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TEXT:  
 
SUBJECT:  Statute of Limitations for Claims Against the General Post Fund.    
 
(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 9-71, dated 
June 14, 1971, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 
2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Attorney, VARO, Roanoke, VA  
  
QUESTION:  
 
Whether the expiration of the five-year statute of limitations for submissions of 
claims against the General Post Fund under 38 U.S.C. § 5226 bars the claim of 
the heirs of a veteran who were known to the VA at the time of the death of the  
veteran.  
  
COMMENTS:   
 
This veteran was admitted to a VA hospital on April 5, 1953, and died there on 
December 22, 1961, survived by three sons.  At the time of his death, the VA 
was in contact with at least one of the sons with regard to the funeral 
arrangements.   
 
The hospital had on deposit to the veteran's credit $1,782.19 derived from private 
sources.  On July 12, 1963, that sum was forwarded to Central Office as 
unclaimed funds for deposit to the General Post Fund.  On February 3, 1964, VA 
advised one of the sons by letter of the personal funds left, but also advised him  
that a claim would have to be filed by a legally appointed administrator. No claim 
was filed until March 17, 1971, almost ten years after the death of the veteran. 
   
 It should be noted at the outset that the funds in question are subject to the 
provisions of Subchapter I of Chapter 85, title 38, United States Code.  As such, 
disposition should be made under VA Regulations 4800 through 4813.   
 
 VAR 4805 provides in part: 
  
"(A) If there exists no designee at the time of death at a hospital, domiciliary, or 
regional office of a veteran admitted as competent, or the designee fails or 



refuses to claim the funds and effects as defined in VA Regulation 4800(A) within 
90 days following the mailing of notice to such designee, the station head will 
take appropriate action to dispose of the effects to the person or persons legally 
entitled thereto, i.e., the executor or administrator of the decedent, or, if no notice 
of such an appointment has been received, to the decedent's widow,  
child, grandchild, mother, father, grandmother, grandfather, brother, or sister, in 
the order named.  Subject to the applicable provisions of VA Regulations 4803 
and 4804, such delivery may be made at any time before the sale contemplated 
byVA Regulation 4809 to the designee or other person entitled under the facts of 
the case.  Delivery will be made to the person entitled to priority as prescribed in 
this subparagraph, unless such person waives right to possession, in which 
event delivery will be to the person, if any, in whose favor such prior entitled  
person waives right to possession.  If the waiver is not in favor of a particular 
person or class, delivery will be to the person or persons next in order of priority 
under this subparagraph.  If in any case there be more than one person in the 
class entitled to priority, initially or by reason of waiver, delivery will be made only 
to their joint designated agent (who may, but need not, be one of the class), or to 
one of such class in his own behalf upon written waiver of all others of the class 
entitled thereto. The guardian of a minor or incompetent may waive his ward's 
prior right to possession. 
   
"(B) Except where delivery is made to a designee, executor, or administrator, 
funds of veterans who were competent at time of death will be released to the 
person or persons who would ultimately be entitled to distribution under the laws 
of the State of the decedent's domicile.  The person or persons entitled may 
waive in writing his or her right to the funds in favor of another heir or next of 
kin."   
 
VA Manual MP-4, Part I, paragraph 3.12 provides in pertinent part: 
   
 "a. General.  Funds of patients who die in VA hospitals, centers, domiciliaries, 
contract hospitals or other institutions--Federal, State, or private--will be disposed 
of in accordance VA Regulation 4800 series.   
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *   
 "c. Competent Patients.  Funds on deposit to the credit of a patient at time of 
death and funds which may accrue to the credit of the account of the deceased 
veteran subsequent to the date of death will be disposed of by the payment of 
claims to entitled claimants.  In connection with the above, the following  
instructions are applicable:   
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * *   
 "(4) When it is indicated that no administrator or executor has been or will be 
appointed, distribution of the funds may be made to the person or persons found 
entitled under the intestacy laws of the State of the veteran's last residence, with 
due regard to exemptions and allowances, the order of payment or debts, and   
heirs.  Payments will be made on the basis of SF 1055, with necessary 
supporting evidence."   



 
 VA Manual MP-4, Part I, paragraph 3.13 provides in part:  
 
 "a. Balances in Personal Funds of Patients belonging to a veteran who dies 
while receiving care at the expense of the VA will be transferred to the General 
Post Fund only after it is determined that the veteran did not leave a spouse, 
heir, or next of kin.  The VA records (including the hospital file and claims folder) 
as well as any other available information will be thoroughly examined in making 
such determination ..."   
 
On July 12, 1963, a Standard Form No. 1081 was prepared to transfer the funds 
from the VA hospital to Central Office for credit to the General Post Fund.  It 
stated that the money represented unclaimed private source funds.   
 
 MP-4, Part I, DM & S Supplement, paragraph 3.14d provides: 
   
 "d. When Disposition of Funds Cannot Be Accomplished.  Funds of  deceased 
veterans on deposit in Personal Funds of Patients which cannot be disposed of 
in accordance with VA Regulations 4800 through 4813 will be restored to the 
current applicable benefit appropriation where such funds can be readily 
identified as having been received from such sources.  Otherwise they will 
be transferred as a general donation to the General Post Fund. (See VA 
Regulation 4819.)  Such transfers will be effected locally by the use of SF 1081." 
   
 We recognize the statutory, regulatory, and manual provision limitations of 
payments from the General Post Fund, and the requirement that timely 
application must be made therefor.  It is our view, however, that such limitations 
are binding only when the funds are properly deposited in the General Post 
Fund account.  In the case at hand, further action should have been taken to 
transfer the subject funds to the known heirs of the deceased after it was 
ascertained that no immediate claim would be received from an administrator of 
his estate.  Such funds should have been transferred to the General Post Fund 
only when they could not be transferred to the next of kin. Accordingly, the 
current claim filed may be recognized as valid and payment made thereunder, if 
otherwise proper.  
  
HELD:   
 
The 5-year statute of limitations for filing claims under 38 U.S.C. § 5226 should 
not bar a claim where the VA was aware of the existence of heirs at the time of 
the veteran's death and did not take proper action to transfer funds to the known 
heirs before making deposit to credit of General Post Fund.  
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