
Date:  June 8, 1994    O.G.C. Precedent 14-94  
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  Determination of Period of Active Service Under 38 U.S.C. 
 § 3.9 for Philippine Veterans Detained or Interned by the 
 Enemy 
 
To:   Under Secretary for Benefits (20) 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Where a veteran of service in the Regular Philippine Scouts or 
the Philippine Commonwealth Army reports having been detained 
or interned by the enemy on a date following the date of termi- 
nation of the veteran's period of active duty as certified by 
the service department, may VA recognize the veteran as having 
been in a prisoner-of-war (POW) status during the period of 
detention or internment and recognize that period as a period 
of active service under 38 C.F.R. § 3.9? 
 
COMMENTS: 
 
1.  Pursuant to 38 U.S.C. § 501, VA has the statutory authority 
to prescribe regulations governing the evidentiary requirements 
for establishing active military service and POW status.  VA 
has promulgated 38 C.F.R. §§ 3.1(y), 3.9, and 3.203, which 
address the nature of proof of active service and POW status 
necessary to establish benefit entitlement. 
 
2.  With respect to the determination of POW status, 38 C.F.R. 
§ 3.1(y)(1) states that, in the case of detention or internment 
by an enemy government or its agents, VA "shall accept the 
findings of the appropriate service department that a person 
was a prisoner of war during a period of war unless a reason- 
able basis exists for questioning it."  However, the regulation 
does not indicate that VA must follow a service-department 
finding that an individual did not have the status of a POW.  
See Mangila v. Brown, No. 92-248, slip op. at 5 (Vet. App. 
July 8, 1993) (single CVA judge indicated that that court had 
not held that certification of the absence of POW status is 
necessarily binding on VA); cf. Young v. Brown, 4 Vet. 
App. 106, 108 (1993) (VA must accept service-department finding 
that veteran had POW status).  The court in Mangila, citing 
section 3.1(y)(1) and (y)(3), indicated that those regulations 
"suggest that VA could recognize former POW status on the basis 



 
 

of evidence other than service department findings."  Mangila, 
slip op. at 5, 6. 
 
3.  Section 3.203 of title 38, Code of Federal Regulations, 
specifies only two methods of proving active military service 
for VA benefit purposes.  That regulation requires either 
submission of a document issued by a service department or 
verification of claimed service by such a department.  The 
United States Court of Veterans Appeals (CVA) has held that 
service department findings are binding on VA for purposes of 
establishing that a person had active service.  Duro v. 
Derwinski, 2 Vet. App. 530, 532 (1992).  However, that deci- 
sion related to establishment of the fact of service, not to 
determination of the dates of such service. 
 
4.  Regarding Philippine service, 38 C.F.R. § 3.9(a) provides 
that the period of active service for a Regular Philippine 
Scout or a member of one of the regular components of the 
Philippine Commonwealth Army while serving with the Armed 
Forces of the United States will be "from the date certified 
by the Armed Forces as the date of enlistment or date of report 
for active duty whichever is later to date of release from 
active duty, discharge, death, or in the case of a member of 
the Philippine Commonwealth Army June 30, 1946, whichever was 
earlier."  Section 3.9(d) provides that the active service of 
members of the irregular guerrilla forces "will be the period 
certified by the service department."  Thus, in the case of a 
Philippine veteran, a service-department certification of the 
veteran's period of active duty will generally be controlling 
as to a member of the irregular guerrilla forces, and, in the 
case of a member of the Regular Philippine Scouts or a regular 
component of the Philippine Commonwealth Army which served with 
the United States Armed Forces, with regard to the date of 
enlistment or date of report for active duty.  The service-
department certification is not binding on VA for purposes of 
determining termination of active duty for a member of the 
Regular Philippine Scouts or a regular component of the 
Philippine Commonwealth Army, and, therefore, a service-depart-
ment certification indicating that such a veteran was not on 
active duty at the time he or she allegedly was detained or 
interned is not conclusive in determining the termination date 
of the veteran's period of service for VA purposes. 
 
5.  We note that there is an apparent conflict as to the evi- 
dence of active service required under 38 U.S.C. §§ 3.9 and 
3.203.  Section 3.203 requires either a document issued by a 



 
 

service department or verification of claimed service by such a 
department.  By referring to service-department certifica- 
tions only as to certain matters, section 3.9 suggests that, in 
the case of Philippine service, other evidence may be con- 
sidered as to other matters.  In certain cases where a veteran 
was killed or injured by the Japanese following release from 
active duty, section 3.9(b) specifically requires that VA 
consider "all available evidence, including service department 
reports."  Section 3.9 relates specifically to determinations 
of Philippine service, while section 3.203, which section 3.9 
predated, is a more broadly applicable provision.  A more 
general law will usually be construed as not impliedly repeal- 
ing a more specific law where an irreconcilable conflict does 
not result.  1A Norman J. Singer, Sutherland Statutory Con-
struction § 23.15 (4th ed. 1985).  The prior, more-specific 
law will generally be considered to remain in effect as a 
qualification or exception to the later, more-general law.  
Id.; see also id. at § 23.10 (harmonious effect should be given 
to all provisions if reasonably possible); Rucker v. Wabash 
R.R., 418 F.2d 146, 149 (7th Cir. 1969) (same rules of inter-
pretation apply to both statutes and regulations).  Thus, 
section 3.9 may be read as an exception to the section 3.203 
evidence requirements.  Under section 3.9, VA may utilize, in 
addition to a service-department determination, other evidence 
to establish the conclusion of a Philippine veteran's period of 
active service. 
 
6.  In determining the period of active service of a Philippine 
veteran under section 3.9(a), active service generally includes 
the period from the later of the date of enlistment or the date 
of report for active duty to the date of discharge, death, or 
release from active duty under the circumstances listed in 
section 3.9(a)(1)-(5).  See also 38 C.F.R. § 3.15 (excluding 
from period of active service the period following release from 
active duty under the circumstances outlined in section 3.9).  
The request for opinion raises the issue of whether there is an 
"order of precedence" among the circumstances listed in section 
3.9(a)(1)-(5).  Section 3.9(a)(1)-(5) is simply a listing of 
various circumstances which constitute release from active 
duty.  The occurrence of any one of these circumstances is 
sufficient to terminate active-duty status.  For purposes of 
determining the active-service period, the release-from-active-
duty date would be based on the earliest of the dates deter- 
mined under section 3.9(a)(1)-(5) which is applicable to the 
veteran's circumstances. 
 



 
 

7.  Section 3.9(b) provides in pertinent part that the active 
service of a Regular Philippine Scout or a member of the 
Philippine Commonwealth Army serving with the Armed Forces of 
the United States "will include a prisoner-of-war status imme-
diately following a period of active duty" or certain periods 
of guerrilla service (emphasis in original).  A review of the 
regulatory history of section 3.9(b) and General Counsel opin-
ions does not reveal any definition or interpretation of the 
phrase "immediately following a period of active duty."  How-
ever, the term "immediately" is commonly used to mean "without 
intermediary: in direct connection or relation: CLOSELY".  
Webster's Third New International Dictionary 1129 (1981).  In 
light of this definition, the phrase "immediately following a 
period of active duty," as used in section 3.9(b), need not be 
construed as referring only to an event following active duty 
without any interruption whatsoever.  Rather, it may include an 
event following closely after a period of active duty, directly 
related to that duty, and occurring before the veteran perform-
ed activities not related to active military duty, such as 
returning to the civilian population and engaging in private 
pursuits.  See generally 95 Op. Sol. 263 (11-26-47) (veteran 
mingled with civilian population and engaged in private busi-
ness).  For example, due to logistic factors, members of the 
Philippine Commonwealth Army or Regular Philippine Scouts may 
not have been physically detained or interned by the Japanese 
until a day or two after the capitulation, or such persons may 
have left their units and attempted to flee or hide from the 
Japanese in anticipation of the capitulation and been quickly 
detained or interned.  In such cases, the detention or intern-
ment may, under the circumstances, have been so closely related 
to the period of active duty that it may be included in the 
active-service period pursuant to section 3.9(b). 
 
8.  Finally, the request for opinion raises the issue of whether 
VA must accept as proof of active duty a service-department 
finding under the Missing Persons Act, ch. 166, 56 Stat. 143 
(1942), as amended by the Act of July 1, 1944, ch. 371, 58 Stat. 
679 (codified, as amended, at 5 U.S.C. §§ 5561 et seq.), that a 
veteran was entitled to pay for a period while in a missing 
status.  Section 3.9(a)(4) provides that, in the case of Philip- 
pine service, release from active duty occurs at the 
commencement of missing status.  Administrator's Decision No. 
972 (1-10-61) held that a determination of eligibility for 
service pay under the Missing Persons Act is not a determination 
that the period for which such pay was authorized was a period 
of active service for VA benefit purposes.  The Administrator 
reasoned that, because the service-department's determinations 



 
 

under the Missing Persons Act are made for different purposes 
and under different statutory criteria, VA may reach its own 
independent judgment consistent with the laws it administers.  
See also O.G.C. Prec. 18-90 (independent VA determination 
necessary where service-department finding did not conform to 
standard provided in veterans' benefit statute); Op. G.C. 7-83 
(7-29-83) (VA not bound by service dates established by service 
department where ser- 
vice-department determination was governed by considerations 
inconsistent with those applied under statutes administered by 
VA).  We find the reasoning of Administrator's Decision No. 972 
convincing.  Thus, VA may make its own independent determina- 
tions concerning missing-in-action status under section 
3.9(a)(4) and is not bound by a service-department determina- 
tion of pay entitlement under the Missing Persons Act. 
 
HELD: 
 
In determining for veterans' benefit purposes under 38 C.F.R. 
§ 3.9 the period of active service of a Regular Philippine 
Scout or a member of the Philippine Commonwealth Army while 
serving with the United States Armed Forces, the Department of 
Veterans Affairs is not bound by a service-department certifi- 
cation as to the ending date of the veteran's period of active 
duty.  The Department may include a period spent in a prisoner-
of-war status in determination of the veteran's period of act-
ive service, if the veteran was detained or interned by the 
enemy "immediately following a period of active duty."  The 
phrase "immediately following a period of active duty," as used 
in section 3.9(b), may be construed as referring to an event 
following closely after a period of active duty, directly 
related to that duty, and occurring before the veteran per- 
formed activities not related to active military duty.  The 
Department is not bound in determining a period of active 
service by a service-department finding of pay entitlement 
under the Missing Persons Act, as amended. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 


