
Date:  March 6, 1995                    O.G.C. Precedent 7-95 
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  Fees for Obtaining Records; Duty to Assist Claimants 
 
  To:  Director, Compensation & Pension Service (213B) 
 
QUESTIONS PRESENTED: 
 
1.  In light of 38 U.S.C. § 5106, may the National Archives 
and Records Administration (NARA) charge a fee for 
providing the Department of Veterans Affairs (VA) with 
copies of docu-ments from its records? 
 
2.  Does VA’s statutory duty to assist claimants under 
38 U.S.C. § 5107(a) require that VA pay fees charged by 
Federal, state, or local agencies or private sources to 
obtain copies of records maintained by those sources? 
 
COMMENTS: 
 
1.  These questions arose as the result of the policy of 
the NARA to charge other Federal agencies for copies of 
docu-ments from its records.  Section 2116(c) of title 44, 
United States Code, provides that the Archivist of the 
United States may not charge for making copies of NARA 
records for official use by the United States Government 
unless appro-priations available for this purpose are 
insufficient to cover the cost of performing the work.  In 
1985, the Comptroller General concluded that 44 U.S.C. 
§ 2116(c) permits the NARA to charge Federal agencies for 
copies of documents if the NARA receives no appropriated 
funds speci-fically for the purpose of providing such 
copies.  See 64 Op. Comp. Gen. 724, 726 (1985).  With 
reference to the Comptroller General’s decision, the Deputy 
Assistant Archivist for the National Archives has stated 
that the NARA receives no appropriated funds for 
reproduction services. 
 
2.  The provisions of 38 U.S.C. § 5106 require heads of 
Federal departments and agencies to “provide such informa-
tion to the Secretary [of Veterans Affairs] as the 
Secretary may request for purposes of determining 
eligibility for or amount of benefits, or verifying other 
information with respect thereto.”  The plain language of 
38 U.S.C. § 5106 contains no requirement that Federal 
agencies provide VA with information without charge.  The 



legislative history of the provision is equally silent in 
that regard.  Although a statute that imposes a duty also 
confers all powers inci-dental and necessary to make the 
statute effective, the extension of a statute by 
implication must be necessary and not merely convenient.  
See 73 Am. Jur. 2d Statutes §§ 209, 262 (1974); 82 C.J.S. 
Statutes § 327 (1953).  See also 2B Norman J. Singer, 
Sutherland Statutory Construction 
§ 55.04 (5th ed. 1992).  In the present situation, inter-
preting section 5106 to authorize VA to require that other 
agencies absorb reproduction costs in connection with VA 
requests for information would, in our view, be unwar-
ranted.  Since either VA or the claimant could pay 
reproduc-tion costs, it is neither necessary nor incidental 
to ful-fillment of the statutory directive that the agency 
supply-ing the information absorb the costs. 
 
3.  Under accepted rules of statutory construction, Federal 
statutes should be construed harmoniously.  See 2B Norman 
J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 53.01 (5th 
ed. 1992).  Reading 44 U.S.C. § 2116(c) together with 38 
U.S.C. § 5106 in order to give effect to the provisions of 
both statutes suggests that the latter statute should be 
con-strued as only imposing a duty on Federal agencies to 
pro-vide information, not an obligation to supply 
information without charge, regardless of the availability 
of appro-priated funds for that purpose.  Further, to the 
extent the two statutes could be considered in conflict, 
specific provisions may generally be considered to prevail 
over general provisions, see 2A Norman J. Singer, 
Sutherland Statutory Construction § 46.05 (5th ed. 1992), 
and later enacted statutes generally take precedence over 
those enacted earlier, see United Sates v. Tynen, 78 U.S. 
(11 Wall.) 88, 92 (1870); In re Glacier Bay, 944 F.2d 577, 
581-82 (9th Cir. 1991).  Since section 2116 permits the 
NARA to charge Federal agencies for copies of records under 
speci-fied circumstances, and section 5106 does not 
explicitly address the matter of fees, section 2116 may be 
considered controlling as applying to a particular agency 
and specif-ically addressing the issue of charges for 
copying records.  



Further, since the substance of section 5106 was enacted in 
1976, Pub. L. No. 94-432, § 403(2), 90 Stat. 1369, 1372 
(1976), and the current language of section 2116 was 
enacted in 1984 as section 201 of Pub. L. No. 98-497, 98 
Stat. 2280, 2292 (1984), the latter provision should be 
considered controlling as the later-enacted statute, to the 
extent of any conflict. 
 
4.  We also note that, as a general matter of 
administrative law, the heads of executive agencies have 
the authority to promulgate rules governing the copying of 
records and release of records to other government 
agencies.  2 Am. Jur. 2d Administrative Law § 120 (1994); 
see also 77 Am. Jur. 2d United States § 52 (1975).  
Generally, a custodian of public records may charge a 
reasonable fee for furnishing a copy of a record.  See 
76 C.J.S. Records §§ 66, 128 (1994).  If Congress had 
intended to overide this recognized authority, it may be 
assumed that it would have done so in explicit terms.  In 
this regard, when Congress sought to assure that veterans 
and Veterans Administration personnel could obtain copies 
of official records of the District of Columbia with-out 
charge, it enacted legislation specifically so provi-ding.  
Act of December 3, 1945, ch. 513, 59 Stat. 591 (now 
codified as amended at 38 U.S.C. § 5703). 

5.  In view of the foregoing, we conclude that the NARA may 
charge VA for copies of records, notwithstanding 38 U.S.C. 
§ 5106, so long as the NARA has no appropriation to cover 
reproduction costs. 
 
6.  The remaining question is whether VA is obligated to 
obtain on behalf of a claimant records for which a fee is 
charged.  When a claimant submits a well-grounded claim for 
VA benefits, VA has a duty under 38 U.S.C. § 5107(a) to 
“assist such a claimant in developing the facts pertinent 
to the claim.  Such assistance shall include requesting 
infor-mation as described in section 5106 of this title.”  
This statutory “duty to assist” was intended to codify VA’s 
“practices of providing claimants all reasonable assistance 
in the development of claims,” including VA’s self-imposed 
obligation under 38 C.F.R. § 3.103(a) to assist claimants 
in developing the facts pertinent to their claims.  See S. 
Rep. 



No. 418, 100th Cong., 2d Sess. 22 (1988) (emphasis added).  
Although the United States Court of Veterans Appeals (CVA) 
has held that the duty to assist, as defined in 38 C.F.R. 
§ 3.159, requires VA to request both Federal and non-
Federal records pertinent to a claim, see, e.g., Counts v. 
Brown, 6 Vet. App. 473, 478-79 (1994), appeal docketed, No. 
95-7004 (Fed. Cir. Oct. 14, 1994), the CVA has not 
addressed the question of whether VA must pay any fees 
charged in connec-tion with a request for records. 
 
7.  The resolution to this question appears to lie in the 
regulatory provisions of 38 C.F.R. § 3.159, which implement 
the statutory requirements of section 5107(a).  That regu-
lation provides: 
 

    When information sufficient to 
identify and locate necessary evidence 
is of record, the Department of 
Veterans Affairs shall assist a 
claimant by requesting, directly from 
the source, existing evidence which is 
either in the custody of military 
authorities or maintained by another 
Federal agency.  At the claimant’s 
request, and provided that he or she 
has authorized the release of such 
evidence in a form acceptable to the 
custodian thereof, the Department of 
Veterans Affairs shall assist a 
claimant by attempting to obtain 
records maintained by State or local 
governmental authorities and medical, 
employment, or other non-government 
records which are pertinent and 
specific to the claim.  The Department 
of Veterans Affairs shall not pay any 
fees charged by the custodian for 
providing such evidence. 

 
38 C.F.R. § 3.159(b) (emphasis added).  The regulation goes 
on to provide that, “[s]hould its efforts to obtain 
evidence prove unsuccessful for any reason which the 
claimant could rectify, the Department of Veterans Affairs 
shall so notify the claimant and advise him or her that the 
ultimate respon-sibility for furnishing evidence rests with 
the claimant.”  38 C.F.R. § 3.159(c). 
 



8.  When section 3.159 was proposed, VA clarified its 
intention with respect to the interaction of these provi-
sions, stating that, “[s]hould [VA] be unable to acquire 
necessary evidence for any reason which the claimant could 
rectify by paying a fee, . . . etc., VA will so notify the 
claimant and advise him or her that the ultimate respon-
sibility for providing the requested evidence rests with 
him or her.”  55 Fed. Reg. 31,192, 31,193 (1990) (emphasis 
added).  Further, VA made clear its intention that the pro-
scription on paying fees for evidence would apply to evi-
dence requested from both Federal and non-Federal sources.  
After reviewing various categories of military, Federal, 
state, and local government, and non-government records, VA 
stated that it would request such records on behalf of a 
claimant but “will not pay any fees charged for furnishing 
requested information.”  Id.  See also Veterans Benefits 
Administration Adjudication Procedure Manual, M21-1, 
part III, ch. 1, para. 1.05.c. (“VA is not authorized 
to pay a fee for copies of public documents or other 
evidence. . . . If payment of a fee is required to obtain a 
document, [the adjudicator is to] advise the claimant that 
VA is not authorized to pay the fee and advise him or her 
how to secure the evidence.”). 
 
9.  VA’s policy, embodied in section 3.159, that claimants 
must bear any expense of obtaining records, is consistent 
with not only the language of 5107(a), which states the 
duty to assist in general terms, but also with the 
legislative purpose of the statute, which, as noted above, 
was to ensure VA’s “reasonable assistance” in the 
development of claims. Assistance in requesting, but not 
paying for, records is reasonable in light of the 
potentially large financial burden VA could incur if it 
were obligated to pay for the numerous records it must seek 
on behalf of claimants. 
 
10.  Further, the provisions of 38 U.S.C. § 501(a) 
authorize the Secretary of Veterans Affairs “to prescribe 
all rules and regulations which are necessary or 
appropriate to carry 



out . . . and are consistent with” the laws administered by 
VA.  Section 501(a)(1) authorizes regulations, such as 
section 3.159, which relate to “the nature and extent of 
proof and evidence and the method of taking and furnishing 
them in order to establish the right to benefits under such 
laws.”  An administrative regulation such as section 3.159, 
which resolves an issue not specifically addressed by 
Congress through legislation, is valid if plausible or 
reasonable, and not manifestly inconsistent with law.  See 
Rust v. Sullivan, 111 S. Ct. 1759, 1767 (1991); Chevron 
U.S.A. Inc. v. Natural Resources Defense Council, Inc.,  
467 U.S. 837, 843-44 (1984).  We consider the regulation 
consistent with the statute it implements, in light of the 
very general nature of the statutory provision establishing 
the duty to assist.  Further, in light of the statutory 
directive to “assist” a claimant, it is not unreasonable to 
place on the claimant some share of the responsibility for 
development of evidence to support a claim.  Therefore, we 
consider the regulation to reflect a reasonable 
construction of the statute. 
 
HELD:   
 
1. The National Archives and Records Administration may 
charge a fee for providing the Department of Veterans 
Affairs with copies of records requested in connection with 
a benefit claim, notwithstanding 38 U.S.C. § 5106, which 
requires that the head of any Federal agency provide infor-
mation to VA upon request for the purpose of determining 
benefit eligibility. 
 
2.  Under 38 U.S.C. 5107(a), which establishes the 
Secretary of Veterans Affairs’ duty to assist claimants in 
developing the facts pertinent to their claims, the 
Secretary may require claimants to assume responsibility 
for payment of 



any fees associated with obtaining copies of records main-
tained by Federal, state, or local agencies or private 
sources. 
 
 
 
Mary Lou Keener 


