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TEXT:  
   
Subj:  Scope of Authority Vested in Party Holding Power of Attorney  
   
QUESTIONS PRESENTED:   
 
a.  Does a veteran's service organization representative, agent, or attorney, by 
virtue of having a properly executed appointment form of record, have complete 
authority to bind the claimant, e.g., may the party holding the power of attorney 
sign an application for compensation or pension, VA Form 21-526, on behalf of 
the claimant? Are there any forms, such as the Eligibility Verification Report, for 
which this authority does  not exist?   
 
b.  If information relevant to eligibility or payment rates furnished on a form 
signed on behalf of a claimant by a party holding a power of attorney is incorrect, 
is the claimant responsible for any resulting overpayment?  
   
COMMENTS:   
 
1.  You have requested our opinion as to the scope of authority vested in the 
party holding the power of attorney of a VA claimant or beneficiary.  You first ask 
whether a service  organization representative, agent, or attorney, having been   
named as representative for the claimant or beneficiary in a properly executed 
appointment form of record, has complete authority to bind the claimant by, for 
example, signing an application for compensation or pension. This office has 
long taken the position that the power of attorney form for representation by a 
service organization does not authorize the  representative to sign the original 
application for benefits for the claimant.  See Op. Sol. 234-52 (9-5-52); see also 
Op. Sol. 168-52 (7-1-52); Op. Sol. 375-49 (9-9-49). These opinions indicate that 
the authorization contained in the appointment form is not sufficiently broad to 
authorized the accredited representative to file a claim or withdraw a claim. 
 These same conclusions have been reached in more recent unpublished 
opinions of this office.  The action of the representative is considered the filing of 
an informal claim, which action can be ratified by the claimant through filing of a 
formal claim.  Op. Sol. 452-49 (11-9-49).  As discussed below, we believe that 
this position remains valid and that the rationale behind it applies equally to   
service organization representatives, agents, and attorneys.   
 
2.  Looking first at pertinent statutes and regulations, chapter 59 of title 38, 
United States Code, contains the provisions governing claim representation 
before VA.  Section 5901 (formerly section 3401) of title 38, entitled "Prohibition   



against acting as claims agent or attorney," provides that " e xcept as provided 
by section 500 of title 5, no individual may act as an agent or attorney in the 
preparation, presentation, or prosecution of any claim under laws administered 
by the Secretary of Veterans Affairs unless such individual has been recognized 
for such purposes by the Secretary."  Pursuant to this  section, any individual 
wishing to represent a claimant before VA must be "recognized" by VA. 
Accredited representatives of recognized organizations may be recognized upon 
filing of a power  of attorney with the Secretary, executed in such manner and 
form as the Secretary may prescribe.  38 U.S.C. § 5902(b)(2) (formerly   
3402(b)(2).  Under 38 C.F.R. § 14.631(a), an attorney or accredited agent may 
be recognized upon filing of a power of attorney on a prescribed form.  Also, 
pursuant to section 500 of title 5, United States Code, and 38 C.F.R. § 
14.629(c)(1), an attorney may be recognized upon submission of an appropriate   
letter on the attorney's letterhead.   
 
3.  The plain language of 38 U.S.C. § 5901 indicates that, with the limited 
exception of 5 U.S.C. § 500, Congress intended chapter 59 of title 38 to be the 
exclusive authority for claim representation activities before VA. Further, the 
various provisions of chapter 59 pertaining to recognition of representatives, 
agents, and attorneys limit such recognition to preparation, presentation, and 
prosecution of claims under laws administered by the Secretary of Veterans 
Affairs.  38 U.S.C. §§ 5901-5904 (formerly §§ 3401- 3404).  Generally, the "plain-
meaning rule" dictates that, when the language of a statute is clear and 
unambiguous, it must be held to mean what it plainly expresses.  2A N. Singer, 
Sutherland Statutory Construction § 45.01 (4th ed. 1984).  Read literally,  
preparation, presentation, and prosecution does not include authorization to sign 
a claim for a claimant.  If Congress had intended to authorize representatives to 
sign applications on behalf of claimants, it could have included language to that   
effect in chapter 59.  We find no indication that Congress intended to do so.   
 
4.  Statutes governing filing of claims for VA benefits provide only that a specific 
claim must be filed in the prescribed form in order for benefits to be paid.  38 
U.S.C. § 5101(a) (formerly  s 3001(a)).  This statute reflects congressional 
concern with assuring that a claimant knowingly communicate a specific  
intention to apply for a benefit.  O.G.C. Prec. 65-91.  However, Congress did not 
address whether a claimant must personally sign the application form.  For a 
number of years, VA regulations contained a provision requiring that an 
application for compensation, pension, or burial allowance be made "on the   
claimant's own certification."  Former 38 C.F.R. § 3.26(b) (1949).  Although this 
provision was dropped in a 1961 revision of title 38, regulations at 38 C.F.R. § 
3.155 continue to reflect VA's longstanding interpretation, as discussed in the 
above-cited Solicitor's opinions, that a claimant's representative may file   
an informal claim on his or her behalf, subject to ratification by the claimant 
through a subsequently filed formal claim.   
 



5.  Turning to the effect of principles of agency, we note that a power of attorney 
is "an instrument in writing by which one  person, as principal, appoints another 
as his agent and confers upon such agent the authority to act in the place of the   
principal for the avowed purposes set forth in the instrument." 2A C.J.S. Agency 
§ 44 (1972).  Where an agent acts under a power of attorney, those dealing with 
the agent must look to the instrument to determine the agent's authority, which is 
confined to those powers conferred by the instrument.  Id. § 150.  In general, a 
power of attorney must be strictly construed and will be held to grant only those 
powers which are specified therein. The agent may neither go beyond, nor 
deviate, from the power of attorney.  3 Am. Jur. 2d Agency § 31 (1986); see also 
Von Wedel v. McGrath, 180 F.2d 716, 718-19 (3d Cir.), cert. denied, 340 U.S. 
816 (1950).   
 
6.  The VA forms approved for representation of claimants are VA Form 2-22a, 
Appointment of Attorney or Agent as Claimant's Representative, and VA Form 
21-22, Appointment of Veterans Service Organization as Claimant's 
Representative.  These forms specify the extent of the authority which they 
provide.  VA Form 21-22, Appointment of Veterans Service Organization as 
Claimant's Representative, provides for the appointment of the service   
organization to "present" a benefit claim before VA and to receive any 
information from VA in connection therewith.  VA Form  2-22a may be used to 
appoint an attorney or agent "to present and prosecute" a claim for VA benefits 
and purports to "ratify and confirm all that the representative may or shall lawfully 
do or cause to be done by virtue of the appointment ." Although the above-cited 
Solicitor's opinions suggested a possible distinction between the two forms, any 
differences in the current versions of the forms are not, in our view, controlling 
here.  The reference to ratification in VA Form 2-22a is largely meaningless for   
agency purposes, as ratification refers to adoption of an action after it has taken 
place; as a substitute for prior authorization, and cannot take place prior to the 
happening of the event which is ratified.  2A C.J.S., supra, §§ 63 and 76.   
Further, although the Solicitor's opinions referred to the solemnity of the attorney-
appointment form, we note that neither form currently requires an oath or 
notarization. More importantly, the plain language of the forms, in referring to   
presentation or presentation and prosecution of a claim, falls short of 
authorization to actually sign the claim on behalf of the claimant.  Thus, the 
authority provided by VA Forms 2-22a and 21-22 appears consistent with the 
limitations on the scope of representation by representatives, agents, and 
attorneys provided in chapter 59 of title 38 and with VA's longstanding approach 
of requiring signature of a formal benefit claim by the claimant.   
 
7.  With regard to a representative's authority to sign other VA forms on behalf of 
a claimant, your request for opinion specifically mentions the Eligibility 
Verification Report (EVR). This form contains a block for signature of the 
"Claimant, Custodian or Guardian."  VA's power of attorney forms authorize a   
claimant's representative to present or prepare and present a benefit claim 
before VA.  While this authority can reasonably be  construed to entail the 



authority to present such evidence as is  necessary to support the claim, 
signature of the form goes beyond mere presentation of evidence.  By signing 
the form, the claimant certifies the accuracy of the information contained therein. 
 In our view, the power of attorney forms do not provide representatives, agents, 
or attorneys with this additional authority.  Although the person holding the power 
of attorney may prepare the EVR form for the claimant and present it to VA, only   
the persons designated on the EVR form may sign it.   
 
8.  Apart from the EVR form, there may be circumstances where an authorized 
representative submits evidence on behalf of a claimant or beneficiary which 
later proves to be inaccurate, but which results in the payment of benefits to 
which the claimant or  beneficiary is not entitled.  In determining whether an   
overpayment will be created, consideration is required of why the overpayment 
occurred.  While the term "overpayment" is not defined by statute, VA regulations 
pertaining to waiver define the term as referring to "those benefit payments made 
to a  designated living payee or beneficiary in excess of the amount due or to 
which such payee or beneficiary is entitled." 38 C.F.R.  § 1.962.  Sections 
5112(b)(9) and (b)(10) (formerly sections 3012(b)(9) and (b)(10)) of title 38, 
United States Code, provide the effective date rules governing reduction or 
discontinuance of benefits which are determinative of whether an overpayment 
will be created against the payee or beneficiary.  Section 5112(b)(9) provides that 
where a reduction or discontinuance of compensation, pension, or dependency 
and indemnity compensation is by reason of an erroneous award based on an 
act of commission  or omission by the beneficiary, or with the beneficiary's   
knowledge, the reduction or discontinuance is effective the date of the award. 
 Section 5112(b)(10), on the other hand, provides that where the reduction or 
discontinuance is by reason of "an erroneous award based solely on 
administrative error or error in judgment the effective date of the reduction or 
discontinuance  shall be the date of last payment."  See also 38 C.F.R. §   
3.500(b).  If an error is caused in whole or in part by the beneficiary, benefits are 
reduced or discontinued retroactive to the date of the award and an overpayment 
of benefits is created. An overpayment is not created where the erroneous award 
is based solely on VA administrative error or error in judgment.  The key  
distinction is which of the two parties, the beneficiary or VA, is responsible for 
causing the erroneous payment.  O.G.C. Prec. 2-90.   
 
9.  In a situation where it is necessary to reduce or discontinue an award of 
benefits because it is discovered that erroneous information was submitted on 
the claimant's behalf, an overpayment would properly be created against the 
beneficiary because the erroneous award resulted from action chargeable to   
the beneficiary and not from administrative error or error in judgment on the part 
of the Department.  This would be true even if the representations were made by 
the beneficiary's representative, agent, or attorney. A principal is liable to  
third parties for acts committed by his or her agent within the scope of the agent's 
authority.  3 C.J.S. Agency § 390 (1973).  Further, it is a universally accepted 
principle of agency that a principal is liable for the misrepresentations of his or 



her agent acting within the scope of the agent's authority or employment.  This is 
true even though the principal had no knowledge of and did not authorize the 
particular action of the agent.  Amen v. Black, 234 F.2d 12, 20 (10th Cir.), cert.   
granted, 352 U.S. 888 (1956), cause remanded, 355 U.S. 600 (1958); Ralston 
Purina Co. v. Novak, 111 F.2d 631, 636 (8th Cir. 1940); 3 C.J.S., supra, § 397. 
 As noted above, VA's standard power of attorney forms can be fairly read as 
authorizing the named representative to present evidence on behalf of the   
claimant or beneficiary.  Thus, the representative would be acting within the 
scope of the representative's authority in submitting evidence which later proved 
erroneous, and the claimant or beneficiary can, under agency principles, be held   
responsible for resulting overpayments.   
 
10.  We also note that, in situations involving third parties who are not 
representatives, this office has held that, although the fault for an overpayment 
lies with a third party and not with the recipient, the recipient, who actually reaped 
the benefit of the error, may be charged with the overpayment.  O.G.C. Prec.   
2-90.  Of course, in instances where collection of an overpayment would be 
against equity and good conscience, section 5302 (formerly section 3102) of title 
38, United States Code, provides for waiver of recovery of the overpayment.   
 
HELD:   
 
a.  A veteran's service organization representative, agent, or attorney is not 
authorized to sign an application for compensation or pension, VA Form 21-526, 
on behalf of the claimant despite being named in a properly executed 
appointment form of record.  Further, the representative, agent, or attorney   
may not sign an Eligibility Verification Report, used to verify continued eligibility 
for benefits under income-based programs, on behalf of the claimant.   
 
b.  Where a claimant's or beneficiary's duly appointed representative submits 
erroneous information on behalf of the claimant or beneficiary pertaining to 
eligibility or benefit rates, the claimant is responsible for any overpayment 
occurring as a result of the information supplied.  
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