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TEXT:  
   
SUBJECT:  Home Dialysis.   
 
(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 5-70, dated 
October 2, 1970, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507.  The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Associate Deputy Administrator and Chief Medical Director   
 
QUESTIONS PRESENTED:   
 
(1) Whether VA can finance hemodialysis in the home for veterans whose kidney 
disease is either of service-connected or non-service- connected origin?  
  
(2) If so, whether VA can authorize Government-owned home dialysis equipment 
to be installed in a community hospital for the treatment of an eligible veteran 
and, in exchange for the use of the hospital's facilities and staff in dialyzing the 
veteran, permit the hospital to dialyze non-veterans when the equipment is not 
being used for treatment of veterans?   
 
COMMENTS:   
 
Dialysis treatment in the home is a form of outpatient care, which is supplemental 
to the dialysis treatment furnished in units established in various VA hospitals, 
and results in expanded use of the hospital facilities and equipment. The general 
authority of VA to furnish outpatient care to veterans is found in 38 U.S.C. § 
612(a), which provides:   
 
"Except as provided in subsection (b), the Administrator, within the limits of 
Veterans' Administration facilities, may furnish such medical services as he finds 
to be reasonably necessary to any veteran for a service-connected disability. 
In the case of any veteran discharged or released from the active military, naval, 
or air service for a disability incurred or aggravated in line of duty, such services 
may be so furnished for that disability, whether or not service-connected for the   
purposes of this chapter."  (emphasis added).  
  
Although the statute does not contain an all-inclusive definition of "medical 
services", some light on its scope is shed by 38 U.S.C. § 601(6), which provides:   



 
"The term 'medical services' includes, in addition to medical  examination and 
treatment, optometrists' services, dental and surgical services, and (except under 
the conditions described in section 612(f)(1)) dental appliances, wheelchairs, 
artificial limbs, trusses, and similar appliances, special clothing made necessary 
by the wearing of prosthetic appliances, and such other supplies as the 
Administrator determines to be reasonably and necessary."   
 
This has traditionally been considered authority for the furnishing of prosthetic 
appliances to disabled service-connected veterans on an outpatient basis.  See 
89 Op Sol 328 and A.D. 702. 
 
 Prosthetic appliances are defined in M-2, Part IX (August 6, 1970), paragraph 
1.01, subparagraph h, as follows:   
 
 "All aids, appliances, parts or accessories which are required to replace, 
support, or substitute for a deformed, weakened, or missing anatomical portion of 
the body, but not including dental prostheses ..."  
  
 In 87 Op Sol 110, it was stated "The word 'prosthesis' is defined in Webster's 
New International Dictionary (2nd Edition):  
  
 'The addition to the human body of some artificial part to replace one wanting, as 
a leg, eye, or tooth ...' "  
 
It is readily apparent that a home dialysis unit comes within either definition of a 
prosthetic appliance and, as such, may be provided to an eligible service-
connected veteran just as any other prosthetic appliance would be provided 
under 38 U.S.C. § 612(a).  (We believe that this basic conclusion is not altered 
in any way by the fact that there has been an administrative classification which 
includes home dialysis equipment under the designation of "medical equipment", 
found in subparagraph e of the same manual paragraph.)  
  
 An exception to this restriction of outpatient treatment only for service-connected 
disorders was added in 1960 by Public Law 86-639 and, as amended, now 
appears in section 612(f) of title 38 as follows:   
 
 "(f) The Administrator may also furnish medical services for a non- service-
connected disability under the following circumstances:  
  
 (1) ...   
 (2) Where a veteran has been granted hospital care, and outpatient care is 
reasonably necessary to complete treatment incidence to such hospital care,   
 (3) where a veteran of any war has a total disability permanent in nature 
resulting from a service-connected disability."   



 
 Hence, outpatient care of a non-service-connected disability may be furnished to 
round out an episode of VA hospitalization, thereby making a bed available for 
another patient in need of treatment.  In practice, this authority is generally 
exercised by providing this "follow-up" treatment at the hospital clinic, but the 
service could be legally provided in the home if more feasible, there being no 
limitation in this provision to directly operated VA facilities.  This authorization 
was not intended to afford outpatient treatment on a permanent basis (see 
House Report No. 1533, and Senate Report No. 1662, to accompany H.R. 7965, 
86th Congress.) 
   
 If the post-hospital treatment authorized by section 612(f) is continued for a year, 
involves a veteran who is receiving increased pension or compensation based on 
the need for regular aid and attendance, and the disease entity is one of six  
specified in section 612(g) of title 38, outpatient treatment may be continued on a 
permanent basis.  Among the specified disease entitles is "cardiovascularrenal 
disease, including hypertension".  
 
 In addition to the authority found in section 612(a) for service-connected 
conditions and sections 612(f) and (g) for non-service-connected conditions, 
there is for consideration the applicability of section 617 to the instant question. 
 38 U.S.C. § 617 provides:  
  
 "The Administrator may furnish an invalid lift, or any type of therapeutic or 
rehabilitative device, as well as other medical equipment and supplies (excluding 
medicines), if medically  indicated, to any veteran who is receiving (1) 
compensation under subsections 314(1)-(p) (or the comparable rates provided 
pursuant to section 334) of this title, or (2) pension under chapter 15 of this title 
by reason of being in need of regular aid and attendance." 
   
 Manifestly, the types of therapeutic or rehabilitative devices and equipment and 
supplies contemplated by this section have changed over the years.  When 
Congress was considering making this benefit available, the Committee reports 
listed a limited number of items as reflecting examples of what might be 
issued (Senate Report No. 1293 and House Report No. 680, to accompany HR 
8009, 88th Congress) to pensioners eligible for an invalid lift. Following the 
enactment of PL 88-450, the class of persons eligible has been broadened by 
subsequent legislation and the concept of what is included has also been 
broadened.  See, for example, Senate Report No. 1478 and House Report No. 
1380, to accompany HR 16027, 90th Congress, wherein it clearly shows that the 
VA estimate of the costs includes a substantial sum for home dialysis units to be 
provided under the authority of section 617 as amended by PL 90-493. 
Accordingly, we perceive no objection to the furnishing of home dialysis 
equipment to any veteran, service-connected or non-service-connected, who 
qualifies under the provisions of 38 U.S.C. § 617.   



 
 In summary as to the first question--home dialysis may be furnished under the 
general outpatient care program (section 612(a)) for service-connected 
conditions; under the post-hospital care provisions of sections 612(f) and 612(g) 
for non-service-connected conditions; and under the provisions of section 617 for 
either service-connected or non-service-connected veterans who qualify 
therefor.  
 
As to the second question, currently the VA, upon a finding of feasibility and 
medical need, will lend a home dialysis unit to an eligible veteran, pay normal 
installation costs, train someone in the veteran's household in its use, and furnish 
expendable supplies.  The Chief Medical Director advises that there are 
instances where home dialysis, even though medically indicated, is not feasible 
because there are no members of the household capable of coping with a home 
program or there is inadequate availability of essentials, such as space, water, 
electricity,etc.  
  
Such situations might be resolved by the alternative of having VA install the 
home dialysis equipment in a community hospital, with the initial and continuing 
VA contributions being no more than what would have been provided if the 
installation were in the veteran's home.  The community hospitals that have 
shown an interest in the proposal have conditioned their cooperation on being 
permitted to utilize the VA-owned equipment on non-veteran patients when it is 
not needed for the treatment of veterans. Although the proposal does not lend 
itself to application of the sharing principles of Subchapter IV to chapter 81 of title 
38, United States Code, it is our opinion that the VA may lend the dialysis unit to 
a community hospital under the conditions stated by grant of a revocable 
license.   
 
 VA had occasion to submit to the Comptroller General the question whether a 
revocable license could be granted to a private party to use Government-owned 
computers on a reimbursable basis when not in use by VA.  In his reply of 
January 23, 1968, 47 Comp.Gen. 387, the Comptroller General Said:   
 
 "As we stated in 44 Comp.Gen. 824, there are many decisions of this Office and 
of the Attorney General of the United States relative to granting revocable 
licenses for the use of Government property under certain circumstances and 
conditions.  See, for example, 38 Comp.Gen. 36; 36 id. 561; 25 id. 909;  B-
57383, February 25, 1947;  34 Op.Atty.Gen. 320; 30 id. 470; 22 id. 240.  Such 
decisions have held generally that the head of a Government department or 
agency has authority to grant to a private individual or business a revocable 
license to use Government property, subject to termination at any time at the will 
of the Government, provided that such use does not injure the property in 
question and serves some purpose useful or beneficial to the Government itself. 
 The Attorney General has stated that the question as to whether the granting of 
such a license in any given case is beneficial to the Government is for the 



exercise of the judgment of the official vested with the power to grant, rather than 
a question of law to be determined in advance by the law officers of the 
Government.  30 Op.Atty.Gen. 470, 482."   
 
We recognize that the situations are not identical, but we consider them 
sufficiently similar to warrant application of the same principles. Accordingly, it is 
our view that, if the Administrator determines the indicated use by a community 
hospital (1) will serve a useful or beneficial purpose of the Government, (2) will 
not injure the property, and (3) is to be subject to termination at any time at the 
will of the Government, he may authorize placement of home dialysis units in 
community hospitals, under the circumstances outlined, by means of a revocable 
license.  Whether VA should undertake placing home dialysis units in community 
hospitals is for administrative determination.  It should also be noted that, if any 
proceeds are received by VA under the terms of a revocable license agreement,   
they are for deposit without deduction into the Treasury of the United States to 
the credit of miscellaneous receipts, as provided in 38 U.S.C. § 484, and not for 
credit to the VA medical appropriation.  
  
HELD:   
 
(1) Home dialysis may be furnished an otherwise eligible veteran:  (a) under 
section 612(a) as an incident to the general outpatient care program for service-
connected conditions;  (b) under the post-hospital care provisions of sections 
612(f) and 612(g) for non-service-connected conditions;  and (c) under the  
provisions of section 617 for either service-connected or non-service- connected 
conditions for veterans who qualify therefor.   
 
(2) VA has authority to place Government-owned home dialysis units in a 
community hospital with the understanding that the unit may be used for 
treatment of non-veterans when it is not being used for veterans, pursuant to a 
revocable license agreement properly setting forth the limitations outlined by 
the Comptroller General.  
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