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TEXT:  
 
Subj:  Entitlement to chapter 35 benefits  
   
QUESTION PRESENTED:   
 
 Whether a claim for dependency and indemnity compensation and pension may 
be considered as a claim for chapter 35 benefits?  
   
COMMENTS:   
 
1.  We have completed our review of your request for an opinion concerning 
whether VA may consider a claim for dependency and indemnity compensation 
pension as a claim for chapter 35 benefits. As discussed more fully below, the 
Secretary lacks the authority to administratively implement such a policy.   
Accordingly, amendatory legislation would be necessary.   
 
2.  By way of background, you have indicated that this issue arises when VA 
issues a regulation that has retroactive application or when VA decides that a 
certain illness or disease is service connected effective retroactively to a 
particular date for purposes of entitlement to compensation or dependency and   
indemnity compensation benefits.   
 
3.  In O.G.C. Precedent Opinion 69-91, issued September 27, 1991, we 
discussed how retroactive payment of dependency and indemnity compensation 
(DIC) effects chapter 35 benefits.  That issue was prompted by VA's 1990 
promulgation of 38 C.F.R. § 3.313, a regulation which provides that, effective 
August 5, 1964, a person who served in Vietnam during the Vietnam era and   
who subsequently developed non-Hodgkin's lymphoma (NHL) shall be deemed 
to have service connection for that disease.  The fact pattern given assumed that 
a veteran died in 1976 as the result  of NHL and that, subsequent to the issuance 
of the mentioned  regulation, VA rated the death of the veteran from NHL as 
being  service connected.  It further assumed that the surviving spouse filed a 
claim for death benefits in 1976 which was denied.   
 
 4.  One of the questions presented in that opinion was whether a surviving child, 
age 19 at the time of the veteran's death, may be accorded chapter 35 benefits 
retroactively for training between his or her 19th and 27th birthdays if the child 
filed an original claim for chapter 35 benefits in 1990, at age 33, following 
issuance of the enabling regulation?   



5.  In response to that question, we stated that, if that child or an individual on 
behalf of the child, as specified in 38 C.F.R. §§ 3.152(c)(2), 3.152(c)(3) and 
3.155, did not file a claim for chapter 35 in 1976 at the same time as the 
surviving spouse, then the child's period of eligibility from 1976 to 1984 would 
have expired more than 1 year prior to filing the initial chapter 35 application in 
1990.  See 38 U.S.C. § 3512.  Thus, no chapter 35 benefits could be awarded. 
 If, however, an application had been filed by or on behalf of the child in 1976,   
benefits could be awarded for the period beginning on the later of the date of the 
veteran's death or 1 year prior to the date of application, and ending not later 
than the date in 1984 that was 8 years after the veteran's death (unless the child 
qualified for an extension as provided in other provisions of section 3512).   
 
6.  Assuming here that the same child did not file a claim for chapter 35 benefits 
in 1976, you now ask whether the claim for death/benefits filed by the surviving 
spouse in 1976 may be treated as a claim for chapter 35 benefits on behalf of 
the child.  You indicate that answering this question in the affirmative would be 
equitable and necessary for VA to meet its obligations to claimants in compliance 
with recent Court of Veterans Appeals' (CVA) decisions.  See Akles v. Derwinski, 
U.S. Vet. App., No. 90-390 (1990); Littke v. Derwinski, U.S. Vet. App., No. 89-68 
(1989).   
 
 7.  Both CVA cases, cited above, expound on VA's duty to assist a claimant in 
developing the facts pertinent to the claim and to render a decision which grants 
every benefit that can be supported in the law.  See 38 U.S.C.  § 3007(a) and 38 
C.F.R. § 3.103.   
 
8.  In Littke, the veteran appealed from BVA's denial of his claim for total 
disability on the grounds that his arthritic condition prevented him from obtaining 
gainful employment.  CVA held that given the inadequacy of the initial 
examination (the VA physician's examination failed to comport with the 
requirements delineated in the VA Physicians Guide for Disability Evaluation   
Examiners) and the existence of new medical evidence (recent x-rays by a 
private physician revealed marked deterioration in claimant's condition), VA failed 
to fulfill its duty to assist the veteran in obtaining and developing available facts 
and  evidence to support his claim.  CVA stated that VA, at a minimum, had a 
duty to advise the veteran to submit the results of his  private medical 
examination and to make them a part of the record on appeal. Accordingly, CVA 
remanded the case to BVA for further action consistent with its decision.   
 
9.  In Akles, the veteran's reopened claim for an increase in service- connected 
benefits to a compensable rating for testicular atrophy due to mumps was denied 
by BVA without the benefit of a physical examination.  CVA stated although the   
veteran's condition may be noncompensable under the diagnostic codes, BVA 
had a duty, even though the veteran did not raise the issue, to determine whether 
the veteran was eligible for a special monthly compensation. CVA reminded VA 
that there is no requirement that a veteran specify precisely the statutory   



provisions or corresponding regulations upon which he or she is seeking 
benefits; that the essence of the VA system is nonadversarial; and that VA has 
the duty to assist and distribute full information to veterans. Accordingly, the case 
was remanded to BVA so that proper clinical evidence can be gathered through 
a VA physical and a determination made as to whether the veteran is entitled to 
special monthly compensation.   
 
10.  Such holdings by the CVA turned on the particular, distinguishable facts 
presented.  In our view, they are inapposite to the matter before us.   
 
11.  In any adjudication, even one necessitating a retroactive application of the 
law, we must take the facts as we find them. In the instant case, unlike in Akles, 
no claim was ever filed by or on behalf of the child for chapter 35 benefits in 
1976.  (See  38 C.F.R. §§ 3.152(c)(2), 3.152(c)(3), and 3.155). Plainly, VA  
cannot be found to have neglected its obligations to the claimant in perfecting 
and adjudicating his claim where no claim had been filed.   
 
12.  Further, adopting the policy you suggest (retroactively considering a claim 
for DIC as a claim for chapter 35, as well) would circumvent 38 U.S.C. § 5101(a) 
which provides that:   
 
A specific claim in the form prescribed by the Secretary ... must be filed in order 
for benefits to be paid or furnished to any individual under the laws administered 
by the Secretary.   
 
13.  Clearly, no single form existed in 1976 that was prescribed by VA for filing a 
combined claim for DIC and chapter  35 education benefits.  Nor, in our view, is 
there any basis for implying the existence of such a prescription through a legal   
fiction designed to accommodate perceived equities.  In this regard, we note that 
Congress has expressly provided in section 5101(b)(1) that:   
 
 A claim by a surviving spouse or child for compensation or dependency and 
indemnity compensation shall also be considered to be a claim for death pension 
and accrued benefits ....   
 
Certainly, had Congress desired similar consideration for chapter 35 benefits, it 
would have specifically included language  to that effect.   
 
14.  We believe such statutory provisions obviously reflect important legal and 
policy considerations.  Requiring a specific claim from a claimant promotes a 
"meeting of the minds" between the claimant and VA as to what benefits are 
being sought and what issues adjudicated.  This serves to avoid controversy over 
the nature of the claim where, for example, timely filing is at issue. The specific 
form for a claim also avoids unnecessary factual development and adjudication 
relating to benefits not actually sought.  Moreover, such record documentation 



helps assure that a truthful and accurate statement is made of facts material to 
the claim to prevent fraud, waste, and abuse.   
 
15.  It may be noted that, while the chapter 35 benefits here are derivative in the 
sense that they are based on the service-connected death of the veteran, it does 
not necessarily follow that a dependent's claim for such benefits is, as the inquiry 
seems to suggest, likewise derivative in the sense of being dependent upon an 
initial claim for DIC/death pension. Indeed, submitting only a claim for chapter 35 
benefits would be warranted in the case of a married child, for instance, who has   
no potential DIC entitlement. We are aware of no statutory or regulatory 
impediment to a claimant's filing in first order a chapter 35 claim or even filing 
such a claim concurrently with a  DIC claim.   
 
16.  We recognize your concern that DIC claims most frequently are filed first 
and, if denied, can abort subsequent filing of a chapter 35 claim.  Under such 
circumstances, a VA administrative issue having the effect of granting retroactive 
service connection for cause of death, for example, may not afford all deceased 
veterans' dependents an opportunity to timely file for retroactive chapter 35 
benefits based on that administrative issue.  However, VA is not at liberty to 
address such equitable concerns by issuing a regulation that exceeds VA's 
statutory authority under title 38, United States Code.  Rather, VA must defer to 
the statutory mandates which govern the administration of education assistance 
allowance benefits.  Thus, we suggest that, should you so desire, the appropriate 
course to address your concerns would be to seek the requisite legislative   
amendment.   
 
HELD:   
 
In view of the mandates of 38 U.S.C. § 5101(a) and (b)(1), VA lacks 
administrative authority to promulgate a regulation or other administrative issue 
retroactively providing that a claim for dependency and indemnity compensation 
and pension shall also be considered a claim for chapter 35 benefits.  
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