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TEXT:  
   
SUBJECT:  Applicability of Limitations of 38 U.S.C. § 601(4)(C)(iii) to Puerto 
Rico.   

(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 4-75, 
dated October 30, 1974, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 
C.F.R. §§ 2.6(e)(9) and 14.507.  The text of the opinion remains 
unchanged from the original except for certain format and clerical 
changes necessitated by the aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Medical Director   

QUESTION PRESENTED:   
 
Does the mathematical limitation contained in 38 U.S.C. § 601(4)(C)(iii) apply to 
the Commonwealth of Puerto Rico?   
 
COMMENTS:   
 
38 U.S.C. § 601(4)(C)(iii), which is contained as part of the definition of 
"Veterans' Administration facilities," insofar as the contracting for private facilities 
is concerned, restricts this contract authority in a noncontiguous State to the  
average patient load per thousand veteran population hospitalized  by VA in the 
continguous States, but seems to imply that in this case the term "State" is 
different than commonwealth, territory,or possession, notwithstanding the 
language of 38 U.S.C. § 101(20).  
 
 Before addressing ourselves to the specific problem presented, it may be 
desirable to review briefly the history of the provision authorizing hospitalization 
of veterans in possessions and territories of the United States.  Section 202(10) 
of the World War Veterans' Act, 1924, as amended by Public No. 628 of the 68th 
Congress, March 4, 1925, contains the following:   
 
"In the insular possessions or Territories of the United States the director is 
further authorized to furnish hospitalization in other than Government hospitals." 
  
Following the Economy Act, the President promulgated in the form of an 
Executive Order Veterans Regulation No. 10, March 31, 1933, which contained 
the following language as part of the definition of VA facilities:   
 
"... and contract facilities generally in the territories and possessions which are 



deemed reasonably necessary by the Administrator of Veterans' Affairs in order 
to provide hospital treatment for veterans suffering from injuries or diseases  
incurred or aggravated in line of duty in the active military or naval service."   
 
Veterans Regulation No. 10(b), issued by the President on July 28, 1933, 
modified the above-quoted language so that it read: "for veterans of any war in 
the territories and possessions". This liberalization deleted the requirement that 
the treatment be for a service-connected condition.  This was substantially 
the language contained in the codification of title 38, section 601(4)(C)(iii), which 
read as follows:  "for veterans of any war in a Territory,Commonwealth, or 
possession of the United States."  A major change to clause (iii) was made by 
P.L. 90-612 so that it read as follows:  
 
"(iii) for veterans of any war in a State, Territory, Commonwealth, or possession 
of the United States not contiguous to the forty-eight contiguous States, except 
that the annually determined average hospital patient load per thousand veteran  
population hospitalized at Veterans' Administration expense in Government and 
private facilities in each such noncontiguous State may not exceed the average 
patient load per thousand veteran population hospitalized by the Veterans' 
Administration within the forty-eight contiguous States;  but authority under this 
clause (iii) shall expire on December 31, 1978."  (The underscoring reflects the 
new language added by this law.)   
 
P.L. 93-82 deleted the "war" requirement, but made no changes that are material 
to the question at hand. 
   
Prior to the statehood of Alaska and Hawaii, those areas came within the general 
contract authority heretofore mentioned. Following their admission to statehood, 
the Veterans Administration used beds allocated for VA beneficiaries in hospitals 
of the Department of Defense and the Department of Health, Education, and 
Welfare, since Alaska and Hawaii no longer had a status which enabled them to 
utilize the special exemption provided by law for possessions and territories of 
the United States.  Congress was very much aware of the problems facing  
veterans living in those two areas, and many bills were introduced in Congress to 
remedy the situation.  Finally, H.R. 3593 of the 90th Congress was approved on 
October 21, 1968, as P.L. 90-612, and contained the language heretofore quoted 
in paragraph 2, supra.  However, by using the term "State," along with the term 
"Territory, Commonwealth, or possession" (which, according to the definition 
contained in 38 U.S.C. § 101(20), means the same as the term "State"), 
Congress created an ambiguous provision which makes it necessary to resort to   
legislative history to determine what meaning should be given to the language in 
question. 
 
On October 16, 1968, this agency submitted to the Bureau of the Budget our 
comments (which are consistent with reports furnished by VA to Congress on 



similar proposals) on the enrolled enactment of H.R. 3593, which became P.L. 
90-612.  We stated therein:  
 
"Section 2 of the bill amends the definition of the term 'Veterans' Administration 
facilities' contained in section 601(4)(C) of title 38 to include private contract 
facilities for a veteran of any war when such veteran is in a State not contiguous 
to the 48 contiguous States.  This would permit the use of private contract 
hospitals for the care of war veterans with non-service-connected disabilities in 
the States of Alaska and Hawaii.  The bill provides that the authority under 
clause (iii) shall expire on December 31, 1978, and also makes that   
terminal date applicable to the existing permanent contract authority as to war 
veterans in a Territory, Commonwealth, or possession.  The amount of 
hospitalization which may be furnished in Alaska and Hawaii is restricted 
proportionately to that furnished to veterans in the 48 contiguous States.  
 
 "While Alaska and Hawaii remained Territories, they were covered by the special 
provision in our law authorizing the Veterans Administration to provide hospital 
care in private contract facilities in a Territory, Commonwealth, or possession for 
war veterans with non-service-connected conditions.  This is an exception to the 
general statutory limitation that hospitalization for non-service-connected 
disorders may only be furnished to the extent of available beds in Veterans  
Administration hospitals or other Federal Government facilities. When Alaska and 
Hawaii became States, their veteran population automatically became subject to 
the limitations governing the hospitalization of veterans in other States of the 
Union.  For several years, therefore, we have been without authority to furnish 
hospital care for the non-service-connected conditions of war veterans residing in 
Alaska or Hawaii except in Federal facilities. 
   
 "There is no VA hospital in either Alaska or Hawaii, and there is the problem of 
distance in each State as well as the special problem of adverse weather in 
Alaska.  With the limitations in the bill to assure that no greater percentage of 
veterans in either of these two States is furnished non-service-connected  
hospitalization than is furnished to veterans in the 48 contiguous States, we feel 
there is sound justification for reinstating for a ten-year period the authority to 
contract for private hospitalization for war veterans of these political   
subdivisions. The situation will be carefully reappraised at the end of the ten-year 
period in the light of additional experience and any pertinent developments.  The 
cost of this section is difficult to predict.  We estimate that the first year's cost  
would be approximately $500,000." (Emphasis added.)   
 
In light of the above, we have reached the conclusion that the mathematical 
formula set forth in clause (iii) of section 601(4)(C) is not for application to the 
Commonwealth of Puerto Rico.  Additionally, this determination can be extended 
to its logical limits, namely, that the subject formula has no application except in 
the noncontiguous States of Alaska and Hawaii.  It is our further opinion, 



however, that the expiration of clause (iii) on December 31, 1978, includes 
territories, possessions, and the Commonwealth.   
 
The expiration authority first appeared as part of S. 562 of the 89th Congress, a 
bill introduced by Senator Bartlett.  In a letter dated January 15, 1965, to the 
Administrator, the sponsor explained his intent as follows:   
 
 "This is a new bill although it is in some ways similar to a bill I introduced in 
previous years.  My bill attempts to clarify the clause in law which provides for 
private facility hospitalization for non service- connected illnesses to American  
war veterans resident in the non contiguous territory of the U.S. By inadvertence, 
Alaska and Hawaii were cut off from this service when they became states.  My 
bill also provides for an expiration of this clause in ten years time.  I believe the 
whole question should be reviewed at that time, not only in reference to Alaska  
but to Puerto Rico and the Virgin Islands as well."  (Emphasis added.)   
 
 It is, therefore, unmistakable that the expiration was to apply to the entire gamut 
of all noncontiguous lands which are a part of, or controlled by, the United States. 
   
HELD:   
 
The mathematical limitation on private hospital care of veterans residing in a 
State, Territory, Commonwealth or  possession of the U.S. as provided under 38 
U.S.C. § 601(4)(C)(iii) does not apply to Puerto Rico.  This subsection applies 
only to the noncontiguous States, Alaska and Hawaii.  The expiration date of 
clause (iii) applies to all noncontiguous lands (including territories and Puerto 
Rico) which are a part of, or controlled by, the U.S.  
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