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TEXT:  
   
Consideration of VA Compensation Benefits in Computation of Tax Credits  
   
QUESTION PRESENTED: 
  
Would consideration of VA compensation benefits in computing the amount of a 
Federal tax credit constitute taxation in violation of 38 U.S.C. § 5301(a) (formerly 
3101(a))? FN1 
   
COMMENTS: 
   
1. This question arose as the result of an inquiry concerning the consideration of 
VA compensation benefits in the computation of a tax credit for the elderly and 
the disabled under 26 U.S.C. § 22.  That credit, as currently written and as 
originally enacted as a retirement-income credit for the elderly, was intended to 
provide those whose retirement benefits are taxable with a tax benefit generally 
equivalent to that enjoyed by those receiving tax-exempt retirement income. 
 Accordingly, the credit base is reduced by the amount of tax-exempt retirement 
income received.  E.g., S.Rep. No. 95-1263, 95th Cong., 2d Sess. 60, reprinted 
in 1978 U.S.Code Cong. & Admin.News 6761, 6823; S.Rep. No. 830, 88th 
Cong., 2d Sess., reprinted in 1964 U.S.Code Cong. & Admin.News 1673, 1710; 
S.Rep. No. 2202, 87th Cong., 2d Sess., reprinted in 1962 U.S.Code Cong. & 
Admin.News 4012, 4012-13; Senate Finance Committee Report (to accompany 
H.R. 8300), 83d Cong., 2d Sess., reprinted in 1954 U.S.Code Cong. & Admin. 
News 4621, 4799-801.  The original law provided that the base for computation 
of the retirement-income credit was to be reduced by any amount received as a 
pension or annuity that was excluded from gross income, but specifically 
excepted amounts excluded from gross income as pension or similar allowance 
for injuries or sickness resulting from active service in the armed forces. Internal 
Revenue Code of 1954, Pub.L. No. 591, ch. 736, § 37, 68A Stat. 3, 15.  The law 
providing for the credit was amended in 1983 to reduce the credit base amount 
by the amount received as a pension, annuity, or disability benefit which was 
excluded from gross income and payable under a law administered by VA, or 
which is excluded from gross income under a law not contained in title 26, United 
States Code.  Pub.L. No. 98-21, § 122, 97 Stat. 65, 85 (1983).  Whether VA 
dependency and indemnity compensation is properly considered a pension or 
disability benefit for purposes of computation of the tax credit is a matter of 
interpretation of title 26 within the jurisdiction of the Internal Revenue 
Service (IRS).  



 
2. Section 5301(a) of title 38, United States Code, provides in pertinent part that " 
p ayments of benefits due or to become due under any law administered by the 
Department of Veterans Affairs ... shall be exempt from taxation."  The tax-
exempt status of VA benefits originated with an amendment to the act which 
created the Bureau of War Risk Insurance.  That amendment exempted certain 
death and disability compensation from all taxation.  See Act of October 6, 1917, 
ch. 105, § 311, 40 Stat. 398, 408.  A subsequent amendment extended the 
exemption to all compensation, insurance, allotments and family allowances 
payable under that act.  Act of June 25, 1918, ch. 104, § 2, 40 Stat. 609.  The 
exemption was continued under section 22 of the World War Veterans' Act, 1924, 
ch. 320, 43 Stat. 607, 613.  When section 22 was repealed in 1935, a new 
statute was enacted which provided a broad tax exemption for benefits payable 
"under any of the laws relating to veterans."  Act of August 12, 1935, ch. 510, § 
3, 49 Stat. 607, 609.  A substantially similar provision is currently contained in 38 
U.S.C. § 5301(a).   
 
3. The meager legislative history of these provisions does not address the 
question of tax credits.  However, it has been recognized that 38 U.S.C. § 
3101(a) (now section 5301) served the dual purposes of "avoid ing the possibility 
of VA ... being placed in the position of a collection agency and preventing the 
deprivation and depletion of the means of subsistence of veterans dependent 
upon these benefits as the main source of their income." S.Rep. No. 94-1243, 
94th Cong., 2d Sess. 147-48, reprinted in 1976 U.S.Code Cong. & Admin.News 
5241, 5369-70; see also Rose v. Rose, 481 U.S. 619, 630 (1987).  The 
consideration of VA compensation benefits in the computation of a tax credit 
is not contrary to these purposes because VA is not required to withhold any 
funds and there is no depletion of the funds paid the beneficiary by VA.  
 
 4. Taxes have been described as "compulsory payments ... involving a transfer 
of control over resources from persons or organizations to the state."  26 
Encyclopedia Americana Tax 316 (1982).  Section 5301(a) prohibits taxation of 
veterans' benefits, i.e., the transfer of VA compensation from the entitled  
beneficiary to the state.  Requiring consideration of VA pension and disability 
benefits in the computation of a tax credit for the elderly and the disabled would 
not affect the beneficiary's control over his or her VA benefits.  Therefore, such   
consideration would not conflict with section 5301(a). 
 
5. This interpretation is consistent with application of the veterans-benefit and tax 
statutes in related situations.  In Rev.Rul. 80-173, 1980-2 C.B. 60, the IRS held 
that a taxpayer could not take a deduction under 26 U.S.C. § 162(a) (expenses 
of trade or business) for flight training expenses that were reimbursed by VA 
under former 38 U.S.C. § 1677 (repealed 1981). That ruling was examined in 
Manocchio v. Commissioner, 78 T.C. 989 (1982), aff'd, 710 F.2d 1400 (9th 
Cir.1983), in which the Tax Court held that 26 U.S.C. § 265(1) bars deduction of 
the reimbursed expenses.  Section 265(1) precludes deduction of expenses 



allocable to income wholly exempt from taxation. Reviewing the legislative history 
of that provision, the court noted that "Congress sought to prevent taxpayers 
from reaping a double tax benefit by using expenses attributable to tax-exempt   
income to offset other sources of taxable income." Manocchio, 78 T.C. at 997. 
The court in Manocchio further stated:   
 
 W e are satisfied that our decision does not frustrate the purpose of either the 
exemption provided by 38 U.S.C. sec. 3101(a) or the reimbursement program 
created by 38 U.S.C. sec. 1677.   
 ....   
In short, there is nothing in the legislative history of the relevant veterans' 
provisions to suggest that Congress intended for a veteran to have both an 
exemption and a tax deduction where his reimbursed flight- training expenses 
otherwise qualify as deductible business-related education. 78 T.C. at 996-97 
FN2 ;  see also, e.g., Allen v. Commissioner, 51 T.C.M.  (CCH) 427 (1986); 
Kendel v. Commissioner, 50 T.C.M. (CCH) 1279 (1985);  Wells v Commissioner, 
45 T.C.M. (CCH) 173 (1982);  and Murphy v. Commissioner, 45 T.C.M. (CCH) 1 
(1982) (following Manocchio in indicating that nothing in the legislative history of 
former section 3101(a) suggests that Congress intended thereby to authorize a 
double tax benefit). FN3  
   
6. The rationale of avoiding double tax benefits applies to tax credits as well as 
tax deductions.  In Rickard v. Commissioner, 88 T.C. 188 (1987), the Tax Court 
cited Manocchio and denied a deduction for losses from farming operations on 
Indian allotment land when profits from such operation are tax- exempt.  The 
court then went on to deny entitlement to an investment tax credit derived from 
those farming operations, citing the language of the statutes authorizing the 
credit, 26 U.S.C. §§ 38(a) and 48(a), their legislative history, and the policy 
concern that it would be "a breach of faith with all other taxpayers ... to allow 
a double tax benefit ... without explicit Congressional approval." 88 T.C. at 197. 
 While these cases involve statutes other than those at issue here, the policy of 
avoiding creation of a double tax benefit absent clear evidence of congressional 
intention is relevant.   
 
7. We also note that Congress may be presumed to have been aware of former 
section 3101(a) when it adopted the tax credit for the elderly and disabled. 73 
Am.Jur.2d Statutes § 180 (1974). Since Congress explicitly called for  
consideration of at least some veterans' benefits in computation of the tax credit, 
it either found no inconsistency between that provision and former section 
3101(a) or deemed that, to the extent of any conflict, the more recently enacted 
statute would control.  2A N. Singer, Sutherland Statutory Construction, § 51.02 
(4th ed. 1984). 
 
8. In summary, the statutory language of the tax credit for the elderly and the 
disabled explicitly provides that VA pension and disability benefits are to be 
considered in computing the credit. Consideration of VA compensation benefits 



in computation of the tax credit is not contrary to the terms or purposes of 
section 5301(a) because VA is not required to withhold any funds and because 
inclusion of the VA benefits in the tax-credit computation does not affect the 
beneficiary's control over his or her benefits.  Further, to omit non-taxable income 
from the tax-credit computation would allow a double tax benefit with respect to 
that income, a result to be avoided in the absence of specific congressional 
authorization.  Thus, we conclude that inclusion of VA benefits in computation of 
the credit would not undermine the tax-exempt status of VA benefits.   
 
HELD:   
 
Consideration of VA compensation benefits by deducting them from the credit 
base in computing the amount of a Federal tax credit would not constitute 
taxation of those benefits in violation of 38 U.S.C. § 5301(a), which exempts from 
taxation payments of benefits due or to become due under any law administered 
by the Department of Veterans Affairs.  
  
 1 The Department of Veterans Affairs Health-Care Personnel Act of 1991, 
Pub.L. No. 102-40, s 402(b)(1), 105 Stat. 187, 238 (1991), redesignated each 
section in, among other chapters, chapter 53 of title 38, United States Code, so 
that the first two digits of the section number are the same as the chapter number 
of the chapter containing that section.   
 
2 The U.S. Court of Appeals for the Ninth Circuit affirmed the Tax Court ruling in 
Manocchio on the rationale that 26 U.S.C. § 162(a), which allows deduction for 
ordinary and necessary business expenses, does not apply to reimbursed 
expenditures. Manocchio v. Commissioner, 710 F.2d 1400, 1402 (9th Cir. 
1983). Resting its decision on the definition of an expense under 26 U.S.C. § 
162(a), the court did not reach the Tax Court's construction of former 38 U.S.C. § 
3101(a) (now section 5301(a)) or 26 U.S.C. § 265(1).  Id. 
   
3 Subsequent to the Tax Court ruling in Manocchio, the IRS issued Rev.Rul. 83-
3, 1983-1 C.B. 72, which expanded the holding of Rev.Rul. 80-173 to VA 
reimbursement of other types of educational expenses, holding that a veteran 
may not deduct educational expenses if the amounts expended are allocable 
to tax-exempt veterans' benefits.  Not addressing the potential impact of former 
section 3101(a), the IRS relied upon the analysis in Manocchio and the purpose 
of section 265(1), i.e., prevention of "a double tax benefit."  The IRS also cited 
United States v. Skelly Oil Co., 394 U.S. 678 (1969), in which the U.S. Supreme 
Court stated that the Internal Revenue Code should not be interpreted to permit 
the equivalence of double deductions. 
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