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DATE: M:irch 11, 1991 O.G.C. JRECEDENT 49-91 ,s 
FROM: General Counsel (02) 

SUBJECT: Patient Meal Preparation Program as a Form of 
Rehabilitation. (This opinion, previously issued as Opinion 
of the General Counsel 6-88, dated July 20, 1988, i:s 
reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. §§ 
2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains 
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unchanged from the original €!XCept for certain format and 'k') 
'.f" -clerical changes necessitatedl by the aforementioned 

regulatory provisions.) 

To: District Counsel 
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QUESTIONS PRESENTED: 
~j 

(1) May VA expend funds for a program to allow patients to 
purchase and prepare food, and then serve each other meals? 

(2) If so, may VA charge the patients for the meals they 
receive as part of the program? 

(3) May donations be used to help fund the rehabilitation 
program? 

COMMENTS: As discussed below, a VA medical center may 
conduct a program to allow VE!terans to purchase food and 
prepare and serve each other meals as a form of medical (but 
not vocational rehabilitation. The center may not, however 
charge veterans for the meals consumed. Donations to the 
General Post Fund may be used to help fund such a program. 

The administrator is authori~~ed by 38 u.s.c. § 612 to 
furnish eligible veterans with outpatient medical services. 
The term "medical services" is defined in 38 u.s.c. § 601(6) 
as including "rehabilitative services," which are in turn 
defined in 38 u.s.c. § 601(8). 

1 

II 11111111111111111111111111 
011553 



(8) the term "rehabilitative services" means such 
professional, counseling, and guidance services and 
treatment programs (other than those types of vocational 
rehabilitation services provided under chapter :31 of 
this title) as are necessary to restore, to the maximum 
extent possible, the physical, mental and psychological 
functioning of an ill or disable person. 

Our office has held that the definition of "rehabilitative 
services" reflects a distinction between the concept of 
"rehabilitation medicine," which the Department of Medicine 
and Surgery is authorized to conduct, and vocational 
rehabilitation which the Department of Veterans Ben13fits 
conducts under 38 U.S.C. chapter 31. Digested Opinion, 
7-7-78 ( 15-3 Allowances and A.wards). Whether the proposed 
meal preparation activity can. be construed to be a 
"rehabilitative service" is ultimately for the Chief Medical 
Director to decide. 

Medical rehabilitation is not specifically defined in VA 
policy manuals, but the types of rehabilitation activities 
identified in the Rehabilitation Service Manual, M-.2, Part 
VIII, suggest that it means activities that are part of 
therapy directed to a patient's recovery to enable the 
patient to function in the community. Undigested Opinion, 
3-6-79 (15-Rehabilitation). In OP. G.C. 5-73 (8-15-73), we 
stated that VA has authority to operate cooperative living 
facilities and therapeutic communities for treatment and 
rehabilitation of patients with psychiatric disabilities and 
alcohol or drug abuse disabilities. In describing such 
therapeutic communities in that opinion, we wrote, 

[t]he emphasis would be upon rehabilitative measures, 
designed to ready the veteran for outside placement in 
the community, either in his own home, a foster home, or 
some other suitable facility, within one year. The 
veteran would learn self--suf f iciency, would develop 
confidence to overcome obstacles, and would learn how to 
function in society despite his handicaps. 

See also, Undigested Opinion, 3-21-74 (7-6a Therapeutic 
Communities) (authority for half way houses for the 
rehabilitation of SCI patients.) The albany VA Medical 
Center proposal to help chronically mentally ill patients 
learn how to purchase food, and prepare and serve meals, is 
apparently being viewed as a type of rehabilitative activity 
which could help them learn to function independently in a 
noninstitutional setting in the community. We are not 

2 



inclined to challenge that determination. Having said that, 
however, we caution that this principle is not unlimited. 
There may be many types of patient activity that have a 
rehabilitative impact but which exceed the scope of VA's 
authority. Section 612 provides that only services 
determined to be needed may be furnished by the 
Administrator. That language• necessarily has the e:f feet of 
limiting the kinds of rehabilitative services which VA might 
offer its patients. 

In analyzing whether meal pre·paration and serving by 
veterans could be a form of rehabilitation, we considered 
prior opinions of this office which held that VA lacks 
authority to furnish veterans with the services of a 
homemaker (to include meal preparation). Digested Opinion, 
July 9, 1980 (7-7 Hospital Ba.sed Home Care); Digest13d 
Opinion, July 14, 1986 (7-2 Medical Treatment -
Psychiatric). Those cases differ from the instant case. 
They involved the question of VA provision of daily 
maintenance type services to veterans unable to provide the 
services to themselves. This case, on the other hand, 
involves a stated intent to rehabilitate chronically 
mentally ill veterans by letting them participate i:n 
activities that will help teach them daily living skills 
they can use to provide for themselves. In this case, the 
desired benefit is the rehabilitation, not the meal. In the 
earlier cases the benefit was the meal itself. 

With regard to teaching veterans marketable culinary skills, 
medical center officials should be aware that the Department 
of Medicine and Surgery does not have legal authority to 
conduct vocational rehabilitation programs of the kind 
conducted by the Department of Veterans Benefits. Such 
vocational programs, broadly aimed at restoring a veteran's 
employability, are available only for veterans eligible for 
those benefits under 38 U.S.C. chapter 31, generally 
veterans with service-connected disabilities. Digested 
Opinion, 3-6-79 (15-Rehabilitation). We would, therefore, 
suggest that officials be cautioned against structuring the 
food service activities as a vocational rehabilitation 
program. That is not to say,. however, that vocational 
rehabilitation cannot occur incidental to the therapeutic 
activity aimed at restoring the veteran's physical and 
mental health. Op. Sol. 560--46, December 20, 1946. 

The Albany Medical Center has proposed that veterans 
participating in the meal prE~paration program be charged for 
the meals they receive to thE~ extent they have the ability 
to pay. In our view, charging for these meals, even though 
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it might be considered therapeutic in nature, would be 
inconsistent with the over all statutory scheme of title 
38, United States Code, which is dedicated to providing 
benefits to veterans, almost without cost in all but a few 
instances. Section 201 of title 38 provides that VA is an 
independent Federal agency "e!specially created for or 
concerned in the administration of laws relating to__t_he_ 
relief and other benefits provided by law for veter.ans, 
their dependents, and their beneficiaries." (Emphasis 
added.) In title 38, Congress has authorized VA to provide 
veterans with a wide array of: services as well as direct 
monetary benefit payments. 

Health care services for veteirans are authorized by various 
sections of 38 u.s.c. chapter 17. Thus, hospital and 
nursing home care, and outpatient medical services are 
authorized by 38 u.s.c. §§ 610 and 612. Those sections set 
forth specific eligibility criteria which veterans ][[lUSt meet 
before they may receive benefits. In both sections, 
Congress provided that certain nonservice-connected veterans 
with relatively high incomes, or levels of assets, could 
receive health care benefits only if they agree to pay the 
VA a copayment to partially offset the cost of providing the 
care. No other veterans are required to make payment for VA 
health care benefits. (We note, however that in section 
613, Congress has authorized the Administrator to provide 
certain veterans' spouses, survivors, and dependents with 
medical benefits under the "C:HAMPVA" program to the same or 
similar limitation applicable~ to the Department of Defense's 
CHAMPUS program. Among those~ limitations are certain 
copayment requirements.) The~ only other authority in 
chapter 17 for charging fees for health care services is in 
38 U.S.C. § 611, which permits charging for care furnished 
nonveterans on a humanitarian basis in emergencies, and care 
furnished in certain other ve~ry narrow circumstances. All 
other direct health care is furnished on a cost-free basis. 

Congress has granted the Administrator authority to charge a 
fee in connection with receipt of nonmedical benefits in 
only limited instances. Thus, 38 u.s.c. § 1829 permits 
charging veterans a fee in connection with their obtaining a 
housing loan guaranteed or insured by the VA, and 38 U.S.C. 
§ 3202 permits charging veterans a fee for fiduciary 
services they receive in connection with receipt of veterans 
benefits. It is also noteworthy that Congress directed the 
Administrator under 38 U.S.C .. § 4201 to make available to 
hospitalized veterans (and cHrtain others) at reasonable 
prices articles of merchandise and services essential to 
their comfort and well-being,, through a Veteran's Canteen 
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Service. The availability of these services is in the 
nature of a benefit provided to these veteran patients. 
Congress clearly intended that ·patients would pay for the 
services provided. (In contrast, it authorized the 
Administrator to provide tobacco to such patients at no 
charge. 38 u.s.c. S 615.) Finally, recently enacted Public 
Law 100-322 amended 38 u.s.c. § 111 to authorize the 
Administrator to charge veterans a "deductible" in 
connection with the receipt of VA travel benefits·. 
Imposition of the deductible would either preclude any 
beneficiary travel payment, or would be deducted from any 
payment VA would otherwise make. 

• 

In construing title 38 to determine whether authority might 
exist to charge for the meals in question, we must consider 
the entire title as a whole statutory scheme to provide 
benefits to veterans. Richards v, United States, 369 u.s 1, 
7 L.ED.2D 492, 82 S. Ct. 585 (1962). In construing title 38 
or any other body of law, courts have long applied a 
principle of statutory construction holding that if the 
legislature specifically authorizes an a~tivity in only 
certain circumstances (in this case the charging of fees in 
connection with only a limited number of VA benefits) there 
is an implication that authority for the activity does not 
exist in other circumstances. Marshall y, Gibson's 
Products, Inc, of Plano, 548 F.2d 668 (1978). (See also 
Sands, Sutherland Statutory Construction, 4th Ed., s 47.23, 
and cases cited therein.) As we pointed out above, Congress 
has specifically authorized charging fees for benefits in 
certain limited circumstances, which do not include fees for 
meals (except purchased in Veterans Canteen Service 
facilities) in outpatient programs. Accordingly, we believe 
the Albany Medical Center is precluded from imposing any 
charge for meals which veterans would prepare, serve and 
consume in the proposed outpatient program. In reaching 
this conclusion we do not intend to minimize in any way the 
therapeutic value that may be associated with these patients 
paying for their meals. 

The Albany Medical Center's request for an opinion also 
mentioned that they hoped to fund part of the proposed meal 
preparation program through "volunteer donations. " We _ 
recommend that your opinion advise the center that donations 
intended for the program may be accepted for ~he~_prqgram ___________ _ 

--under~h-e-gift acceptance authority in 38 u.s.c. §§ 5101, 
5103. To assure that the program receives the funds, they 
should be given to the General Post Fund with specific 
instructions that the gift be used for the program in 
question. Guidance on such gifts may be found in Chapter 4 
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of the DM&S Supplement to MP-4, Pt VII. 

HELD: 

(1) A VA medical center may conduct a program to allow 
veterans to purchase food and prepare and serve each other 
meals as a form of medical (but not vocational) 
rehabilitation. 

(2) The center may not, however, charge veterans for-the 
meals consumed. 

(3) Donations may be used to help fund such a program . 

• 

e 6 




