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TEXT:  
   
Minimum Active-Duty Service Requirement 
   
QUESTION PRESENTED:   
 
In light of 38 U.S.C. § 5303A and 38 C.F.R. § 3.12a, are individuals whose 
original service obligation was 24 months or more but who are separated from 
service for the convenience of the Government with less than 24 months of 
active service pursuant to a reduction-in-strength program eligible for the full  
range of benefits under title 38, United States Code?  
   
COMMENTS:   
 
1.  The provisions of 38 U.S.C. § 5303A and implementing regulations at 38 
C.F.R. § 3.12a, specify minimum periods of active duty that certain persons 
generally must serve in order to qualify for benefits under title 38.  This minimum 
active-duty service requirement applies to two categories of individuals: (1) those 
who originally enlisted after September 7, 1980; and, (2) officers and enlisted 
personnel who entered active duty, not necessarily for the first time, after 
October 16, 1981, and who have not previously completed a continuous period of 
active duty of at least 24 months or been discharged or released under the   
"early out" provision of 10 U.S.C. § 1171  38 U.S.C. § 5303A(b)(2); 38 C.F.R. § 
3.12a(c). For such individuals, benefit eligibility is dependent upon the individual's 
completion of at least the shorter of 24 months of continuous active duty or the   
full period for which such person was called or ordered to active duty.  38 U.S.C. 
§ 5303A(b)(1); 38 C.F.R. § 3.12a(a)(1). 
   
2.  The provisions of 38 U.S.C. § 5303A(b)(3) specify that the minimum active-
duty periods need not be met under certain circumstances:  (1) if an individual is 
discharged or released from active duty under 10 U.S.C. § 1171 which 
authorizes premature releases up to three months prior to expiration of the   
term of enlistment for regular enlisted personnel, or under 10 U.S.C. § 1173, 
which permits early discharges for hardship of regular enlisted members with 
dependents; (2) if an individual is discharged for service-connected disability or 
has a compensable service-connected disability; (3) for purposes of provision of   
benefits based upon service-connected disability or death; (4) for purposes of 
servicemembers' and veterans' life insurance under chapter 19 of title 38; and, 
(5) for purposes of Montgomery GI Bill benefits under certain circumstances.   
 



3.  In determining whether persons who are discharged with less than 24 months 
of active service pursuant to a reduction-in-strength program such as the FY 88 
Early Transition Program or the FY 90 CONUS Early Release Program are 
eligible for the full range of title 38 benefits in light of section 5303A, we first 
examine the concerns of Congress that prompted the enactment of the minimum 
active-duty service requirement.  The legislative history of Pub. L. No. 97-66, s 
604(a)(1), 95 Stat. 1026, 1035 (1981), which was codified as 38 U.S.C. § 3103A 
(now § 5303A), reveals Congressional concern over the high rate of attrition in 
the all-volunteer military force and over failures of service personnel to fulfill their 
contracts of enlistment. See H.R. Rep. No. 97-179, 97th Cong., 1st Sess. 20 
(1981). Through the minimum active-duty service requirement, Congress sought 
to avoid payment of benefits to service personnel who fail to fulfill their military 
obligations and receive early discharges as a result of inappropriate or 
unproductive conduct. See S. Rep. No. 97-153, 97th Cong., 1st Sess. 36-37 
1981), reprinted in 1981 U.S.C.C.A.N. 1595, 1621-22. The enactment of the 
minimum active-duty service requirement reflected a Congressional desire to 
equalize eligibility requirements and promote personal responsibility with respect 
to enlistment.  See 127 Cong. Rec. S8392 (daily ed. July 24, 1981) (statement of 
Sen. Simpson).  However, while such legislative history sheds light on the 
circumstances which gave rise to the statute, it cannot be construed to 
contravene the plain meaning of the statute.  See 2A N. Singer, Sutherland 
Statutory Construction § 46.01 (4th ed. 1984).  In this case, it appears that the 
statutory language actually employed by Congress is broader than that 
necessary to fulfill Congress' stated objectives.   
 
4.  In light of the statutory terms chosen by Congress, we must consider whether 
persons to whom section 5303A applies and who are discharged pursuant to a 
reduction-in-strength program prior to completion of 24 months of active service 
can be considered to have served the full period for which they were called or 
ordered to active duty for purposes of 38 U.S.C. § 5303A(b)(1)(B) and 38 C.F.R. 
§ 3.12a(a)(1)(ii).  For purposes of this discussion, we will assume that the 
individuals in question served under  enlistments for a fixed term of 24 months or 
more, and not under orders for an indefinite period of service.  Legislative history   
reveals that Congress enacted the "full period" provision to address the 
possibility of initial enlistment contracts and reserve call-ups for periods of less 
than two years. Explanatory Statement on S. 917, 127 Cong. Rec. H6835, H6839 
(daily ed. Oct. 2, 1981), 127 Cong. Rec. S10, 979, S10, 983 (daily ed. Oct. 
1, 1981), reprinted in 1981 U.S.C.C.A.N. 1651, 1664; S. Rep. No. 97-153, 97th 
Cong., 1st Sess. 40, reprinted in 1981 U.S.C.C.A.N.  at 1625.  The "full period" 
provision also allows benefits to be awarded to individuals who complete service 
under calls to duty of indefinite duration.   
 
5.  In enacting former section 3103A (now section 5303A) as part of Pub. L. No. 
97-66, Congress specifically exempted from the minimum active-duty service 
requirement persons discharged from service under the provisions of 10 U.S.C. § 
1171.  See what is now 38 U.S.C. § 5303A(b)(3)(A); see generally S. Rep. No.   



97-153, 97th Cong., 1st Sess. 41, reprinted in 1981 U.S.C.C.A.N. at 1626 
("discharges under section 1171 serve the government's interest and do not 
reflect adversely on the quality of the individual's service or of the individual's 
commitment to carrying out fully the obligations of his or her enlistment").   
Although the legislative history contains general statements to the effect that  
early discharges for the convenience of the Government would be a valid 
exception to the minimum active-duty service requirement, see H.R. Rep. No. 97-
179, 97th Cong., 1st Sess. at 21; 127 Cong. Rec. E4397 (daily ed. Sept. 23, 
1981) (statement of Rep. Gilman), the explanatory statement clearly  
demonstrates that Congress recognized that section 1171 applied only to 
discharges for the convenience of the Government up to 90 days prior to 
expiration of an enlistment.  See Explanatory Statement on S. 917, 127 Cong. 
Rec. at H6839 and S10,983, reprinted in 1981 U.S.C.C.A.N. at 1665.  Inclusion 
in section 5303A(b) of this exception to the minimum active-duty service   
requirement suggests that Congress did not consider discharges for the 
convenience of the Government prior to completion of the full period of active 
service for which a person enlisted or was called to generally fulfill the "full 
period" requirement of section 5303A(b)(1)(B).   
 
6.  We further note that 38 U.S.C. § 5303A(b)(3)(F)(iii) provides an exception to 
the minimum active-duty service requirement for purposes of benefits under 
chapter 30 of title 38 (All-Volunteer Force Educational Assistance Program) by 
reason of an involuntary discharge or release from active duty for the 
convenience of the Government as a result of a reduction in force.  Since each 
part of a statute should be construed to produce a harmonious whole, see 2A N. 
Singer, Sutherland Statutory Construction § 46.05 (4th ed. 1984), we conclude 
that the presence of this provision in the same subsection as section  5303A 
(b)(1)(B) as an exception to paragraph (b)(1) reflects a view by Congress that an 
individual who receives an involuntary discharge due to a reduction in force has 
not served the full period for which that person was called or ordered to 
active duty.  If such an individual could be considered to have completed the full 
period for which he or she was called to duty, there would have been no need for 
Congress to include this exception.  
  
 7.  In light of the foregoing, we must consider the extent to which individuals 
discharged under a reduction-in-strength program may be exempted from the 
minimum active-duty service requirement by virtue of the section 5303A(b)(3) 
exceptions. Section 5303A(b)(3)(F) establishes an exception to the minimum   
active-duty service requirement for purposes of entitlement to chapter- 30 
benefits, consistent with the requirements of 38 U.S.C. §§ 3011 and 3012, when 
an individual receives an involuntary discharge or release from active duty due to 
a reduction in force.  Legislative history reveals that Congress intended this 
provision to apply to discharges that are part of an effort to reduce the number of 
servicemembers because of  fiscal constraints or part of a major realignment of 
the force structure of one or more of the Armed Forces. Explanatory Statement 
on the Compromise Agreement on S. 2049 as Amended, 134  Cong. Rec. 



S16,966 (daily ed. Oct. 20, 1988), and 134 Cong. Rec. H10, 683 (daily ed. Oct. 
20, 1988), reprinted in 1988 U.S.C.C.A.N. 5907, 5926.   
 
8.  As noted above, an additional exception, applicable to all title 38 benefits, is 
provided by section 5303A(b)(3)(A) with respect to persons discharged under 10 
U.S.C. § 1171  The Department of Defense has used section 1171 when, among 
other reasons, budgetary or authorization limitations required a reduction in 
strength.  S. Rep. No. 97-153, 97th Cong., 1st Sess. 38, reprinted in 1981 
U.S.C.C.A.N. at 1623.  It appears that at least some of the reduction-in-strength 
programs rely on the authority of 10 U.S..C. § 1171  See Army Reg. 635-200, 
para. 16-8 (Sept. 17, 1990) (referenced on the DD214, submitted with the 
request for opinion, issued in connection with the FY 88 Early Transition 
Program).  Therefore, at least some personnel discharged under a reduction-in-
strength program may have received early discharges under section 1171 for 
purposes of 38 U.S.C. § 5303A. However, since section 1171, by its plain terms,   
applies only to premature releases of up to three months prior to expiration of the 
term of enlistment for regular enlisted personnel, that provision creates no 
exemption from the minimum active-duty service requirement for individuals 
discharged more than ninety days prior to the expiration of their term of  
enlistment.   
 
9.  In summary, we find that, generally, an individual discharged from service 
under a reduction-in-strength program with less than 24 months of continuous 
active duty and prior to the expiration of the individual's initial enlistment or call 
to duty does not fulfill the minimum active-duty service requirement of section 
5303A.  Although provision of veterans' benefits to  such an individual would not 
conflict with the objectives of section 5303A, such payments would not be 
authorized under the current statutory terms.  Pursuant to the statutory 
exception provided by section 5303A(b)(3)(A), enlisted personnel who are   
discharged under the authority of 10 U.S.C. § 1171 within three months of the 
expiration of their terms of enlistment are not barred by section 5303A from 
eligibility for title-38 benefits.  Chapter 30 benefits are authorized for personnel 
involuntarily discharged for the convenience of the Government under 
a reduction in force as described in 38 U.S.C. §§ 3011 and 3012.   
 
HELD:   
 
The minimum active-duty service requirements under 38 U.S.C. § 5303A and 38 
C.F.R. § 3.12a for purposes of general entitlement to benefits under title 38, 
United States Code, are generally not fulfilled by individuals who are separated 
from service with less than 24 months of active service pursuant to a reduction-
in-strength program.  However, statutory exceptions, such as that applicable to 
early discharge of enlisted personnel within three months before expiration of an 
enlistment under 10 U.S.C. § 1171 and that applicable to entitlement to certain   
education benefits under chapter 30 of title 38, United States Code, may apply.  
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