 
     

 
 

 
 

  
 

  

 

 
 

    
 

 

 
    

  
  

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 61-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 61-90 

TEXT: 

Subject: Reconsideration of General Counsel's Opinion 15-56 that Minor Stepchild 
Serving in Armed Forces not Considered Member of Veteran's Household 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 7-63, dated May 14, 1963, 
is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 2.6(e)(9) and 14.507. The 
text of the opinion remains unchanged from the original except for certain format and 
clerical changes necessitated by the aforementioned regulatory provisions.) 

1. It is the opinion of this office that where the relationship of stepchild has been 
established for the purposes of 38 U.S.C. § 101(4) the bare fact of the child's entrance 
into the Armed Forces of the United States does not in and of itself deprive such 
stepchild of continued status as a member of the veteran's household. Accordingly, in 
the above case, if factually justified otherwise, XXXXXXXXXX may be recognized as the 
veteran's stepchild for purposes of additional disability compensation pursuant to 38 
U.S.C. § 315 notwithstanding XXXXXXXXXX's entrance into the Armed Forces on 
August 22, 1962. This opinion supersedes a different view heretofore expressed in 
Op. GC 15-56. Your memorandum of January 2, 1963 is answered accordingly. 

2. We note that the veteran is 100% disabled by reason of a heart disorder and that 
payments of additional compensation because of a minor stepchild were heretofore 
discontinued, effective August 22, 1962, after the stepchild, XXXXXX, entered the 
Armed Forces on that date, notwithstanding that he will not become 18 years of age 
until July 2, 1963. 

3. The term "child" for purposes which encompass the benefits authorized by 38 U.S.C. 
§ 315 is currently defined by 38 U.S.C. § 101(4) so as to include "a stepchild who is a 
member of a veteran's household." This provision superseded similar ones in section 
101(4) of PL 85-56 and prior thereto in paragraph VI, Veterans Regulation Numbered 
10-Series, as amended by Public Law 144, 78th Congress, for benefits authorized by 
Public No. 2, 73d Congress. The provisions are also similar to those contained in 
section 3 of the former World War Veterans' Act, 1924. 

4. In the usual situation, the stepchild is actually residing with the stepparent and may 
thus be said to be a member of his household within the strict dictionary and well-
recognized general meaning of the word "household" as being those who dwell under 
the same roof and compose a family. See Ocean Accident and Guaranty Company v. 
Schmidt, 46 F.2d 269. But when there is a physical separation, the stepchild in the 
usual case ceases to be a member of the stepparent's household. See 42 Sol 230. 
While generally a stepchild is not a member of his stepparent's household when they 



 
  

 

 
 

 

  

  

  
  

 

 

 

  

 
    
 

  
 

 
 

 
  

  
 

 

 
 

  
  

 
  

are not living under the same roof, the VA in the past has recognized several 
exceptions. Thus, a stepchild has been accepted a member of the stepparent's 
household while the latter is undergoing prolonged hospitalization. 39 GC 1837. The 
relationship has also been recognized when the separation is due to the stepparent's 
irrational act. 48 Sol 678. In several cases the stepchild has been considered as being a 
member of the stepparent's household when their separation has been because of the 
latter's service in the Armed Forces. See 79 Sol 7. In cases such as the one last 
mentioned, it has been said that the stepchild is in the constructive custody of the 
stepparent notwithstanding their physical separation. We regard the foregoing 
exceptions with respect to the language "who is a member of a veteran's household" 
generally as recognizing any situation where it may be reasonably assumed that the 
parties would be dwelling under one roof but for unusual or unavoidable circumstances, 
such as one temporary in nature or one beyond the control of the parties and wherein 
the family ties and relationship continue and the parties considered themselves morally 
bound to care for each other. 

5. In AD 626 a liberal rule followed in life insurance cases was accepted as a basis for a 
departure from the generally recognized principle that the stepchild-stepparent 
relationship did not survive the death of one of the parents whose marriage created the 
relationship unless there is surviving issue of such marriage. Thus, it was held, in 
substance, that where the relationship by affinity is in fact continued beyond the death 
of one of the parties to the marriage which created the relationship and where the 
surviving parties continued the same family ties and relationships, considering 
themselves morally bound to care for each other, the relationship of stepchild and 
stepparent will not be regarded as having ended at the termination of the marriage. The 
reasoning used in AD 626 and the rule announced therein were applied in 79 Sol 7, 
supra, as the basis for concluding that the stepchild was a member of the stepfather's 
household when the other members of the family were living together but without the 
presence of the stepfather, who was then in the Armed Forces. 

6. Liberal rules have also been applied in some court decisions in determining status of 
a person as a member of a household and there are opinions in liability insurance cases 
to the effect that absence solely because of service in the Armed Forces by a person 
otherwise a part of the household does not deprive him of status as a member thereof. 
See American Service Mutual Insurance Company v. Pugh, 271 F.2d 174 wherein the 
United States Court of Appeals, Eighth Circuit, said in part: 

"The term 'family' or 'household' cannot be so limited and strait jacketed as always to 
mean, regardless of facts and circumstances, a collective body of persons who live in 
one house under one common head or manager. In the instant case, the Allen brothers 
had never established or lived in any other home than the one occupied by them at the 
time of their enlistment in the military service. They had always been members of the 
same household." 

As to Harry Allen, the person concerned, the Court said in part: 



 
 

   
 

  
 

  
 

   
 

  
  

 
 

 
 

    
 

 
 

  
 

 
  

 
  

  

  
 

  

 
 

  
 

  
 

 
  

"It can scarcely be argued that he was actually residing at a military post as that could 
not in the nature of things constitute his permanent residence." 

Also, to the same effect, is the case of Central Manufacturers' Mutual Insuance 
Company v. Friedman, 209 SW2d 102, 1 ALR2d 557, where the Court held in 
construing the provisions of a floater insurance policy that a minor son was a member of 
the father's household notwithstanding his absence therefrom in the armed services. It 
is conceded, however, that the authorities are not entirely harmonious and there are 
decided cases with views different from those expressed in the cases cited above. See 
Island v. Firemen’s Fund Indemnity Co., 184 P2d 153, affirming 172 P2d 520. 

7. It is true, of course, as was stated in Op. GC 15-56, that a child may be emancipated 
by entrance into the Armed Forces. That principle was applied earlier in VA decisions 
which denied death benefits on account of a minor child following his entrance in the 
service. See 20 Sol 383. However, in 53 Sol 172, which had the approval of a former 
VA Administrator, in an opinion seeking to make uniform the VA rule with respect to the 
effect upon VA benefits of a minor's entrance into service, it was held that the 
emancipation principle theretofore applied did not provide a justifiable basis for a rule in 
death cases different from the one in cases of disability compensation. In our opinion, 
departure from the emancipation principle in 53 Sol 172 for the reasons stated therein, 
should make the rule inapplicable elsewhere for any other related purpose. As was 
suggested in language used in Op GC 15-56, if the emancipation rule is applicable in 
the case of a child, it should be in the case of a stepchild and vice versa. It should be 
noted here that it is not necessary to establish the dependence of a stepchild if such 
stepchild is a member of the veteran's household. That rule has been followed 
consistently since it was promulgated by the then Director of the Veterans Bureau in 
Director's Decision No. 284 promulgated February 25, 1927. In that decision it was 
stated in part: 

"The law presumes dependency in the case of a minor child and by the express 
provisions of the statute, the stepchild is brought within the term 'child' as used in the 
Act, providing such child is a member of the soldier's household. A stepchild is therefore 
placed in identically the same position as the natural child of the soldier." 

Moreover, as being analogous in our view that mere entrance in the Armed Forces is 
not such an emancipation as terminates status as a member of a household, is the 
opinion of the United States Court of Appeals, Eighth Circuit, in the case of American 
Service Mutual Insurance Company v. Pugh, supra, to the effect that the marriage of the 
person concerned did not as a matter of law emancipate the person from the household 
of his parent. 

HELD: 

8. Since the question whether the stepchild is a member of the stepparent's household 
must be determined in each instance on the basis of the facts in the individual case, it is 



 
 

  

 
  

  
 

  
  

 
 

not feasible to state any inflexible rules. As was noted, however, in AD 626, legislation 
such as that here considered is beneficial in character and should be liberally 
construed. While the bare relationship of stepchild and stepparent does not provide 
eligibility, we regard our precedents and those in decided cases where the courts have 
given a broader meaning to the applicable language respecting household, as justifying 
considerable liberally based on the intent of the parties in determining status as a 
member of a veteran's household. Accordingly, it would not be unreasonable to assume 
that status as a member of a veteran's household, once established, will be considered 
as continuing the absence of affirmative evidence to the contrary. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 61-90 


