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TEXT:  
   
Spouse's Period of Eligibility for Dependent's Educational Assistance 
Allowance - 38 U.S.C. § 1712(b),(d)  
   
QUESTIONS PRESENTED:   

a.  May a new delimiting period be established for an eligible spouse's use of 
educational assistance entitlement under chapter 35, United States Code, when 
the veteran from whom such eligibility is derived ceases to be rated as 
permanently and totally disabled, but subsequently is again so rated?  
  
 b.  If the spouse is entitled to a second period of eligibility, based on a 
subsequent rating decision reinstating the permanence of the veteran's total 
rating due to his service-connected disorders, are her separate periods 
of eligibility limited to an aggregate of 10 years under 38 C.F.R. § 21.3046?  
   
COMMENTS:   
 
1.  Under the provisions of chapter 35, title 38, United States Code  (Survivors' 
and Dependents' Educational Assistance), the spouse of a living veteran "who 
has a total disability permanent in nature resulting from a service-connected 
disability" is eligible to receive an educational assistance allowance for training 
received pursuant to the provisions of that chapter.  38 U.S.C. § 1701(a)(1)(D). 
Section 1712(b)(1)(A) of title 38, United States Code, generally provides, with 
respect to such an eligible spouse, that educational assistance may not be 
afforded beyond 10 years after the "date on which the Secretary first finds the 
spouse from whom eligibility is derived has a service-connected total disability 
permanent in nature."  The term "first finds" as used in the foregoing provision is 
defined by section 1712(d) as meaning:   
 
T he effective date of the rating or date of notification to  the veteran from whom 
eligibility is derived establishing a service-connected total disability permanent in 
nature whichever is more advantageous to the eligible person. 
 
2.  In the case which gave rise to the questions presented, a veteran had been 
rated by VA on November 23, 1979, as being totally disabled by reason of 
Individual Unemployability (IU), effective December 1, 1978.  38 C.F.R. §§  



3.340(a)(3), 3.343. The rating noted that no future physical examination was 
being scheduled (17. Future Date Controls, VA Form 21-6796b dated 11-23-79). 
In accordance with Department procedures described in VA Manual M21-1, 
section 47.14a.(1), the rating board determined eligibility of the veteran's spouse 
to Dependents' Educational Assistance (DEA) in the referenced formal rating 
decision as follows:  "BASIC ELIGIBILITY TO BENEFITS UNDER 38 U.S.C. 
CHAPTER 35 IS ESTABLISHED FROM 12-1-78."  No question has been 
raised concerning the correctness of this decision.   
 
3.  As a consequence of the eligibility rating, the veteran's spouse was eligible at 
that point to receive DEA.  However, before she actually applied, VA 
redetermined the permanency of the veteran's disability and the wife was denied 
any DEA benefits, as hereafter described.   
 
4.  On October 3, 1980, VA issued DVB Circular 21-80-7 mandating a review of 
all IU ratings of veterans less than 60 years of age. The veteran's case at issue 
was so reviewed, and, as evidenced by a memorandum rating dated February 6, 
1981, VA determined that his service-connected disabilities justified the  
continuance of the IU rating.  However, the rating included a Future Date Control 
entry for February 1982 for the purpose of scheduling a physical examination of 
the veteran on or about that date to reevaluate the physical basis for the IU 
rating.  The practical and legal effect of doing so was to remove the previous  
finding of permanency as to his service-connected disabilities and, thereby, 
terminate his spouse's DEA eligibility status. 
   
5.  Thus, the spouse's chapter 35 eligibility had been established only from 
December 1978 to February 6, 1981. Accordingly, on or about May 6, 1982, 
when the veteran's wife first applied for DEA benefits, her claim was denied.  She 
was advised that she was ineligible due to the fact that the veteran's disability, 
though total, could possibly improve; i.e., permanency did not exist.  
 
6.  Thereafter, the veteran's IU rating was continued with periodic follow-up 
exams scheduled until August 21, 1989, when the rating board expressly found 
his condition to be permanent.  
 
7.  This brings us to the issue raised by the first question presented:  May DEA 
eligibility, once established based on permanent and total (P&T) disability and 
then terminated upon a subsequent finding that disability is not permanent in 
nature, be reestablished upon a subsequent finding of permanency?   
 
8.  The only statutory provision we can find that suggests a potential restriction 
on such reestablished eligibility is found in section 1712(b)(1), limiting the DEA 
eligibility period to 10 years after the date the Secretary "first finds" the veteran 
has a service-connected total disability permanent in nature.  A literal reading of 
the "first finds" language certainly implies that such a restriction exists.  We note, 
however, that in this context "first finds" is used as a term of art defined by 



section 1712(d) as meaning the effective date of the rating establishing P&T 
disability or the date the veteran is notified of the rating, whichever is more 
advantageous to the eligible person.   
 
9.  Thus, we are left with the interpretive question:  which rating establishing 
permanent and total disability is the section 1712(d) definition referencing--only 
the initial such rating (i.e., the first in time) or each rating that establishes 
the disability? For the reasons discussed below, we find it is the latter.   
 
10.  When does a rating "establish" P&T disability?  Answering this question is 
clouded by VA rating procedures and forms that do not require that the rating 
board specifically establish an effective date for "permanency" as is required for 
finding "total disability."  Thus, a rating that does not expressly 
mention permanency suggests that the finding is either effective on the same 
date as the finding of individual unemployability or some unspecified date, such 
as the date of a subsequent rating that does specifically establish permanency.   
 
11. For example, in the case at issue, the rating board's action on August 21, 
1989, specifically finds "permanency of the veteran's condition" but does not 
provide an effective date for that determination.  As a result, one could reason 
that the renewed finding of permanency is automatically effective retroactively to 
the effective date of the original IU rating (December 1, 1978, in this case since 
no intervening improvement occurred in the disability warranting the veteran's IU 
rating").  In other words, the "first finds" date would be the original effective date 
of P&T disability or notice to the veteran of such rating, as subsequently 
reconfirmed (i.e., 10 years from the most advantageous of December 1, 1978, or 
December 5, 1979, in the case at issue).   
 
 12.  We do not adopt that "relation-back" interpretation, however.  In enacting 
the various "first finds" provisions presently incorporated in section 1712, 
Congress has consistently demonstrated, by the terms thereof, a beneficent 
intent:  to accord the claimant the full delimiting period within which to   
use and benefit from the educational opportunities being provided. Surely, 
Congress did not intend that the "first finds" rule would be applied to limit the 
otherwise applicable delimiting period to a period so short as to make use of 
DEA benefits impractical.  Yet, if a finding of permanency were effective the date 
of the original rating, the spouse likely would be denied use of DEA benefits 
during at least part of the delimiting period where such finding is revoked during 
the eligibility period and is later restored.  This, however, would thwart the very 
reason for a "first finds" rule--to mitigate circumstances beyond the claimant's 
control that, absent such a rule, would effectively prevent the beneficiary from 
having the benefit of a full delimiting period.   
 
13. The term "first finds" first appeared in the DEA program statute when the 
original DEA program, then limited to children of deceased veterans, was 
amended in 1964 by Public Law 88-361. The amendment permitted an eligible 



child 5 years to use DEA entitlement after the date VA first found the parent to 
have a P&T service-connected disability.   
 
14. No definition of the term "first finds" was included in the 1964 statute, 
necessitating that this office issue advisory opinions on April 14, June 4, and 
September 10, 1965, applying the term to the DEA claims of children.  These 
decisions uniformly held that the date VA "first finds" the parent to be   
permanently and totally disabled is the date of the rating; thus, giving the child, 
even if beyond the maximum age to qualify for DEA benefits on such date, a full 
5-year period thereafter in which to train.  More pertinent for our purposes here 
than such holdings, which construe statutory language substantially different 
than that currently in force, are the discussion and reasoning used in the 
opinions.  These are instructive for their common reference to legislative intent 
to assure that eligible persons have a full 5- year period for using DEA 
entitlement, as manifested by the enactment of statutory provisions extending 
the basic eligibility period under various factual circumstances.   
 
15. Subsequently, the DEA program was expanded to include spouses and 
surviving spouses of veterans, but with different rules provided for determining 
commencing dates than those established for children.  For the former, the 
eligibility period ran from the date VA first found the veteran had a P&T 
disability or the date of death of the veteran, whichever last occurred; for   
children, the period ran from whichever event first occurred.   
 
16. In 1970, however, Public Law 91-219 made the provisions governing 
commencing dates of DEA eligibility periods uniform (i.e., conformed the dates 
for children to those applicable to spouses and surviving spouses) and added 
the current definition of "first finds" found in section 1712(d).  The legislative   
history for the 1970 law describes the two mentioned changes as liberalizing 
and states that they "will assure the eligible person of a full period of educational 
eligibility."  S. Rep. No. 360, 91st Cong., 2d Sess., reprinted in 1970 U.S. Code 
Cong. & Ad. News 2609-10.   
 
17. As can be seen, the above-expressed legislative objective has been 
consistently pursued throughout the pertinent history of the DEA statute. Plainly, 
this objective, as well as correcting an inequity between categories of 
beneficiaries, prompted the Public Law 91-219 amendment making the 
commencing dates for children consistent with those for spouses and surviving 
spouses. We perceive, however, that such remedied circumstances actually   
were far less severe than loom in the instant matter.   
 
18. In the former case, the child's eligibility period, prior to the 1970 amendment, 
ran from the effective date of the veteran's P&T disability rating. If that date were 
significantly in the past, the child's eligibility period could be substantially 
reduced by the resultant retroactive DEA commencing date mandated by the 
statute. Further, if the parent-veteran subsequently died, the child, unlike the 



surviving spouse, could not opt for the more advantageous commencing date of 
eligibility based on the date of the veteran's death.   
 
19. The above-described potential for reduction in a child's eligibility period 
pales in significance, however, to the potential "forfeiture" of entitlement that 
would occur in the instant case if the "first finds" rule were read to limit   
eligibility to the initial brief period when DEA entitlement was established and 
then discontinued.  Concededly, circumstances such as those presented here 
would not be expected to occur with any frequency.  However, they reflect the 
reality that disabilities initially judged permanent may, with progressive   
medical knowledge, subsequently be found susceptable of improvement.  The 
Congress certainly was aware of this (see 38 U.S.C. section 1711(d), avoiding 
interruption of a DEA beneficiary's benefits in the middle of a school term due to 
the change in eligibility status so effected), and we are not prepared to ascribe 
to Congress an intent in such circumstances to bar restoration of DEA eligibility 
when the revised medical judgment that removed the finding of permanency, 
and, thereby, cut short the initial eligibility period, is not validated by later 
events.   
 
20. In short, we find no statutory language that expressly bars another eligibility 
period when the requisite disability establishing DEA entitlement is 
reestablished, as in the case at issue.  Moreover, we note obvious 
congressional intent to permit the eligible child or spouse the opportunity to use 
the DEA benefit to the fullest extent possible.  Accordingly, we conclude that in 
the event of more than one rating establishing DEA eligibility in a particular 
case, the commencing date for eligibility should be determined by applying the 
term "first finds" to each such rating action rather than only the first such action 
ever taken.  Thus, when a finding of permanency is made, removed and 
reestablished, the "first finds" rule of section 1712(d) applies to each such 
finding establishing that the veteran has a permanent and total service-
connected disability.   
 
21. In answer to your second question, when a new finding of P&T disability 
reopens DEA eligibility for a spouse, a new 10-year period of eligibility 
commences from the date determined pursuant to section 1712(d).  We find no 
statutory basis for deducting from the new period any portion of time during 
which the spouse may have been eligible upon an earlier P&T disability   
finding.  The statute expressly delimits the chapter 35 eligibility period in terms 
of a particular period in time (i.e., 10 years from a fixed commencing date) rather 
than in terms of a maximum amount of time (e.g., a total of 10 years).  Thus, 
the law grants no authority, express or implied, to restrict the delimiting period to 
a maximum 10-year aggregate of multiple eligibility periods. 
 

 
HELD:  



 
a.  A new delimiting period shall be established for an eligible spouse's use of 
DEA entitlement when the veteran from whom such eligibility is derived ceases to 
be rated permanently and totally disabled, but subsequently is again so rated.   
 
b.  In the case of multiple periods of eligibility, each such period shall be a full 10 
years in duration, without aggregation.  
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