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TEXT:  
   
SUBJECT:  Change of use of State Home Nursing Home Care Units 
Constructed with Grant Funds.   

(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 15-74, 
dated July 22, 1974, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507.  The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Medical Director   

QUESTION PRESENTED:   
 
Does VA have authority to waive the recapture provisions of 38 U.S.C. § 5036, 
when State Home nursing home care units constructed with grant funds provided 
by VA pursuant to subchapter III of chapter 81, title 38, United States Code, are 
utilized for a different level of care?   
 
COMMENTS:   
 
A nursing home care unit of the Nebraska Veterans Home was constructed with 
grant funds provided by the VA pursuant to subchapter III of chapter 81, title 38, 
United States Code. The Administrator of the Nebraska Veterans Home wishes 
the facility to be redesignated as a "hospital type" facility and has requested from 
the Division of Standards of the Nebraska State Department of Health a license 
based on a long-term convalescent-type of care. It is stated that the nursing 
home care rate of $6 per patient day is presently being paid to the State, but they 
intend to request that this be increased to the $10 per diem hospital rate if a 
waiver, requested by the Administrator of the Home, is granted.  The waiver 
being sought is from the recapture provisions of 38 U.S.C. § 5036.  
  
There is no indication from the submitted material whether the Department of 
Medicine and Surgery would honor a request to increase the per diem rate.  As a 
matter of fact, the letter from the VA Hospital Director indicates that the degree of 
care would not in reality change.  If this is the case, and if DM & S were to 
conclude that the level of care being provided is, in fact, still within the guidelines 
established for nursing home care, as found in M-1, Part I, Chapter 3 (based on 
the definition contained in 38 U.S.C. § 101(28)), notwithstanding a denomination  
as and a license for a type of hospitalization, it would be necessary to continue to 



make payments to the Nebraska Veterans Home at the per diem rate of $6 for 
nursing home care.  In that event, there would be no question requiring an 
answer.  If, however, DM & S were to conclude that the level of care being  
provided warrants a per diem payment of $10 for hospital care, then the legality 
of the request for waiver from the recapture provisions of 38 U.S.C. § 5036 must 
be considered.  
  
 The purpose of subchapter III is stated in clear terms in 38 U.S.C. § 5032 as 
follows:  
  
 "The purpose of this subchapter is to assist the several States to construct State 
home facilities for furnishing nursing home care to war veterans."  (Emphasis 
added.)  
  
There can be little doubt that the aforementioned purpose of the grant in question 
was understood and intended by Congress to be utilized for the single purpose of 
making available nursing home care facilities.  We find in Senate Report No. 
1293, 88th Congress, to accompany H.R. 8009 (the bill which was 
ultimately enacted as P.L. 88-450), the following:  
 
 "All the funds must be used for the construction of nursing home care facilities 
and not to enlarge or increase existing facilities for hospital or domiciliary care."   
 
 38 U.S.C. § 5036 reads as follows:   
 
"If, within twenty years after completion of any project for construction of facilities 
for furnishing nursing home care with respect to which a grant has been made 
under this subchapter, such facilities cease to be operated by a State, a State 
home, or an agency or instrumentality of a State principally for furnishing nursing 
home care to war veterans, the United States shall be entitled to recover from the 
State which was the recipient of the grant under subchapter, or from the then 
owner of such facilities, 65 per centum of the then value of such facilities, as 
determined by agreement of the parties or by action brought in the district court 
of the United States for the district in which such facilities are situated."   
 
VA Regulations 6170-6176 (38 C.F.R. §§ 17.170-17.176) implementing the law 
are of like content.   
 
HELD:   
 
The congressional intent to assist States in the construction of nursing home 
care facilities appears unmistakable.  We find nothing in the legislative history of 
P.L. 88-450, which introduced the subchapter in question, or in the general rules 
of statutory construction, from which authority to waive the recapture provisions 
can be deduced.  However commendable it might be for the State of Nebraska to 
make a higher level of care available to the residents of the Home, we are of the 



opinion that there is no authority for the VA to waive the recapture provisions.  
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