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TEXT:  
 
SUBJECT:  Community Contract Nursing Home Program--Additional Payments.  
 
(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 9-72, dated 
December 11, 1972, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Medical Director   
 
QUESTION PRESENTED:  
 
 Whether there is any prohibition to the payment of additional amounts by the 
veteran or his family to obtain benefits from a contract nursing home for 
creature comforts not considered part of the basic nursing home care provided 
by the VA. 
  
COMMENTS:   
 
This question was raised in two identical situations involving two nursing homes 
which provided two veterans an additional benefit, a private room, for which the 
veteran or his family paid an amount over the usual contract nursing home 
cost. It is questioned whether by receiving such additional money the nursing 
home violated paragraph 10 of the contract which exists between the VA and 
these facilities.  
 
 Paragraph 10 of the contract in question reads as follows:   
 
 "It is understood that payments made by the Veterans Administration under this 
agreement will constitute the total cost of nursing home care.  The nursing home 
agrees that no additional charges will be billed to the veteran or his family, either 
by the nursing home or any third party furnishing services or supplies required for 
such care."   
 
 Although this paragraph can be construed as prohibiting the action taken by the 
two nursing homes, it can also be interpreted to mean that the only thing 
prohibited is the payment of an additional amount for the nursing home care for 
which the VA is paying.   



 
In the past, it has been the policy of the VA to administratively prohibit the 
payment of any additional amounts by the veteran or his family, regardless of 
what the payment is for, on the basis that the VA payment is intended to cover 
the total cost of the nursing home care.  We do not believe, however, that such a 
prohibition is required by the provisions of 38 U.S.C. s 620, which was introduced 
by Public Law 88-450.  A review of VA Regulation 6051, et seq., and the 
explanations accompanying each change thereto, reveals no such 
prohibition. Similarly, M-1, part I, chapter 12, section 3, dealing with community 
nursing home care, does not prohibit such additional benefits.   
 
The legislative history of this Act, and subsequent amendatory legislation, fails to 
furnish any guidance as to the intent of Congress, or the thinking of the VA, as to 
whether it was intended that enactment of this provision would restrict the  
veteran and his family from obtaining any benefits form the contract nursing 
home other than those contracted for by the VA. The VA has, in the past, taken a 
position with respect to several subsequent legislative proposals (e.g., H.R. 
14722, H.R. 853, and S.1949, all 91st Congress bills), opposing any cost 
sharing.  The rationale for this position is illustrated by the following statement 
contained in our report of these bills:  
  
 "Under existing authority the VA contracts for total cost of community nursing 
home care for certain of its patients.  Under the terms of such a contract, we 
have a clearly delineated responsibility, and some control over the veteran during 
the period he receives care at our expense.  In a cost sharing proposal such as 
this, responsibility for the patient's needs would be fragmented among those 
persons who participate in the cost sharing arrangements.  This may not always 
be in the veteran's best interest and the end result could well be a level of 
nursing care below that which is expected from those nursing homes in which the 
VA pays the total costs.  Or conversely the VA would never know whether in 
some instances services are being provided and charged against the veteran 
over and above those required in our contract. 
   
 "Support contributions over and above the VA rate might well encourage nursing 
care costs to skyrocket to levels above VA's allowance in Alaska and Hawaii.  It 
might also encourage nursing homes in the 48 contiguous States to raise their 
rates on the theory that the sharing program would be expanded to cover 
them.  It should be pointed out that the cited legislative position is merely an 
explanation of what was then considered to be a desirable policy, and was not 
based upon any specific legal restrictions.  Furthermore, it addressed itself to 
proposals which are distinguishable from those involved in the two cases that are 
the subject of your proposed letters, in that it involved situations whereby the cost 
for the basic nursing home care would be shared by the VA and public or private 
persons or organizations.  We believe this cannot be equated with a situation 
where additional comforts are requested by a veteran or a member of his family 
that are not considered a part of basic nursing home care paid for by the VA, 



such as a color television set, or a private room where one is not required to 
adequately care for the veteran's medical condition.   
 
In our opinion, any restrictive language involving additional payments for creature 
comforts not considered part of basic nursing home care must be based upon 
policy rather than legal considerations.  In this connection, therefore, once it has 
been determined that the veteran's condition does not require such additional 
comforts, they are not considered a part of the basic nursing home care paid for 
by the VA, and, as such, any attempt to prohibit these requests, unless based 
upon sound medical reasons, would go beyond the authority of the Administrator 
as set forth in 38 U.S.C. § 620.   
 
In the past, concern has been expressed that any relaxation in the present 
restrictive policy could lead to situations where patients who are not fortunate 
enough to be able to sustain additional costs might be shunted to less desirable 
quarters, and less intensive services.  In this connection, we agree that there is 
an obligation to establish basic nursing care standards, and insure they are met. 
We believe this could be accomplished, however, by the utilization of a 
requirement that any charges billed to the veteran or his family for comforts not 
considered a part of the basic medical care provided by the VA, must be  
specifically approved in advance by the VA.  Since most of the problems seem to 
involve single as opposed to double room occupancy, it is interesting to note that 
where an individual is eligible for Medicare, the Government only pays for double 
room occupancy and the individual involved is allowed to chose a single room 
and pay the difference if he so desires.  We believe a similar procedure applied 
to VA nursing home care could be adopted. On the other hand, we agree that if 
the veteran's physical condition requires a private room, it would not be 
a "creature comfort", and the costs should be born by the VA.  A decision of this 
nature should, however, be based upon the facts of each particular case, rather 
than on a uniform policy basis.  
 
HELD:   
 
For the reasons set forth above, we believe the present restrictive policy should 
be clarified, and paragraph 10 of the nursing home care contract modified to 
permit the payment of additional amounts by the veteran or his family, with prior 
VA approval, for creature comforts not considered a part of the basic nursing 
home care provided by the VA.  
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