
February 8, 1994                       O.G.C. Precedent 4-94 
 
VA District Counsel (372/02) 
941 N. Capitol St., N.E. 
Washington, D.C.  20421 
 
Subj:  Claim for Benefits Withheld from Individual in Foreign 
   Country 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Under what circumstances may withheld pension benefits be paid 
to the children of a veteran's surviving spouse (now deceased) 
where the surviving spouse's benefits were withheld due to the 
surviving spouse's residence in the People's Republic of China?  
 
COMMENTS: 
 
1.  A review of information in the reconstructed claim file  
shows that the surviving spouse of a Spanish-American War 
veteran received pension benefits from VA for periods prior to 
May 1950. Because the surviving spouse resided in the People's 
Republic of China, benefits were withheld beginning in May 1950 
pursuant to laws restricting payment of Federal benefits to 
persons in cer- 
tain foreign countries.  The surviving spouse died on June 20, 
1977.  In December 1979, the surviving spouse's children, the 
youngest of whom was born in 1934, wrote to the American 
Consulate General in Hong Kong reporting the death of the sur- 
viving spouse and indicating their desire to claim accrued pen- 
sion benefits due the surviving spouse.  They also submitted an 
itemization of the surviving spouse's funeral expenses.  The 
children's correspondence was forwarded to the VA Regional 
Office in Washington, D.C.  Years later, a formal application 
for accrued benefits was filed with that office.   
 
2.  The Act of October 9, 1940, ch. 796, 54 Stat. 1086, placed 
restrictions on sending Federal-government checks for delivery  
in foreign countries.  Those restrictions, currently codified,  
as amended, at 31 U.S.C. §§ 3329 and 3330, prohibit a check 
drawn 



on public money from being sent from the United States to a for-
eign country when the Secretary of the Treasury determines that 
postal, transportation, or banking facilities in general, or 
local conditions in the foreign country, do not reasonably 
assure that the payee will actually receive the check and be 
able to negotiate it for full value.  Pursuant to 31 U.S.C. §§ 
3329(b)(4) and 3330(b), the amount of non-contractual-VA-benefit 
checks withheld as a result of this prohibition, up to $1,000, 
is to be placed in a special deposit account with the Secretary 
of the Treasury.  Amounts in excess of $1,000 are to be 
deposited in the Treasury as miscellaneous receipts.  In the 
case of payments of veterans' benefits, section 3329(c) provides 
for payment of amounts deposited in the special deposit account 
if a claimant satisfies the Secretary of Veterans Affairs of his 
or her right to the amount of the check and the Secretary of the 
Treasury determines that there is reasonable assurance that the 
claimant will actually receive the check and be able to 
negotiate it for full value. 
 
3.  During World War II, Congress enacted section 5 of the Act 
of July 13, 1943, ch. 233, 57 Stat. 554, 555, currently 
codified, as amended, at 38 U.S.C. § 5308, which required the 
termination of awards of compensation, pension, or other 
gratuity under laws administered by VA to any person not a 
citizen of the United States who was located in the territory of 
or under military control of an enemy of the United States, or 
of any of its allies, and provided that such person would not be 
entitled to any such benefits except upon the filing of a new 
claim accompanied by satisfactory evidence showing that the 
claimant was not guilty of mutiny, treason, sabotage, or 
rendering assistance to the enemy.  This law was intended to bar 
accrued or future pay- 
ments of non-contractual benefits to persons guilty of mutiny, 
treason, sabotage, or rendering assistance to the enemy and to 
alien enemies and to prevent the building up of large estates in 
favor of those residing in countries at war with the United 
States or in countries under the military control of the enemy.  
S. Rep. No. 403, 78th Cong., lst Sess. 8 (1943); 89 Cong. Rec. 
App. A4334 (daily ed. Sept. 28, 1943) (statement of Rep. 
Rankin).  In enacting this legislation, Congress made clear its 
understanding that payments already deposited in the special 
deposit account in the Treasury of the United States pursuant to 
the Act of October 9, 1940, as amended, would not be affected by 
the new law, but that later retroactive payment of benefits 
which, but for the new law, would have been paid to persons 
located in territory controlled by the enemy would be barred, as 



benefits payable on the basis of a new claim may only be paid 
prospectively.  Id.   
 
4.  Following World War II, Congress recognized that the with- 
holding or termination of benefits in the two above-cited enact- 
ments was required solely because of conditions which were 
brought about by World War II and that many payees were deprived 
of benefits under these laws through no fault of their own but 
merely because of their location in a foreign country.  See  
H.R. Rep. No. 2428, 79th Cong., 2d Sess.(1946), reprinted in 
1946 U.S.C.C.S. 1429, 1430.  In view of this, and in an effort 
to assist in post-war rehabilitation, id., Congress, while not 
repealing the prior enactments, enacted the Act of August 7, 
1946, ch. 777, 60 Stat. 874, an act "[t]o provide for the 
payment of pension or other benefits withheld from persons for 
the period they were residing in countries occupied by the enemy 
forces during World War II."  This law, now codified, as 
amended, at  
38 U.S.C. § 5309, provided generally that persons who would have 
been entitled to VA benefits but for the provisions of section 5 
of the Act of July 13, 1943, or the Act of October 9, 1940, and 
who were not guilty of mutiny, treason, sabotage, or rendering 
assistance to the enemy, would be paid those benefits, including 
amounts covered into the Treasury as miscellaneous receipts and 
amounts in the special deposit account.  The law further 
provided that, in the event of the death of such person prior to 
receipt of the amount therein authorized, payment would be made 
under  
the provisions of section 12 of the Act of July 13, 1943 (the 
predecessor to the current accrued-benefit statute codified at  
38 U.S.C. § 5121), "except the one-year limitation," 1 if a claim 
therefor, together with satisfactory evidence that neither the 
claimant nor the deceased person was guilty of the above-
referenced offenses, was filed within one year after the 
effective date of the act.  The provision regarding payment of 
back benefits after the claimant's death was not retained in the 
major consolidation and simplification of the veterans' benefit 
laws under the Veterans' Benefits Act of 1957, Pub. L. No. 85-
56, §§ 2106, 2202(192), 71 Stat. 83, 156, 171, presumably due to 

 
1  While section 12 of the Act of July 13, 1943, contained one-
year limitations on both the filing of claims and the payment of 
retroactive benefits, paragraph 4 of VA Administrator's 
Instruction No. 1, dated September 19, 1946, concerning the 1946 
legislation made clear that the "one-year limitation" reference 
was to "the period covered by the award." 
 



the time-restricted nature of its application.  Implementing VA 
regulations governing retroactive payment to aliens of benefits 
not paid pursuant to what are now 38 U.S.C. § 5308 and 31 U.S.C. 
§§ 3329 and 3330 provide, in essence, that any amount not paid 
to an alien as a result of those statutes will be paid to him or  
her on the filing of a new claim and that such claim should be 
supported with evidence that the alien has not been guilty of 
mutiny, treason, sabotage, or rendering assistance to an enemy.   
38 C.F.R. § 3.653(b) and (c)(3). 
 
5.  In the claim at issue, it appears that the surviving 
spouse's benefits were withheld, beginning in May 1950, under 
the Act of October 9, 1940, because the surviving spouse resided 
in the People's Republic of China, which was listed in 
Department of the Treasury Circular No. 655 as one of the 
countries in which there was no reasonable assurance that a 
payee would actually receive checks drawn against funds of the 
United States and be able to negotiate the same for full value.  
It appears further that, pursuant to section 5 of the Act of 
July 13, 1943, the surviving spouse's entitlement to pension 
terminated when the People's Republic of China entered the 
Korean conflict and became an enemy of the United States and its 
allies.  At the close of that conflict, the surviving spouse 
became potentially eligible for payment of withheld benefits 
under the Act of August 7, 1946, subject to the restrictions 
imposed by the Act of October 9, 1940, on the sending of 
government checks to certain foreign countries.  The surviving 
spouse resided until death in a country which was listed in the 
Department of the Treasury's Circular  
No. 655. 2 
 
6.  For purposes of payment of withheld benefits under 31 U.S.C. 
§§ 3329 and 3330, section 3330(c) and (d) of title 31, United 
States Code, prescribes the procedures for disposition of 
amounts in the special deposit account upon the death of the 
payee.  Section 3330(c)(2) provides that, in the case of death 
of a surviving spouse, such amounts are payable "to children of 
the spouse under 18 years of age at the time of the spouse's 
death."  Where there are no children under age 18 at the time of 
death of the surviving spouse, section 3330(c)(4) provides for 
payment "only to the extent necessary to reimburse a person for 

 
2 The People's Republic of China was removed from the Department 
of the Treasury's list on August 29, 1979.  Dep't of the 
Treasury Circular No. 655 (3d rev. Aug. 29, 1979); see 44 Fed. 
Reg. 51,567 (1979) (amending 31 C.F.R. § 211.1). 
 



burial expenses."  Section 3330(d)(1) provides that such 
payments may be made only if a claim for payment is filed with 
VA by the end of the first year after the date of death of the 
individual entitled to payment and any necessary evidence in 
support of the claim is submitted by the sixth month after the 
date VA requests the evidence. 3  Section 3330(d)(2) provides 
that payment shall include only amounts due at the time of death 
under ratings or decisions existing at that time.  Until 1982, 
similar provisions were codified at former 31 U.S.C. § 125 
(1976). 4 
 
7.  In the instant case, since the claim by the surviving 
spouse's children appears to have been filed more than one year 
following the surviving spouse's death, benefits would not be 
payable under 31 U.S.C. § 3330(c) due to the untimeliness of the 
claim.  See 31 U.S.C. § 3330(d)(1)(A).  Further, even if the 
claim by the children had been filed in a timely manner, since 
they were all over age 18 at the time of the surviving spouse's 
death and therefore not within the coverage of 31 U.S.C.  
§ 3330(c)(2), they could only have claimed reimbursement for 
burial expenses under 31 U.S.C. § 3330(c)(4).  Finally, the 
provisions of 31 U.S.C. § 3330(d)(2) would establish an 
additional impediment to payment of accrued benefits under 
section 3330.  It appears from the record that the surviving 
spouse submitted a letter to the United States Liaison Office  
in Peking in 1974 or 1975 stating a desire to file a claim for 
accrued benefits.  However, regardless of whether that letter 
could be considered an informal claim, see generally 79 Op. Sol. 
365 (4-17-45), it does not appear that the surviving spouse had, 
at the time of death, established entitlement to retroactive 
benefits.  See 31 U.S.C. § 3329(c) (providing for payment of 

 
3  VA regulations at 38 C.F.R. § 3.1008 provide that, in the case 
of the death of the payee of any check in payment of non-
contractual, periodic, VA monetary benefits, while the amount 
thereof remains in the special deposit account, such amount will 
be payable under what is now 31 U.S.C. § 3330(c) and (d).  This 
section also provides that the amount will be payable only if 
the person upon whose behalf checks were issued and the person 
claiming the payment have not been guilty of mutiny, treason, 
sabotage, or rendering assistance to an enemy of the United 
States or its allies.  
 
4  Pub. L. No. 97-258, 96 Stat. 877 (1982), completely recod- 
ified title 31, United States Code, substituting section 3330(c) 
and (d) for the pertinent provisions of former section 125.  
 



veterans' benefits deposited in the special deposit account when 
the person claiming payment satisfies VA of his or her right to 
the amount in question and the Secretary of the Treasury is 
reasonably assured that the person will receive the check in 
payment and be able to negotiate it for full value).  Thus, 
there was no rating or decision existing of the time of death 
under which payment was due, as required under 31 U.S.C. § 
3330(d)(2). 
 
8.  The accrued-benefit provisions of 31 U.S.C. § 3330 apply, 
under the terms of that section, only to sums deposited in the 
Department of the Treasury's special deposit account.  Those 
provisions do not apply to sums deposited as miscellaneous 
receipts, see generally VA Administrator's Decision No. 667  
(9-26-45) (decision issued prior to enactment of the Act of  
August 7, 1946, indicating that payment of amounts withheld 
under the Act of October 9, 1940, was limited to $1,000), or to 
payments not made as a result of 38 U.S.C. § 5308.  Although  
38 U.S.C. § 5309 authorizes payment of such sums, that section 
contains no provision authorizing payment of those sums as 
accrued benefits following the claimant's death.  The only 
existing authority for payment of such amounts is the general 
accrued-benefit statute at 38 U.S.C. § 5121. 5  Under subsec- 
tion (a) of that statute, benefits may only be paid for a period  
"not to exceed one year."  Further, under 38 U.S.C. § 5121(c) 
(formerly 38 U.S.C. § 3021(c), as in effect at the time of the 
surviving spouse's death), a claim for accrued benefits must be 
filed within one year after the date of death.  It does not 
appear that this was done in this case.   
 
9.  In addition, section 5121(a) only authorizes payment of 
benefits "to which an individual was entitled at death under 
existing ratings or decisions, or based on evidence in the file 
at date of death" (emphasis added).  In this case, the surviving 
spouse, in order to establish entitlement, was required, under 
what is now section 5309 and under 38 C.F.R. § 3.653, to show 
the absence of participation in the prohibited activities 
referred to in that statute and in 38 C.F.R. § 3.653(b).  See 
generally VA Administrator's Instruction No. 1 to the Act of 

 
5  In this regard, we agree with VA's essentially contemporaneous 
construction of the Act of August 7, 1946, as stated in Op. Sol. 
714-48 (11-22-48), that that statute was intended to provide an 
additional means by which benefits may be paid and was not 
intended to bar payments otherwise authorized under the general 
accrued-benefit statute. 
 



August 7, 1946, para. 3 (Sept. 19, 1946) (requiring prima facie 
showing that the applicant has not been guilty of a prohibited 
activity).  In the absence of such a showing, the surviving 
spouse could not have established entitlement to benefits under 
the referenced statutes and regulations.  The existing record 
does not indicate that the surviving spouse made the required 
showing to establish entitlement at the time of death to accrued 
benefits pursuant to what is now 38 U.S.C. § 5121.  In addition, 
since 31 U.S.C. § 3330(b) provides that funds deposited as 
miscellaneous receipts under that provision are "deemed to be 
payment for all purposes to the individual entitled to payment," 
such sums cannot be considered accrued benefits under 38 U.S.C. 
§ 5121(a), which authorizes payment of benefits "due and 
unpaid," unless the beneficiary, prior to death, establishes 
entitlement to benefits under 38 U.S.C. § 5309(a).  This 
apparently was not done in this case. 
In view of the foregoing, it does not appear that payment of 
benefits under 38 U.S.C. § 5121(a) is authorized in this case.  
 
HELD: 
 
a.  Following the death of a veteran's surviving spouse, payment  
of pension benefits withheld from the surviving spouse under 31 
U.S.C. § 3329 (which bars sending Government checks to certain 
foreign countries) and deposited in the special deposit account 
in the Department of the Treasury is governed by the provisions 
of 31 U.S.C. § 3330(c) and (d).  Under section 3330(d)(1)(A), 
payment of such benefits is precluded where a claim is not filed 
within one year following the surviving spouse's death.  
Further, under 31 U.S.C. § 3330(d)(2), payment may only be made 
on the basis of a rating or decision existing at the time of the 
surviving spouse's death.   
 
b.  After the death of the surviving spouse, amounts withheld 
due to the surviving spouse's foreign residence and deposited in 
the Treasury as miscellaneous receipts pursuant to 31 U.S.C.  
§ 3330(b), and amounts not paid as a result of 38 U.S.C. § 5308 
(which bars payment of non-contractual veterans' benefits to 
aliens located in the territory of an enemy of the United 
States), may only be paid in accordance with the accrued-benefit 
provisions of 38 U.S.C. § 5121.  Those provisions require that 
an application have been filed within one year of the surviving 
spouse's death.  They also limit benefits to those to which the 
surviving spouse was entitled at death based on existing ratings 
or decisions or on evidence in the file on the date of death and 
only authorize payment of benefits due and unpaid for a period 
not to exceed one year. 



 
 
 

Mary Lou Keener 
General Counsel 

 
 
 


