
Date:  February 10, 1995             O.G.C.Precedent 6-95 
 
From:  General Counsel (022) 
Subj:  Classification of Service -- Attendance at the United States  
     Military Academy Preparatory School or United States Naval 
     Academy Preparatory School. 
  To:  Under Secretary for Benefits (212B) 
 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Whether service consisting solely of attendance at the United 
States Military Academy Preparatory School or United States 
Naval Academy Preparatory School may be considered “active 
duty” for purposes of title 38, United States Code. 
 
COMMENTS: 
 
1.  In O.G.C. Prec. 18-94, we held that classification, for 
purposes of title 38, United States Code, of an individual’s 
service at the United States Air Force Academy Preparatory 
School (USAFAPS) depends upon the status in which that indi-
vidual entered the USAFAPS.  Under Air Force regulations, per-
sons entering the USAFAPS from civilian life or reserve or 
National Guard duty attend the school as reservists called to 
active duty for the sole purpose of attending the USAFAPS.  
Such service constitutes “active duty for training” within the 
meaning of 38 U.S.C. § 101(22) and is thus excluded from the 
definition of “active duty” in 38 U.S.C. § 101(21).  In con- 
trast, persons who enroll in the USAFAPS directly from active 
duty under a prior enlistment continue to serve on “active 
duty” within the meaning of 38 U.S.C. § 101(21) during their 
attendance at the USAFAPS.  You have requested our opinion as 
to whether the analysis in O.G.C. Prec. 18-94 would apply 
equally to attendance at the academy preparatory schools oper-
ated by the other service departments. 
 
2.  The other service academy preparatory schools are the 
United States Military Academy Preparatory School (USMAPS) and 
the United States Naval Academy Preparatory School (USNAPS).  
The Coast Guard does not operate a service academy preparatory 
school, but recruits cadets for the Coast Guard Academy from 
the USNAPS.  Based upon our contact with personnel at the 
USMAPS and the United States Naval Academy (USNA), which han-
dles recruitment for the USNAPS, we find no significant dif-
ferences between the criteria governing the enlistment status 
and service obligation of persons attending the USAFAPS and 
persons attending the USMAPS or USNAPS.  Accordingly, we con-



clude that the analysis stated in O.G.C. Prec. 18-94 applies 
equally to all three service academy preparatory schools. 
 
3.  Like the USAFAPS, the USMAPS and the USNAPS accept appli-
cations from active duty servicemembers, reservists, National 
Guard members, and civilians.  The Army and Navy have both 
issued instructions governing application and enrollment pro-
cedures for their active duty servicemembers and reservists.  
Army Regulation (AR) 351-12; Naval Operations Instruction 
(OPNAVINST) 1531.4F.  The Army regulation also applies to mem-
bers of the Army National Guard.  The procedures established 
in those instructions are essentially similar in pertinent re-
spects to the procedures discussed in O.G.C. Prec. 18-94 gov-
erning enrollment at the USAFAPS by members of the regular Air 
Force, the Air Force Reserve, and the Air National Guard.  In 
contrast to the detailed Air Force regulations and instruc-
tions discussed in O.G.C. Prec. 18-94, neither the Army nor 
the Navy has issued specific regulations or instructions gov-
erning the enlistment and service obligation of civilians who 
are accepted to the USMAPS or USNAPS.  However, personnel at 
the USMAPS and the USNA have informed us that the procedures 
governing enlistments and service obligations for civilians 
enrolling in the USMAPS and USNAPS are essentially the same  
as those described in O.G.C. Prec. 18-94 with respect to the 
USAFAPS.   
 
4.  A person serving on active duty in the Army who is ac-
cepted to the USMAPS will be reassigned from his or her cur-
rent duty assignment to the USMAPS, without any change in 
status or in the service obligation incurred under the current 
enlistment.  See AR 351-12, ¶¶ 8, 13.a., and 14.a.(1).  In the 
event that such a person becomes disenrolled from the USMAPS 
prior to completion of the program, he or she will be reas-
signed to other duty and required to serve out his or her ex-
isting service obligation.  AR 351-12, ¶ 14.d. 
 
5.  A member of the Army Reserve or the Army National Guard 
who is accepted into the USMAPS will be “ordered to active 
duty” and transferred to the USMAPS.  AR 351-12, ¶¶ 13.c.  
and d. and 14.a.(2) and (3).  As noted in O.G.C. Prec. 18-94, 
the service department’s use of the term “active duty” in this 
context is not conclusive as to whether the service consti-
tutes “active duty” within the meaning of 38 U.S.C. § 101(21) 
or “active duty for training” within the meaning of 38 U.S.C. 
§ 101(22).  In the event that such a person is disenrolled 
from the USMAPS prior to completion of the program, he or she 
will be relieved from active duty and returned to the appro-
priate National Guard unit or assigned to the Army Reserve 



Personnel Center for further disposition in accordance with 
his or her reserve status.  AR 351-12, ¶ 14.e. and f. 
 
6.  According to personnel responsible for overseeing recruit-
ment and enrollment into the USMAPS, a civilian who is ac-
cepted into the USMAPS is enlisted into the Army Reserve and 
called to “active duty” as a reservist for the sole purpose of 
attending the preparatory school.  We have been advised that 
the enlistment agreement under which such a person enters the 
Army Reserve establishes that the enlistment is for the pur-
pose of attending the USMAPS and that, if the person becomes 
disenrolled from the USMAPS prior to completing the program, 
he or she will be separated from the Army Reserve and will in-
cur no further service obligation.  However, these procedures 
apparently are not expressly stated in Army regulations or 
other official directives. 
 
7.  A person serving on active duty in the Navy or Marine 
Corps who is accepted to the USNAPS will be reassigned from 
his or her current duty assignment to the USNAPS without any 
change in status or in the service obligation incurred under 
the current enlistment.  See OPNAVINST 1531.4F, ¶¶ 7.a., 9.b., 
and enclosure (2), ¶ 2.i.  In the event that such a person be-
comes disenrolled from the USNAPS prior to completing the 
program, he or she will be reassigned and required to complete 
his or her existing service obligation.  OPNAVINST 
1531.4F, ¶ 7.c. 
 



8.  According to personnel responsible for overseeing recruit-
ment and enrollment into the USNAPS, a member of the Naval 
Reserve or Marine Corps Reserve who is accepted into the 
USNAPS is called to “active duty” as a reservist and trans-
ferred to the USNAPS.  We have further been advised that if 
such person becomes disenrolled from the USNAPS before com-
pleting the program, he or she will be released from active 
duty and returned to his or her prior reserve status.  How-
ever, this procedure is not expressly stated in OPNAVINST 
1531.4F, and we have not found any other Navy directive estab-
lishing such a procedure. 
 
9.  We have been advised that a civilian who is accepted into 
the USNAPS is enlisted into the Naval Reserve and ordered to 
active duty as a reservist for the sole purpose of attending 
the USNAPS.  We have further been advised that the enlistment 
agreement under which such a person enters the Naval Reserve 
establishes that the enlistment is for the purpose of attend-
ing the USNAPS and that, if the person becomes disenrolled 
from the USNAPS prior to completing the program, he or she 
will be separated from the Naval Reserve and will incur no 
further service obligation.  However, these procedures appar-
ently are not expressly provided by Navy regulations or other 
official directives. 
 
10.  Under the analysis of O.G.C. Prec. 18-94, the service of 
active duty members of the Army who become enrolled in the 
USMAPS and active duty members of the Navy and Marine Corps 
who become enrolled in the USNAPS constitutes “active duty” 
within the meaning of 38 U.S.C. § 101(21).  Those servicemem-
bers serve under a preexisting enlistment in the regular Army, 
Navy, or Marine Corps; they are not released from active duty, 
but are merely transferred to the preparatory school.  Accord-
ingly, their service at the preparatory school may be viewed 
as a continuation of their period of active service under the 
preexisting enlistment. 
 
11.  The service of members of the Army Reserve and Army 
National Guard who become enrolled in the USMAPS, and of mem-
bers of the Naval Reserve and Marine Corps Reserve who become 
enrolled in the USNAPS, is most accurately characterized as 
“active duty for training” under 38 U.S.C. § 101(22).  “Active 
duty for training” is defined to include “full-time duty in 
the Armed Forces performed by Reserves for training purposes.”  
38 U.S.C. § 101(22)(A).  In O.G.C. Prec. 18-94, we indicated 
that the program of education and instruction at the USAFAPS 
constitutes “training” within the meaning of section 101(22).  
The USMAPS and USNAPS are essentially similar in nature and 



purpose to the USAFAPS.  Army Regulation 351-1, ¶ 3-3, states 
that “[t]he mission of the US Military Academy Preparatory 
School (USMAPS) is to provide instruction and training to 
qualify active duty candidates for entrance to the [United 
States Military Academy].”  Similarly, the Navy’s instruction 
OPNAVINST 1531.4F, ¶ 4.b., states that “[t]he Naval Academy 
Preparatory School provides intensive instruction and prepara-
tion for the academic, military and physical training curric-
ula at the Naval Academy.”  Accordingly, attendance at the 
USMAPS or USNAPS by reservists constitutes “active duty for 
training” under 38 U.S.C. § 101(22)(A), rather than “active 
duty” under 38 U.S.C. § 101(21).   
 
12.  “Active duty for training” is also defined to include 
full-time duty by members of the Army National Guard under 
section 316, 502, 503, 504, or 505 of title 32, United States 
Code.  38 U.S.C. § 101(22)(C).  Section 505 of title 32, 
United States Code, provides that “the Secretary of the Army 
may authorize a limited number of members of its Army National 
Guard to . . . attend any service school except the United 
States Military Academy, and to pursue a regular course of 
study at the school.”  Accordingly, attendance at the USMAPS 
by a member of the Army National Guard is authorized by 
32 U.S.C. § 505 and may be considered “active duty for train-
ing” under 38 U.S.C. § 101(22)(C). 
 
13.  The service of persons who are accepted into the USMAPS 
or USNAPS from civilian life also is most accurately charac-
terized as “active duty for training.”  Such persons report-
edly are enlisted into the Army Reserve or Naval Reserve, re-
spectively, and attend the preparatory schools in the status 
of reservists ordered to active duty for the sole purpose of 
attending those schools.  Accordingly, their service at the 
USMAPS or USNAPS constitutes “full-time duty in the Armed 
Forces performed by Reserves for training purposes” and is 
thus “active duty for training” under 38 U.S.C. § 101(22)(A). 
 
14.  The Air Force regulations discussed in O.G.C. Prec. 18-94 
clearly establish the enlistment status and service obliga-
tions applicable to the various classes of persons attending 
the USAFAPS.  In contrast, the Army and Navy directives dis-
cussed in this opinion do not establish clear guidelines with 
respect to civilians who are accepted to attend the USMAPS or 
USNAPS.  Rather, we have been informed that the enlistment 
status and service obligations of such persons are governed by 
the terms of the enlistment agreements into which they enter 
prior to attending the service preparatory schools.  Accord-
ingly, it may be advisable in adjudicating an individual claim 



by a person who entered the USMAPS or USNAPS from civilian 
life to examine the pertinent service records regarding that 
servicemember’s enlistment and separation to confirm that the 
servicemember attended the USMAPS or USNAPS in the status of a 
reserve called to active duty for training purposes, rather 
than as an active duty member with a commitment to serve on 
active duty which would be binding upon disenrollment from the 
preparatory school.   
 
15.  Similarly, we note that OPNAVINST 1531.4F does not clearly 
establish that members of the Naval Reserve and Marine Corps 
Reserve remain in reserve status during their attendance at  
the USNAPS.  Accordingly, it may be advisable, in individual 
cases, to ensure that the reserve member did not undergo a 
change in status which would bring his or her service within 
the meaning of “active duty” under 38 U.S.C. § 101(21).  As 
explained above, mere characterization of the service as 
“active duty” by the service department is not conclusive as  
to the nature of the service for purposes of title 38, United 
States Code.  Rather, the service of a member of a reserve 
component called to active duty to attend the USNAPS should be 
considered active duty for training unless the member, in 
documents accompanying the change of status, made a commitment 
to service on active duty which would be binding upon disen-
rollment from the preparatory school. 
 



HELD: 
 
The analysis of O.G.C. Prec. 18-94 regarding characterization 
of service while attending the United States Air Force Academy 
Preparatory School applies equally to service consisting of 
attendance at the United States Military Academy Preparatory 
School or the United States Naval Academy Preparatory School.  
Accordingly, persons transferred to these schools from active 
duty remain on active duty status while in attendance at the 
schools.  For members entering the USMAPS and the USNAPS from 
reserve components and the Army National Guard, attendance at 
the schools may generally be characterized as active duty for 
training.  However, in adjudication of individual claims of 
persons who enrolled in the USNAPS from the Naval Reserve or 
Marine Corps Reserve, it may be necessary to confirm from 
service records that such persons attended the USNAPS in the 
status of reserves called to active duty for training pur-
poses.  In addition, it may be necessary in individual cases 
of persons entering the USMAPS and USNAPS from civilian life 
to examine the pertinent service records to confirm that such 
persons entered the service in reserve status in order to 
attend the preparatory school. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 


