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TEXT:  
 
  SUBJECT:  Application of 38 U.S.C. § 102(a) to claims for PFOP.  

(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 12-61, 
dated October 9, 1961, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 
C.F.R. §§ 2.6(e)(9) and 14.507.  The text of the opinion remains unchanged 
from the original except for certain format and clerical changes necessitated 
by the aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Benefits Director  

 The opinion of the Chief Attorney, VA Regional Office, Chicago, Illinois, dated 
August 14, 1961, copied below with addition to paragraph 8, has been approved 
by this office:  
  
1. This is in reply to your memorandum requesting an advisory opinion on the 
question of whether there is authority for the VA to pay PFOP to a veteran's 
widow recognized under PL 85-209, now covered in 38 U.S.C. § 103(a).  
  
2. The veteran died January 12, 1961 at VA Hospital, Danville, Illinois having 
been rated mentally incompetent.  The sum of $635.53 gratuitous funds and 
private source funds of $79.56 were on deposit in the account of the Manager of 
the VA Hospital.  The gratuitous funds were derived from pension.   
 
3. Apparently, the private source funds have been paid to the Administrator of the 
veteran's estate, since there are legal heirs entitled to inherit. 
  
4. The claimant, "X", has not been able to establish entitlement as the veteran's 
legal widow.  However, she has been granted death pension under the 
provisions of PL 85-209 (VAR 1052), 38 U.S.C. § 103(a).  
  
 5. It was held in Op.G.C. 6-58 that "accrued benefits" are "gratuitous death 
benefits" and as such are payable to a woman who meets the qualifications set 
forth in PL 85-209.  Also, VAR 2000(D)(1)(b) permits payment of accrued 
benefits to a woman who qualified under PL 85-209.   
 
6. The question in this case is whether the Personal Funds of Patients account 
held by the manager of the hospital as trustee, derived from the veteran's 
pension may be considered "gratuitous death benefits."   
 
7. As pointed out in Op.G.C. 6-58, the phrase, "gratuitous death benefits", does 



not appear to have a precise definition in the statutes or regulations.  The phrase 
appears in remedial legislation which is to be construed liberally.   
 
8. 38 U.S.C.A. § 3202(D) as amended by PL 86-146, August 7, 1959 provides 
that in the event of death of a mentally incompetent or insane veteran, all 
gratuitous benefits deposited in Personal Funds of Patients' Account shall be 
paid only to people within a specified degree of relationship, first of which is 
surviving spouse.  No logical reason is apparent for distributing these funds in a 
manner different from accrued funds.  As a matter of fact, this conclusion is 
adequately supported by the legislative history of Public Law 86-146.  In H.R. 
Report No. 303, in explanation of the bill which became Public Law 86-146, the 
Committee stated in pertinent part as follows:  
  
"Final control over these funds remains in the Veterans' Administration. 
Therefore, the committee feels that it is appropriate that, in the event of an 
incompetent veteran's death, the same general rules should govern the payment 
of these funds derived from veterans benefits as govern the payment of 
other accrued veterans benefits where a veteran dies ..." (Underscoring 
supplied). 
   
 9. To hold that accrued benefits are gratuitous death benefits within the meaning 
of 38 U.S.C. § 103(a) and payable to the spouse recognized thereunder and that 
PFOP is not payable to such presumptive spouse, would be an artificial and 
inequitable   
distinction.  
  
HELD:   
 
10. In my opinion PFOP deposits may be paid to the spouse qualifying under 38 
U.S.C.§ § 103(a).  
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