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TEXT:  
 
Subj:  Claim for Death Benefits  
   
QUESTION PRESENTED:   
 
Under 38 U.S.C. §§ 101(b) and 5105 (formerly §§ 3001(b) and 3005), should 
either an application for death benefits, filed by a veteran's surviving spouse on a 
VA Form 21-534, wherein the surviving spouse indicated that the veteran's death 
was not alleged to have resulted from military service, or an application for Social 
Security Administration (SSA) benefits on VA Form SSA-24, submitted 
simultaneously to the same VA regional office, be considered a claim for 
dependency and indemnity compensation (DIC)?  
   
COMMENTS:   
 
1.  The veteran died on August 13, 1979.  In October 1979, the veteran's 
surviving spouse submitted a completed application for VA death benefits to the 
VA regional office on VA Form 21-534, Application for Dependency and 
Indemnity Compensation or Death Pension by Widow/er or Child.  On the same 
day, the surviving spouse submitted a claim for SSA survivors benefits on VA 
Form SSA- 24, Application for Survivors Benefits, to the same VA regional office. 
On February 4, 1980, the surviving spouse also submitted an application to the 
SSA (Form SSA-5 F6) claiming insurance benefits under the Social Security Act. 
No information was included or attached to any of the forms indicating that the   
veteran's death was service connected.  Rather, the surviving spouse checked 
"no" in block 11b of VA Form 21-534, which asks whether the claimant is alleging 
that the veteran's death was service connected. Improved-pension benefits were 
awarded  effective August 1, 1979.  
  
2.  On January 2, 1987, the VA regional office received a letter from the surviving 
spouse requesting "reconsideration" of DIC entitlement.  On February 3, 1987, 
VA informed the surviving spouse that "no determination has been made 
regarding your  entitlement to dependency and indemnity compensation (DIC)," 
but  that the request for reconsideration would be treated as a claim for that 
benefit. Subsequently, VA obtained the veteran's service medical records, and 
service connection of the veteran's death  was established by the VA rating 
board on October 9, 1987. Consistent with the rating board's determination, the 
surviving spouse was granted DIC benefits effective January 1, 1987.  The   
surviving spouse has appealed to the Board of Veterans' Appeals seeking an 
earlier effective date for DIC benefits.   



 
3.  Turning first to the statute that governs the filing of claims for veterans' 
benefits, 38 U.S.C. § 5101(b)(1) (formerly § 3001(b)(1)) provides in pertinent part 
that "a claim by a surviving spouse ... for death pension shall be considered to 
be a claim for death compensation (or dependency and indemnity  
compensation)."  Implementing regulations at 38 C.F.R. § 3.152(b)(1) contain a 
virtually identical statement.  The above-referenced statute and regulation 
suggest that the surviving spouse's initial application for death benefits, filed on 
VA Form 21-534 in October of 1979, must be considered a claim for DIC 
benefits.  However, the surviving spouse's statement on the form that service 
connection of cause of death was not being alleged could be interpreted as 
evidencing an intention to claim  only death pension.   
 
4.  In any event, however, simultaneous submission of a completed VA Form 
SSA-24 leads us to the conclusion that the surviving spouse did file a claim for 
DIC in October 1979. Section 5105(a) of title 38, United States Code, directs the   
Secretary of Veterans Affairs and the Secretary of Health and Human Services 
(HHS) to jointly prescribe forms for the use of survivors of members and former 
members of the uniformed services  in claiming benefits under chapter 13 of title 
38 and title II of  the Social Security Act.  That section directs the development of   
forms that "request information sufficient to constitute an  application for benefits 
under both chapter 13 of title 38 and title II of the Social Security Act." Under 38 
U.S.C. § 5105(b), the filing of such a form with either the Secretary of Veterans   
Affairs or the Secretary of HHS shall be deemed an application for benefits under 
both chapter 13 of title 38 and title II of  the Social Security Act.  See also 38 
C.F.R. § 3.153 (application on jointly prescribed form, filed with SSA, will be 
considered a claim for death benefits).  Section 5105 had its origin in the  
Servicemen's and Veterans' Survivor Benefits Act, Pub. L. No. 881, s 601, 70 
Stat. 857, 886 (1956).  Although the purpose of the provision was to obviate the 
need for a claimant "to file more than one basic application for benefits" under 
the Social Security and DIC programs, S. Rep. No. 2380, 84th Cong., 2d   
Sess., reprinted in 1956 U.S. Code Cong. & Admin. News 3976, 4000, the 
provision is for the convenience of the claimant and does not preclude the filing 
of separate Social Security and DIC claims. See also Akles v. Derwinski, 1 
Guardian Federal Savings & Loan Association, 1 Vet.App. 118, 121 (1991)  
(claimants not required to enumerate statutory sections under which benefits are 
claimed).  The surviving spouse's application for Social Security survivors' 
benefits on VA Form SSA-24 was a claim for benefits under title II of the Social 
Security Act on a jointly prescribed form and as such constituted a claim for DIC   
within the terms of 38 U.S.C. § 5105(b) regardless of the status of the claim on 
VA Form 21-534 for VA death benefits. FN1    
 
5.  Given that the surviving spouse may be considered to have filed a claim for 
DIC in October 1979, the question is raised whether that claim was resolved prior 
to receipt of the surviving spouse's request for reconsideration of DIC ntitlement. 
The answer to this question bears directly on the effective date of the surviving 



spouse's DIC.  Generally, once a claim has been denied, and either the Board of 
Veterans' Appeals has rendered a final decision or the time for an appeal has 
expired, if the claim is reopened, the effective date of benefits is the date of the 
reopened claim.  38 U.S.C. § 5110(a) (formerly s 3010(a)); 38 C.F.R. § 
3.400(q)(1)(ii).   
 
6.  We have located no contemporaneous evidence in the claim file establishing 
that the surviving spouse's initial DIC claim was ever finally denied.  Section 
3.160(d) of title 38, Code of Federal Regulations, provides that a finally 
adjudicated claim is an application which has been allowed or disallowed by the 
agency of original jurisdiction and with respect to which action has become final 
by the expiration of one year from the date of notice of allowance or disallowance 
or by denial on appellate review.  Under former 38 C.F.R. § 3.103(e) (currently s   
3.103(f)), dealing with procedural due process, a claimant was and is entitled to 
notice in writing of a decision affecting the payment of benefits.  This notification 
advises the claimant of appellate rights and provides the claimant the opportunity 
to pursue an appeal by filing a notice of disagreement.  
  
7.  VA's February 3, 1987, letter responding to the request for reconsideration 
informed the surviving spouse that no determination had been made with respect 
to DIC entitlement.  In a letter dated September 9, 1980, VA did inform the 
veteran's child that the child's claim for educational benefits had been denied 
"because the veteran's death was not the result of a service- connected disease 
or injury."  However, this determination pertained to the claim of the child, not the   
surviving spouse, and, further, did not deal with the question of entitlement to 
DIC.  We also note that the DIC claim cannot be considered to have been 
abandoned under 38 C.F.R. § 3.158(a), since that regulation applies only where 
a claimant has failed to respond to a VA request for evidence pertaining to a 
claim.  See Morris v. Derwinski, 1 Vet. App. 250, 264 (1991).  
 
8.  The July 24, 1980, letter notifying the surviving spouse of the pension award 
contained the notation that a VA Form 21-6895  (Death Pension Original Award) 
was enclosed with the award letter. We have been unable to locate in the claim 
file a copy of the VA Form 21-6895 that was sent to the surviving spouse. 
 Among the eleven blocks which may be checked on the August 1979 version   
of the form is one (block 8) indicating the recipient is not entitled to service-
connected death benefits.  (Compare the  Adjudication Officer's reference to 
block 5 of the form in his  March 20, 1989, memorandum to the Senior 
Adjudicator.)  The VA Form 21-6798d, Death Award, completed July 8, 1980, 
contained the notation in block 16, Remarks, "NSC DEATH NO INDICATION OF 
S/C DEATH."  However, the "Special Instructions" on the back of this form 
relative to notification of the claimant contain only  apparent references to blocks 
5 and 11 of the VA Form 21-6895 and contain no reference to service connected 
benefits.  (Block 5 of the August 1979 version of VA Form 21-6895 refers to 
Social  Security benefits.)  Although the original statement of the case contained 
no reference to the VA Form 21-6895, the supplemental statements of the case 



issued on May 25, 1990, and August 7, 1990, indicated that this form had been 
used to notify the  surviving spouse that service connected benefits had been 
denied. The surviving spouse took issue with this statement in a letter to the 
Adjudication Officer dated June 4, 1990.  (See also VA's  February 3, 1987, letter 
stating that no determination had been made with respect to DIC entitlement.) 
 We leave to the Board resolution of the factual issue of whether the surviving 
spouse  was notified of disallowance of service- connected benefits prior to the 
filing of the request for reconsideration.   
 
9.  VA Manual 21-1, para. 34.08 a., lists situations where a claim for service-
connected benefits may be disallowed without a  rating decision.  Among these is 
the situation where " s ervice  connection was not specifically claimed and there 
is no  reasonable probability that the cause ... of death after separation from 
service was related to service."  VA Manual  M21-1, para. a.(3). This exception 
may be applied where complete service records are not available in the claim 
folder and are not requested "because there is no reasonable possibility that 
death is related to service."  VA Manual M21-1, para. a. (3)(c).  Even if, in light of 
the notation in block 11b of the VA Form 21-534, it could be concluded that there 
was no reasonable possibility of  service- connected death, the manual provision 
in question merely  provides that a claim may be disallowed without issuance of 
a  rating decision, not that it may be denied without notice to the  claimant.  In 
fact, paragraph 34.08 e. of the Manual specifically  refers to appropriate 
notification of the disallowance. (The  terms of VA Manual M21-1, para. 34.09, as 
in effect in 1980, at the time of the death-pension award, see M21-1, change 
168, June 20, 1977, were essentially the same as those of current paragraph   
34.08.)  In any event, denial without notification would have  been in violation of 
controlling regulations, referenced above, governing procedural protections, and, 
to the extent the above-referenced notation in block 16 of the VA Form 21-6798d   
purports to represent such a denial, it is ineffective.   
 
 10.  Unless the Board concludes that the surviving spouse was previously 
notified of the denial of the October 1979 claim for  DIC, that claim must be 
considered to have been a pending claim,  i.e., an application not finally 
adjudicated, under 38 C.F.R.§ 3.160(c) at the time of VA's 1987 award of DIC 
benefits. Accordingly, 38 U.S.C. § 5110(d)(1) (formerly s 3010(d)(1)) would   
be for consideration with regard to establishment of an effective date for the 
award.   
 
HELD:   
 
The VA Form SSA-24, Application for Survivors Benefits under the Social 
Security Act, filed by the surviving spouse of a veteran  at a VA regional office, 
constitutes a claim for dependency and indemnity compensation (DIC) despite 
the fact that the claimant  indicated on a simultaneously filed VA Form 21-534, 
Application  for Dependency and Indemnity Compensation or Death Pension by 
a  Widow/er or Child, that service connection of the veteran's death was not 



being alleged. Unless it is determined that this claim was finally denied prior to 
VA's later award of DIC benefits, it  must be considered to have been pending on 
that date for purposes  of determination of the effective date of DIC benefits.   
 
 
1 We note that VA has long assumed an affirmative duty under 38 C.F.R. § 
3.103(a), now codified at 38 U.S.C. s 5107(a) (formerly  § 3007(a)), to assist a 
claimant in developing the facts pertinent to a claim.  See, e.g., Akles, 1 Vet. 
App. at 121. However, under section 5107(a), this affirmative duty does not   
pertain unless the claimant has first "submitted evidence sufficient to justify a 
belief by a fair and impartial individual that the claim is well grounded."  Murphy v. 
Derwinski, 1 Vet App. 78, 81 (1990); Gilbert v. Derwinski, 1 Vet. App. 49, 55  
(1990).  A "well-grounded claim" has been defined by COVA as "a plausible 
claim, one which is meritorious on its own or capable  of substantiation.  Such a 
claim need not be conclusive but only possible to satisfy the initial burden of s 
5107 (a) ."  EF v. Derwinski, 1 Vet. App. 324, 325 (1991), quoting from Murphy, 
1 Vet. App. at 81-82.  In Sussex v. Derwinski, 1 Vet. App. 526, 529-30 (1991), 
COVA found a DIC claim well grounded where the claimant submitted the 
medical opinions of two treating physicians that the veteran's disease may have 
had its origin in service.  In that the only evidence pertaining to service  
connection in the file associated with the surviving spouse's claims filed in 
October 1979 was the surviving spouse's own statement that the veteran's death 
was not alleged to be due to service, we would question whether a well-grounded 
claim for DIC had been submitted requiring VA to assist in factual development.  
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