
  
 

   
   

 
  

 
  

 
  

    
   

    
 

  
 

   
 

 
 

    
 

  
   

 
 

  
 

  
 

  
   

 
  

  
  

  
    

   
 

  
   

 
  

  
   

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 72-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 72-90 

TEXT: 

Subject: Trust Property, Countable Income and Net Worth 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 1-88, dated February 10, 
1988, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 2.6(e)(9) and 4.507. 
The text of the opinion remains unchanged from the original except for certain format 
and clerical changes necessitated by the aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTIONS PRESENTED: 

(1) Are the trust assets at issue in this case which are being held for the benefit of the 
veteran countable as income in determining the veteran's entitlement to improved 
pension? 

(2) If so, at what point? 

(3) Are these trust assets countable in the veteran's estate for purposes of the $1,500 
limitation provision of 38 U.S.C. § 3203(b)(1)(A)? 

(4) Is the trustee of the estate a fiduciary within the meaning of 38 C.F.R. § 
3.557(c)(1)(iv)? 

COMMENTS: 

For reasons to be discussed, the answer to issues a, b, and c is that they are countable 
only after they are actually allocated to the veteran's use. The answer to d is no. 

The facts are these. In 1982 the veteran, incompetent and without dependents, became 
the beneficiary of a testamentary trust of over $22,000. Under the terms of the trust, the 
trustee, in the trustee's sole discretion, is to provide funds for the veteran's comfort, but 
not as a substitute for support and maintenance to which the veteran is legally entitled 
from other sources. The veteran has been in a VA medical facility for several years. 
Effective November 1, 1982, the veteran's improved pension was cut off because, 
taking into account funding of the trust, the veteran's income was considered excessive 
and the veteran's estate was considered to exceed the $1,500 estate limitation of 38 
U.S.C. § 3203(b)(1)(A). 

On April 15, 1983, the Adjudication Division requested of the District Counsel "a 
determination as to how much access the veteran has to funds based on trust 
agreement." On October 16, 1983, the District Counsel responded with an opinion to the 



 
  

 
 

    
  

  
  

 
  

  
   

  
  

  
  

 
   

   
 

    
    

  
    

  
 

   
   

 
     

  
 

     

 

  
  

 
  

 
  

  
    

    

effect that availability of the property was irrelevant; that the value of the veteran's 
interest was the criterion for determining the value of the veteran's estate. The District 
Counsel opined that, because under the laws of New York a trust beneficiary had the 
right to enforce the terms of the trust, the veteran had a property interest therein the 
value of which was to be counted for purposes of the 38 U.S.C. § 3203(b)(1) estate 
limitation. Based on that opinion, the Adjudication Officer, on November 21, 1983, ruled 
that receipt of the trust inheritance constituted an income bar to pension and upheld the 
previous determination. 

Then, on April 27, 1984, the Surrogate's Court of Erie County, New York, ruled that the 
veteran had no valuable property interest in the trust subject to the estate limitations of 
section 3203(b)(1). The court's decision was forwarded by the District Counsel to 
Adjudication Division " f or your action." Notwithstanding the ruling, the Adjudication 
Officer reaffirmed the prior decision. The case is before the Board on appeal filed by the 
VA Medical Center Director who had served as institutional payee until pension was 
discontinued. 

This office agrees with the Erie County court that the veteran had no title to or property 
interest in the assets held in trust. In a trust, the trustee owns the legal title to the trust 
property, and the beneficiary owns only an equitable interest. La Fortune v. C.I.R.., 263 
F.2d 186, 191 (10th Cir.1958); 76 Am. Jur.2d Trusts § 2 (1975). Concerning a 
discretionary trust, such as the one under consideration, the beneficiary has at most 
a mere expectancy. In re Marriage of Rosenblum, 602 P.2d 892, 894 (Colo.1979); In re 
Will of Duncan, 362 N.Y.S.2d 788 (1974); Estate of Johnson, 17 Cal. Reptr. 909, 198 
Cal.App.2d 503 (Cal.1962). 

Disability pension is payable under 38 U.S.C. Chap. 15 It is a need-based benefit. The 
rates and income limitations for improved disability pension are set forth in 38 U.S.C. § 
521.  Implementing this section are 38 C.F.R. §§ 3.23(a)(1)-(4). In computing income for 
improved pension purposes, "all payments of any kind or from any source" shall count 
unless specifically excluded. 38 U.S.C. § 503, 38 C.F.R. § 3.271(a). 

Improved pension also employs a general net-worth limitation. 38 U.S.C. § 522.  Under 
section 522, pension will be denied to a veteran when "the corpus of the estate of the 
veteran ... and of the veteran's spouse is such that under all the circumstances ... it is 
reasonable that some part ... be consumed for the veteran's maintenance." The basic 
implementing regulations for this provision are 38 C.F.R. §§ 3.274-3.276. Even though 
this net-worth limitation is not at issue, we mention it because it is closely related to the 
provisions under consideration. 

The improved pension program was established in Pub.L. No. 95-588 (1978), the 
Veterans' and Survivors' Pension Improvement Act of 1978." However, the broad 
language of section 503, as well as the net-worth limitation of section 522, applicable to 
improved pension, derived from Pub.L. No. 86-211, §§ 2, 3 (1959). In enacting both 
public laws Congress was concerned with providing a fairer test of "need" than that 
contained in earlier provisions. See H.R. Rep. No. 1225, 95th Cong., 2d Sess. 9, 

https://Cal.App.2d
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reprinted in 1978 U.S. Code Cong. & Ad. News 5589; S. Rep. No. 666, 86th Cong., 1st 
Sess. 1, et seq., reprinted in 1959 U.S. Code Cong. & Ad. News 2190, et seq. Congress 
did not address the status of trust property in either enactment. 

The above provisions relate, of course, to basic pension entitlement, while the $1,500 
estate limitation, imposed by 38 U.S.C. § 3203(b)(1)(A), affects a wider scope of 
benefits. It provides for the discontinuance of any title 38 monetary benefit to an 
incompetent veteran without spouse or child, who is being maintained in a tax-
supported institution, if the veteran's estate (with specified exception) equals or exceeds 
$1,500. Basic implementing regulations for this provision are 38 C.F.R. §§ 3.557-3.559; 
13.109. 

The $1,500 estate limitation provision began with Pub.L. No. 71-522, § 14 (1930). It has 
undergone various refinements by subsequent legislation, but its purpose has remained 
the same: to prevent gratuitous VA benefits payable to such incompetent veterans 
receiving care at public expense from accumulating in excessive amounts and passing 
upon the death of the veteran to collateral or remote heirs. Op. G.C. 5-85; see also e.g., 
History of Pub.L. No. 86-146, s 2 (1959), S. Rep. No. 344, 86th Cong., 1st Sess. 1, 2, 
reprinted in 1959 U.S. Code Cong. & Ad. News 2048, 2049. 

Opinions of this office have consistently held that property and income therefrom, 
including that held in trust, will not, in basic pension-entitlement and $1,500 estate-
limitation considerations, be countable as belonging to the claimant unless--

(1) it is actually owned by the claimant; 

(2) the claimant possesses such control over the property that the claimant may direct it 
to be used for the claimant's benefit; or 

(3) funds have actually been allocated for the claimant's use. 

See Op. G.C.'s 5-62, 30-57; unpublished opinions of the General Counsel dated 
November 16, 1964, February 5, 1963, February 19, 1962. 

As discussed, the veteran in this case does not hold legal title to or control of the trust 
property. Therefore, in view of the foregoing, we conclude that only the portion of the 
trust property, including trust-related income, that has actually been made available for 
the veteran's use, is, at the time of its allocation, countable for purposes of the income 
and net-worth provisions of 38 U.S.C. §§ 503, 521, 522, and 3203(b)(1)(A). 

Finally, you asked whether a trustee of an estate is a "fiduciary" within the meaning of 
38 C.F.R. § 3.557(c)(1)(iv). This provision specifies that, for purposes of the $1,500 
estate limitation, countable estate includes, but is not restricted to: "(i) Funds in a 'Funds 
Due Incompetent Beneficiaries' (FDIB) account; (ii) Funds in a 'Personal Funds of 
Patient' (PFOP) account; (iii) Funds on deposit with the chief officer of an institution; and 
(iv) Funds or other property in the control of a fiduciary" (emphasis supplied). Our 



   
   

      

 
  

  
  

 
   

 
  

 
  

  
 

   
    
      

   
    

 
   

   
 

   
   

 
 

review of the history of this language indicates that the term "fiduciary" in this 
provision refers only to fiduciaries recognized to receive VA monetary benefits.* * One 
must not conclude from this that non-trust property in the hands of a fiduciary who is not 
recognized for VA-benefit purposes, or trust property a trustee has allocated to the 
claimant's use, or property which the claimant may control for the claimant's own 
benefit, is excluded. These may be included because of the language "but is not 
restricted to" of section 3.557(c)(1). See, e.g., 38 C.F.R. §§ 3.557(c)(4) (1959), 3.267 
(1951); transmittal sheets 736 (1985), 198 (1959). Accordingly, in our opinion the term 
"fiduciary" in 38 C.F.R. § 3.557(c)(1)(iv) refers to a person or entity recognized as such 
for the payment of VA-benefit funds. 

HELD: 

(1) For purposes of the income and net worth limitations applied under 38 U.S.C. § 503, 
521, 522 to determinations of eligibility for improved pension, and for purposes of the 
$1,500 estate limitation provisions imposed by 38 U.S.C. § 3203(b)(1)(A), the property 
held in a discretionary trust, and income therefrom, is not countable until it is actually 
allocated for the claimant's use, unless the claimant possesses such control over the 
property that the claimant may direct it to be used for the claimant's benefit.* * For the 
same reasons, the principles enunciated above apply to determinations of eligibility of 
surviving spouses and children to improved death pension. 

(2) The term "fiduciary" in 38 C.F.R. § 3.557(c)(1)(iv) refers to a person or entity 
recognized as such for the payment of VA-benefit funds. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 72-90 


