
  
 

   
   

 
  

 
   

 
  

   
   

    
 

  
 

   

  
  

 
  

 
  

 
  

 
  

   
 
 

  
   

   
    

     
  

 

  
  

  
  

 

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 66-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 66-90 

TEXT: 

SUBJECT: Protection of Disability Ratings Assigned Under Superceded Criteria 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 11-88, dated October 27, 
1988, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R.§§ 2.6(e)(9) and 14.507. 
The text of the opinion remains unchanged from the original except for certain format 
and clerical changes necessitated by the aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTIONS PRESENTED: 

a. Whether it is legally appropriate to revise the rating schedule as it applies to 
evaluating defective hearing while at the same time requiring by memorandum that the 
change in rating methods results in no decrease in any evaluation assigned under the 
old criteria, regardless of the results of current audiometric testing under the new 
criteria. 

b. Whether the Board of Veterans Appeals must maintain the prior rating levels under 
the old criteria if the audiometric findings under the new criteria would result in a 
reduction or discontinuance of compensation benefits. 

COMMENTS: 

The questions presented arose from the following situation. Effective December 18, 
1987, the VA adopted new regulations for testing and evaluating the degree of disability 
attributable to hearing loss. 52 Fed. Reg. 17607-17611 (1987). The revised regulations 
were implemented to provide more accurate measurement of hearing impairment and, 
by providing for a 100% rating in the most severe cases, to recognize that profound 
deafness may be totally disabling. The new schedule requires evaluation of hearing loss 
based on a combination of pure tone averages and speech discrimination, as well as 
incremental ratings from 0% to 100%. It was prompted, in part, by a congressional 
request that the VA reassess the validity of its testing and evaluation methods, which 
had remained unchanged for nearly 30 years. After study, the VA found that advances 
in hearing-loss testing and improvement in hearing aid devices justified such revisions. 

By memorandum dated April 6, 1988, the Chief Benefits Director instructed VA field 
stations that hearing disability ratings properly in effect on the day preceding the 
effective date of the change in testing methods are not to be reduced or discontinued 
in the absence of a finding of change in physical condition, citing paragraph 50.13b of 
M21-1 as authority. Paragraph 50.13b provides that, if a decrease in evaluation is due 
to changed criteria or testing methods rather than a change in disability, adjudicators 



   
 

     
  

 
  

     
 

  
  

   
   

   
  

  
  

  
 

   
 

 
  

 
   

  
  

   
 

    
 

  
 

 
   

  
 

 
   

 
   

 
  

should apply the old criteria and make no reduction. In effect, the memorandum would 
grandfather in and protect the ratings of those veterans whose ratings were already in 
effect at the time of adoption of the new criteria. 

With respect to the first question, grandfather or savings provisions are a generally 
acceptable means of avoiding hardship when new laws are implemented. They not only 
"protect against loss to those who may have relied upon prior laws or regulations but 
they serve a rational and useful purpose in encouraging orderly change in government 
to meet new and desirable ends...." Poynter v. Dreydahl, 359 F. Supp. 1137, 1143 
(W.D.Mich.1972). 

The grandfather provision at issue would, in effect, establish dual rating schedules for 
evaluating hearing impairment. Those individuals whose evaluations would be reduced 
solely by reason of the new rating methods would be maintained under the former, 
superceded criteria, presumably to avoid financial hardship. Although the purpose of the 
provision is laudable, we believe it contravenes the Administrator's statutory authority. 

Congress has not specifically authorized the Administrator to institute multiple rating 
schemes. To the contrary, 38 U.S.C. § 355 directs, in part: 

"The Administrator shall adopt and apply a schedule of ratings of reduction in earning 
capacity from specific injuries or combinations of injuries." 

(Emphasis supplied). Section 355 literally provides for no more than one rating 
schedule. 

Congressional intent to bar the use of multiple rating schedules is also clear from the 
legislative history of earlier statutes. For example, when the 1945 Schedule for Rating 
Disabilities was adopted to replace the 1925 Schedule under Public Law 458 (1946), 
House Report No. 1800 noted: 

"As set forth in more detail in the report of the Administrator of Veterans' Affairs, this bill 
will accomplish a threefold purpose: (1) Provide uniform effective dates for increased 
disability pension or compensation awards resulting from the changes in ratings 
provided in the revised Schedule for Rating Disabilities, 1945; (2) permit application of 
the revised schedule in pending and certain other initial claims over periods prior to April 
1, 1946, which will remove the necessity for use of two rating schedules, and facilitate 
the training of rating officers; and (3) as to World War I veterans, eliminate the necessity 
for applying as many as three different schedules, and protect existing ratings and 
awards under the 1925 schedule. Under the bill the need of more than one schedule in 
practically all future ratings will be eliminated." 

H.R. Rep. No. 1800, 79th Cong., 2d Sess. 2 (1946). 

Where savings clauses have been adopted by the VA to protect individuals in receipt of 



    
  

 
 

  
   

  
   

   
  

 
    

  
 

  
 

 
   

    
 

  
 

  
    

 
    

 
   

 
     

  
 

 
  

    
     

 
 

   
  

  
 

 

benefits under former criteria, such clauses have been explicitly authorized by statute. 
For example, Public Law 458 (1946) provided in part: 

"Sec. 2. Nothing in the revised Schedule for Rating Disabilities, 1945, shall be construed 
as requiring any reduction or discontinuance of compensation in cases rated and 
awarded under the Schedule of Disability Ratings, 1925, but on and after the first day of 
April 1946, except as to statutory awards and ratings provided under the World War 
Veterans' Act, 1924, as amended, as restored with limitation by the Act of March. 28, 
1934, Public Law 141, Seventy-third Congress, as amended, awards in all cases shall 
be based upon the degree of disability determined in accordance with the revised 
schedule, 1945." 

Similarly, in repealing the law authorizing graduated ratings for inactive tuberculosis, 
Congress specifically provided in Public Law 90-493 (1968) for protection of ratings in 
effect prior to adoption of the statute. Consequently, the former schedule of ratings was 
preserved for application in claims involving protected ratings. 

We note in passing that VA statutory authority contemplates that the Schedule for 
Rating Disabilities will be periodically revised and improved. Section 355 of title 38, 
United States Code, provides in part: 

"The Administrator shall from time to time readjust this schedule of ratings in 
accordance with experience." 

Also, of some pertinence is 38 U.S.C. § 110 which implies that ratings are subject to 
change, unless in effect for twenty years or more. 

Adoption of new rating criteria does not ipso facto abrogate the existing disability 
evaluations of veterans, but it does require the Agency, when subsequently evaluating 
veterans' claims, to apply the revised criteria. 6 Comp. Gen. 232 (1926). Moreover, to 
mitigate the harshness of any reduction or discontinuance of benefits upon re-rating, the 
VA must provide due notice and a grace period. Section 3012(b)(6) of title 38, United 
States Code, provides that 60 days notice will be given to a veteran entitled to disability 
compensation prior to reduction or discontinuance of benefits by reason of a change in 
law or administrative issue. The legislative history of the statute suggests that the grace 
period was intended to provide a recipient with a reasonable time to adjust to 
diminished benefits occasioned by a change in law or administrative issue or the 
interpretation of law or administrative issue. S. Rep. No. 2042, 87th Cong., 2d Sess. 8, 
reprinted in 1962 U.S. Code Cong. & Ad. New 3260, 3266-67. 

In our view, the clear implication of these statutes is that, upon adoption of new rating 
standards, individual claims, including claims for increased ratings filed by veterans 
evaluated under prior methods, are subject to the new standards. The provisions of 
section 3012 apply to any reduction in benefits called for by the re-rating. Based upon 
the foregoing, our response to the second question is that the April 6 memorandum and 
paragraph 50.13b of M21-1 are not binding upon the Board of Veterans Appeals. As 



   
 

    
  

    
   

   
  

 
  

 
   

   
  

 
   

   
 
 

noted above, there is no statutory authority for a grandfather or savings clause designed 
to protect ratings assigned under superceded criteria. In our opinion, such a provision 
must be authorized by statute rather than instituted by administrative issuance. 
Moreover, under38 U.S.C. § 4004(c), the Board is only bound by regulations duly 
promulgated, instructions of the Administrator, and precedent opinions of the General 
Counsel. See Carter v. Cleland, 643 F.2d 1 (D.C.Cir.1980). Manual provisions and the 
like offer guidance but are not binding upon the Board. Digested Opinion, 10-17-86 (14-
9c Effective Date-Pension). 

HELD: 

The manual provision that purports to protect disability evaluations assigned under 
superceded regulations on defective hearing is neither legally appropriate nor binding 
upon the Board of Veterans Appeals. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 66-90 




