
  
 

   
   

 
 

  
 

 
 

 
   

   
   

    
 
 

  
 

 
    

   
   

  

    
  

   
   

 
 

 
    

     
   

    
  

    
  

   
 

   
 

 
 

    

DATE: 07-18-90 

CITATION: VAOPGCPREC 68-90 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 68-90 

TEXT: 

SUBJECT: Applicability of 38 U.S.C. § 410 (b) Where Total Disability May Have 
Preceded Effective Date of Total Disability Rating 

(This opinion, previously issued as General Counsel Opinion 7-88, dated September 22, 
1988, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R §§ 2.6(e)(9) and 14.507. 
The text of the opinion remains unchanged from the original except for certain format 
and clerical changes necessitated by the aforementioned regulatory provisions.) 

QUESTIONS PRESENTED: 

(1) Whether the previously adjudicated effective date of a total service- connected 
disability rating assigned by the originating agency is final, for purposes of entitlement to 
benefits under section 410(b), absent clear and unmistakable error, or whether 38 
C.F.R. s 19.196 mandates a de novo review by the Board of Veterans Appeals; and 

(2) Whether, if it were determined from a medical standpoint that an unemployed 
veteran was totally disabled for a continuous period of 10 or more years immediately 
preceding his death, a date of claim less than 10 years before date of death and more 
than 1 year after the date it is factually ascertainable that total disability has occurred, 
would permit an award of section 410(b) benefits. 

COMMENTS: 

This opinion arises from two claims for survivors' benefits based upon identical facts. 
We will treat it as one matter for purposes of our analysis. The facts are these. At the 
time of death, the veteran allegedly had been totally disabled and unemployed for more 
than 10 years but had not continuously been rated as totally disabled for 10 years. The 
claim for a total (individual unemployability) rating was filed more than 1 year after the 
veteran reportedly became totally disabled and unemployed, and less than 10 years 
prior to the date of death. The effective date assigned for the total disability rating was 
not appealed during the veteran's lifetime. 

Section 410(b)(1) of title 38, United States Code, as in effect at the time of the veteran's 
demise, provides that: 

"when any veteran dies, not as the result of the veteran's own willful misconduct, if the 
veteran was in receipt of or entitled to receive (or but for the receipt of retired or 



 
 

    
  

 
 

 
  

  
 

   
  

    
  

   
  

    
 

      
 

 
  

 
    

    
    

  
 

  
   

   
   

  
 

  
 

     
 

      
 

 
   

 
 

     
 

retirement pay was entitled to receive) compensation at the time of death for a service-
connected disability that either (A) was continuously rated totally disabling for a period 
of ten or more years immediately preceding death, or (B) if so rated for a lesser period, 
was so rated continuously for a period of not less than five years from the date of such 
veteran's discharge or other release from active duty, the Administrator shall pay 
benefits under this chapter to the veteran's surviving spouse, if such surviving spouse 
was married to such veteran for not less than two years immediately preceding such 
veteran's death, and to such veteran's children, in the same manner as if the veteran's 
death were service-connected." 

Since the veteran in the case presented was not rated as totally disabled for 10 years, 
was not a retired military member, and had not continuously been rated at total disability 
from release from active duty until death, our analysis must focus on the statutory 
language giving rise to eligibility for survivors of veterans who at death were "in receipt 
of or entitled to receive ... compensation ... for a service-connected disability 
... continuously rated totally disabling for a period of 10 years." (Emphasis supplied.) 
More specifically, we must decide whether a veteran may be considered to have been 
"entitled to receive" compensation for such disability, even though an actual continuous 
rating had not been in effect for 10 or more years immediately preceding his or her 
death (with no clear and unmistakable error implicated), for purposes of establishing 
such eligibility. The ensuing discussion assumes that all other statutory criteria for 
eligibility have been met. 

A search of Agency precedents does not reveal any definition of "or entitled to receive" 
relevant to the facts presented by this case. However, the meaning of this expression is 
illuminated by a review of the background of Public Law No. 97-306 § 112 (1982), 
by which the phrase was introduced into the text of section 410(b)(1). The year prior to 
passage of Public Law 97-306, this office rendered an opinion in which it was held that: 
"As a matter of law, 38 U.S.C. § 410(b)(1) does not provide a basis for finding 
entitlement to survivors' benefits where a veteran, at death, had been in receipt of 
compensation for total disability but not for the requisite duration solely because of VA 
error in the rating assigned." Op. G.C. 2-81 (3-24-81). That opinion considered a 
situation in which the veteran had died in 1980, following assignment of a total disability 
rating with an effective date in 1978. Thereafter, the VA determined the correct rules 
specified in 38 U.S.C. § 3010 (1976). Our opinion was based on a plain-meaning 
analysis of section 410(b)(1) (as added in 1978 by Public Law No. 95-479), with 
emphasis on the fact that the history of the legislation revealed that a House bill 
initially had provided for entitlement to survivor benefits in the event a veteran "was in 
receipt of or entitled to receive" compensation at the total disability rate for the requisite 
duration. (Emphasis supplied.) The deletion of the "or entitled to receive" language in 
the compromise legislative agreement ultimately enacted in 1978 was presumed to 
reflect a considered choice by the Congress. This conclusion was reinforced by the 
record of legislative consideration, which demonstrated that the duration of receipt of 
total disability compensation, with consequent reliance and dependence thereon by the 
veteran and his or her family, was Congress' main concern. In other words, actual 
receipt of total disability benefits for a minimum period of 10 years, not entitlement 



     
 

  
   

 
   

  
   

 
  

   
  

 
    

 
  

 
    

   
 

    
   

  
 

 
  

 
  

 
  

   
  

   
 

  
  

 
  

   
 

  
 

    

  

thereto, was thought to be the central focus of the 1978 amendment to section 410. 

We further reasoned, in Op G.C. 2-81, that policy considerations supported our 
conclusion. We pointed out that prior rating decisions that had become final because of 
failure to file a timely appeal could be retroactively amended only on the basis of "clear 
and unmistakable error," i.e., not merely upon valid differences in the exercise of rating 
judgment, in accordance with 38 C.F.R. § 3.105(a). Since the veteran had remedies 
available to contest an asserted error in assignment of the disability rating, such as 
requesting the regional office to reconsider its decision or appealing to the Board of 
Veterans Appeals, there was no sound basis for not requiring recourse to such avenues 
of redress while he or she was alive. Our opinion concluded with expression of serious 
reservations as to the Administrator's authority to create entitlement to survivors' 
benefits under section 410(b) when means had been provided by which the underlying 
eligibility defect might have been appealed and cured. 

Op. G.C. 2-81 provides a necessary backdrop to assessment of Congress' intent in 
enacting section 112 of Pub.L. No. 97-306. The opinion comprises part of the legislative 
record of that amendment. S. Rep. No. 97-550, 97th Cong., 2d Sess. 32-34 (1982), 
reprinted in 1982 U.S. Code Cong. & Ad. News 2877, 2895-97. The Senate Committee 
on Veterans' Affairs expressed concern about the Agency's interpretation of section 
410(b)(1) and espoused a liberalizing amendment to clarify that a veteran need not 
actually have been "in receipt" of total disability benefits for the requisite period of time 
in order to provide eligibility to survivorship benefits where a clear and unmistakable 
error had been made that resulted in a period of receipt shorter than 10 years. Id. at 
2898. The House and Senate finally agreed that section 410(b)(1) should be amended 
to provide that the requirement that the veteran have been in receipt of compensation 
for a service-connected disability rated as total for 10 years prior to death would be met 
if the veteran would have been in receipt of such compensation but for a clear and 
unmistakable error regarding the award of a total disability rating. See Explanatory 
Statement of Compromise Agreement 128 Cong. Rec. 7777 et seq. (1982), reprinted in 
1982 U.S. Code Cong. & Ad. News 3013. Clearly, therefore, the addition of the phrase 
"or entitled to receive" to section 410(b)(1) was for the purpose of reversing the holding 
in Op. G.C. 2- 81, and establishing entitlement to section 410(b) benefits under specific 
circumstances, i.e., when the minimum 10-year total disability criterion would have been 
met at the date of death but for clear and unmistakable error implicated in assignment of 
the effective date of the total rating. 

With respect to the first question presented, the above-summarized legislative history 
clearly evinces Congress' intent that a specific test be applied to claims for entitlement 
to survivorship benefits under section 410(b) (as amended in 1982) when based on the 
deceased veteran's asserted entitlement to receive total disability compensation for the 
minimum 10-year period immediately preceding death. In other words, where no appeal 
has been taken within the one-year period provided by law, 38 U.S.C. § 4005 38 C.F.R. 
§ 19.129, the decision is final under 38 C.F.R. § 3.104(a), and no modification of the 
decision is permitted unless it is demonstrated that such entitlement would have existed 
but for clear and unmistakable error on the part of the originating agency in its 



  
  

 
 

  
 

    
 

 
   

  
  

  
  

   
   

  
 

 
 

  
    

 
 

   
 

  
    

 
 

   
    

   
 

   
  

 
    

 

   
    

  
  

assignment of a total-rating effective date. To invoke the provisions of 38 C.F.R. § 
19.196 for purposes of a de novo review of the question of entitlement to receipt for the 
minimum period, without regard to the clear-and-unmistakable error test, would flout 
Congress' objective that only such error should form the basis for assigning an earlier 
effective date. For the Board to go further and readjudicate, sua sponte, an effective 
date issue which was adjudicated and became final years previously would be 
overreaching on its part and would exceed its authority to decide appealed issues. 38 
C.F.R. § 19.1. 

We read section 19.196 as empowering the Board to make independent determinations 
on those survivors' benefit issues over which it has appellate factfinding jurisdiction, 
such as whether a veteran's death was related to service-incurred disability in a section 
410(a) claim, or whether there was clear and unmistakable error in the assignment of a 
total-rating effective date in a section 410(b) claim. This interpretation is borne out by 
the regulatory history, indicating that section 19.196 was intended to assure that a 
denial of a claim for service-connection during a veteran's lifetime would not preclude 
the Board from reviewing a claim for service-connection of the same veteran's cause of 
death. See 45 Fed. Reg. 56,094 (1980). The regulation cannot, however, override 
Congress' firm 1978 mandate, amplified in 1982, that, barring VA error, a veteran must 
meet the 10-year requirement for a survivor to invoke section 410(b). Accordingly, 38 
C.F.R. § 19.196 is inapplicable to review of claims to an earlier effective date for 
assignment of a total rating for purposes of entitlement to section 410(b) survivors' 
benefits, where such determination of effective date has previously become final. 

As regards the second question presented, the analysis set forth in the preceding 
paragraph would apply: namely, an award of section 410(b) benefits would not be 
precluded if clear and unmistakable error by the originating agency in assigning the 
effective date to a total rating was the cause of the veteran's total rating failing to meet 
the 10-year duration requirement. Such error could, under 38 U.S.C. § 3010(b)(2), 
consist of incorrect determination of the date of receipt of claim for entitlement to a total 
rating and/or of the date when it is ascertainable that the veteran was totally disabled 
from a medical standpoint. Based upon the facts presented, posting that the veteran did 
not apply for an individual unemployability rating within one year of becoming totally 
disabled and ceasing substantially gainful employment, the provisions of section 
3010(b)(2), 38 C.F.R. s 3.400(o)(2) (permitting an effective date of increased rating 
earlier than date of claim where disability actually increased within one year before the 
date of filing), would not have been applicable in the determination of the 
effective date of the total rating. 

The language in section 3010(b)(2) was added to title 38 via Public Law No. 94-71 s 
104 (1975) and was simply intended to conform with an amendment concerning 
pension awards which had been enacted during the preceding Congress. Section-by-
Section Analysis Regarding House-Senate Compromise on H.R. 7767, 94th Cong., 1st 
Sess., 121 Cong. Rec. S13598 (1974), reprinted in 1975 U.S. Code Cong. & Ad. News 
771. The earlier amendment, adding what is now section 3010(b)(3) (permitting an 
award of disability pension from the date of permanent and total disability if the 



   
 

 
   

     
    

 
 

 
 

 
   

      
 

 
  

  
    

   
 

    
 

 
 

 
 

 
   

 
 

 
  

    
  

   
  

 
   

   
 

veteran files a claim therefor within one year of such date), was derived from an 
Administration proposal designed to alleviate hardship where the disability precludes 
prompt application for the benefit. Both the statutory language and the legislative 
history plainly indicate that the liberalization does not apply where the claim is not filed 
within one year of the onset of or increase in disability. See H.R. Rep. No. 93-398, 93rd 
Cong., 1st Sess. (1973), reprinted in 1973 U.S. Code Cong. & Ad. News 2759, 2761, 
2771-2. Accordingly, there can be no entitlement to compensation before the date of 
claim in the instant case. 

Reference should be made to our memorandum opinion of July 17, 1987, which was 
subsequently serialized as Op. G.C. 4-87. That opinion concerned a veteran who had 
been accorded a 100 percent VA disability-compensation rating more than 30 years 
prior to his death but had elected to receive military- retirement pay in lieu of VA 
compensation. We concluded that a posthumous disability-status determination was 
necessary since many years had passed since the 100 percent rating was assigned and 
it was not shown that he met the criteria for such an evaluation "at the time of death" 
and during the preceding 10 years. The opinion should be read in light of the unusual 
facts it concerned, i.e., nonwaiver of military-retirement pay and a long-dormant rating, 
and not as a generalized directive to conduct posthumous determinations of veterans' 
disability status during the 10 years immediately preceding death for purposes of 
possible entitlement of their survivors to benefits based on section 410(b). 

Held: 

In summary it is held that: 

(1) The effective date of a total service-connected disability rating assigned by the 
originating agency is final (subject to timely appeal), for purposes of entitlement of a 
veteran's survivors to benefits under 38 U.S.C. § 410(b), in the absence of clear and 
unmistakable error; and 

(2)  Where a claim for total service-connected disability rating was filed more than one 
year after the onset of total disability and granted effective on the date of claim, the 
death of the veteran less than ten years after such effective date precludes entitlement 
to section 410(b) benefits, absent clear and unmistakable error in the assignment of that 
effective date. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 68-90 




