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TEXT:  
   
SUBJECT:  Clarification of Certain Provisions of Public Law 86-639 and DM & 
S Circular 10-209.   

(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 2-61, dated 
January 12, 1961, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507.  The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Medical Director   

 
 1. We have construed your memorandum of December 1, 1960,subject as 
above, in the light of subsequent informal discussions, as a request for our 
opinion concerning the following questions: 
 
 During the period in which a veteran is being or will be furnished medical 
services in preparation for admission to a hospital, or within which he is receiving 
post-hospital care, pursuant to Public Law 86-639, as implemented by Circular 
10-209, and while he is neither at a VA facility nor traveling to or from such 
facility under prior authorization and at VA expense: 
   
 a. If the veteran dies during such period, is the VA responsible for the cost of 
burial, funeral, and transportation expenses as through death occurred while the 
deceased was properly hospitalized by the VA?  
 
 b. Is VA responsible for the cost of hospital care furnished to such veteran in a 
non-VA facility as a result of an emergency developing during such period?   
 
 2. Public Law 86-639 authorizes the VA to furnish medical services for a non- 
service-connected disability in preparation for admission of a veteran who has 
been determined to need hospital care and who has been scheduled for 
admission, as well as post-hospital care where such is found necessary to 
complete hospital care.  Both the Senate and the House Committee reports on 
this legislation state that its purpose is to accelerate the rate of patient turnover in 
VA hospitals.  It is apparent that the new law is not intended to authorize 
additional benefits for veterans with non-service-connected disabilities but is 
merely designed to permit a more effective utilization of VA hospital beds through 
a more rapid rate of patient turnover.   



 
 3. Section 903 of title 38, United States Code, provides, subject to certain 
limitations, that where death occurs in a VA facility the Administrator shall 
transport the body to the place of burial in addition to paying the actual cost (not 
to exceed $250) of the burial and funeral.  VA Regulation 2605(D) provides as 
follows: 
   
 "A person properly hospitalized who dies:  
  
 (1) While on a pass for a period not in excess of 72 hours;  or 
   
 (2) Who is absent without leave for a period not in excess of 24 hours (cases in 
which absence without leave arises at expiration of pass are not included);  is 
considered as having  died while hospitalized."  
  
 4. Clearly, death occurring during the period in which the veteran is being or will 
be furnished medical services in preparation for admission to a hospital, and 
while he is not actually at a VA facility or traveling to or from such facility under 
prior authorization, cannot be said to be a death which "occurs in a Veterans' 
Administration facility to which the deceased was properly admitted for hospital 
or domiciliary care ..." (38 U.S.C. § 903.) Nor, do the provisions of VA 
Regulation 2605(D) (see paragraph 3 above) contemplate that a veteran who  
dies while being furnished post-hospital care following discharge from bed-
occupancy care shall be considered as having died while hospitalized. 
   
 5. In view of the foregoing, and subject to the conditions stated in paragraph 1 
above, it is the opinion of this office that the provisions of 38 U.S.C. § 903 are not 
applicable to a veteran who dies during the period he is being or will be furnished 
medical services in preparation for admission to a hospital or while he is 
receiving post-hospital care pursuant to Public Law 86- 639.   
 
 6. Section 610, title 38, United States Code, authorizes the Administrator, within 
the limits of Veterans' Administration facilities, to furnish hospital care to certain 
persons, including veterans with non-service-connected disabilities who are 
unable to defray the expenses of necessary hospital care. Section 601(4)(C) 
defines the term "Veterans' Administration facilities" to include:  "private facilities 
for which the Administrator contracts in order to provide hospital care (i) 
in emergency cases for persons suffering from service-connected disabilities or 
from disabilities for which such persons were discharged or released from the 
active military, naval, or air service;". (Emphasis supplied.)   
 
 7. VA Regulation 6050(B)(1) provides, inter alia, as follows:   
 
 "Beneficiaries in need of treatment of an emergent condition arising from a 
service-connected disorder ... may be authorized hospitalization in any private, 
state, or municipal hospital, preferably one under contract." (Emphasis supplied.) 



8. Neither the statutes nor the regulations authorize utilization of facilities other
than those under direct and exclusive jurisdiction of the VA for the hospitalization
of veterans with non-service-connected conditions, emergent or otherwise,
except for certain specified cases presumably not involved in the question here
under consideration.The provisions of Public Law 86-639 relate specifically to
veterans in need of hospital care for non-service-connected disabilities. As
previously noted, the law does not purport to authorize additional benefits for
such veterans nor does it change the criteria governing eligibility for hospital care
at Government expense.

9. Accordingly, it is the further opinion of this office that the VA is not responsible
for the cost of hospital care furnished in a non-VA facility to a veteran not
otherwise entitled thereto, as a result of an emergency developing during the
period contemplated in paragraph 1 above.

HELD: 

VA is not responsible for the cost of burial, funeral, and transportation expenses 
for a veteran's death occurring during the period in which the veteran was being 
or was to be furnished medical services for a non- service-connected disability 
in preparation for the veteran's admission to a VA hospital. Further, in this case, 
in an emergency, VA is not responsible for the cost of hospital care furnished to 
such veteran in a non-VA facility.  
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