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TEXT:  
   
Evaluation of Separately Ratable Disabilities.   

(This opinion, previously issued as a Digested Opinion of the General 
Counsel dated April 23, 1982, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 
38 C.F.R. §§ 2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged 
from the original except for certain format and regulatory provisions.)  
   
QUESTIONS PRESENTED:   

May the disability ratings assigned several separately ratable conditions of 
common etiology, none of which is evaluated at 100 percent, be combined so 
that a single rating of 100 percent can be established when the computation 
reaches 95 percent or more and may the remaining ratings for separately 
ratable conditions arising from the same etiology then be combined to achieve 
a 60 percent rating in order to establish entitlement to the special monthly 
compensation rate provided by 38 U.S.C. § 1114(s) (formerly 314(s))? FN1   
  
COMMENTS:   
 
 1. This question arose as the result of an inquiry concerning a veteran who 
had been granted service connection for multiple sclerosis which is currently 
manifested by urinary incontinence, anal sphincter impairment; partial 
paralysis, left lower extremity with foot drop; partial paralysis, left upper  
extremity;  depressive neurosis;  diplopia;  partial paralysis, right lower 
extremity;  partial paralysis, right upper extremity; impotence;  and slurred 
speech.  The respective percentage evaluations assigned are 60, 60, 50, 30, 
30, 30, 20, 20, 20 and 10 in accordance with the criteria contained in the 
Schedule for Rating Disabilities (Schedule), 38 C.F.R., Part 4, for 
each manifestation.  
 
2. We need not look beyond the plain meaning of the authorizing provision in 
the statute.  In pertinent part, 38 U.S.C. § 1114(s) requires that a veteran 
have:   
 
a service-connected disability rated as total, and (1) have additional service-
connected disability or disabilities independently ratable at 60 percentum or 
more, or (2) be rendered housebound thereby .  (Emphasis supplied.)  



  
The threshold requirement is "a" disability rated as total. The veteran has a 
single disease, multiple sclerosis, resulting in multiple disabilities, none of 
which is a total disability.   
 
3. In our opinion, there is no room to permit the construction of "a ... disability 
rated as total," in this context, as including multiple less-than- total disabilities 
(though they be properly combined, per 38 C.F.R. § 4.25, to a total rating). 
 Not only must we infer the Congress knew how to express itself differently 
had it intended to permit the contrary result; it did, in the immediately 
succeeding clause, use the very enabling terms which would have been 
required ("additional ... disability or disabilities").  A reading of any term in a 
statute must be done by reference to other terms employed in the same 
act. Dunlop v. Alhambra Nursery, 409 F.Supp. 309, 311 (D.Az. 1976), aff'd, 
584 F.2d 319 (9th Cir.1978).  Where different language is used in different 
parts of a statute, it is to be presumed that the language is used with a 
different intent.  Guarantee Title & Trust Co. v. Title Guaranty and Surety Co., 
224 U.S. 152 (1912); See FTC v. Sun Oil Co., 371 U.S. 505, 514-15 
(1963). Accordingly, the presence of a provision in one section in a statute and 
its absence from another infer it is not to be implied in the section from which it 
is omitted. United States v. Atchison, T. & S.F. Ry. Co., 220 U.S. 37 (1911).  It 
cannot be inferred the Congress intended that the threshold total rating could 
be of a disability or disabilities.  
  
 4. Literal or strict interpretations give way where there is clear and convincing 
evidence of contrary legislative intent. See generally, 73 Am.Jur.2d Statutes § 
275 (1974 & 1981 Supp.). The legislative history of Pub.L. No. 86-663 (July 
14, 1960), from whence section 1114(s) derives, does not provide 
such evidence.  S.Rep.No.1745, 86th Cong., 2d Sess. (1960); 
H.R.Rep. No.723, 86th Cong., 1st Sess. (1959).  Moreover, we do not find the 
chosen words ambiguous, and interpretive rules do not permit  departure from 
the literal meaning where statutes are unambiguous. Helvering v. N.Y. Trust 
Co., 292 U.S. 455 (1934).   
 
 5. Finally, the VA's own, contemporaneous construction, which would be 
given weight in a court of law, is that the threshold disability must be "a single 
service-connected disability rated as 100 percent," as opposed to the 
"additional service-connected disability or disabilities independently ratable at 
60 percent." 38 C.F.R. § 3.350(i) 26 Fed.Reg. 1587 (1961) .  
 
HELD:   
 
The threshold requirement for entitlement under 38 U.S.C. § 1114(s) is "a" 
disability rated as total.  If a veteran does not have a single service- connected 
disability rated as total (100 percent), he cannot be eligible for compensation 
at the 38 U.S.C. § 1114(s) rate.  
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 1 The Department of Veterans Affairs Codification Act, Pub.L.   
No. 102-83, s 5(a), 105 Stat. 378, 406 (1991), redesignated each section in, 
among other chapters, chapter 11 of title 38, United States Code, so that the first 
two digits of the section number are the same as the chapter number of the 
chapter containing that section.  
 


