
Date:  June 22, 1995                           VAOGCPREC 18-95 
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  Petition for Rulemaking — Termination Date in Computing 
        Past-Due Benefits 
  To:  Chairman, Board of Veterans’ Appeals (01) 
 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Is the Department of Veterans Affairs’ (VA) definition of 
“past-due benefits” in 38 C.F.R. § 20.609(h)(3) 
inconsistent with the governing statutory provisions in 38 
U.S.C.  
§ 5904(d)(3)? 
 
COMMENTS: 
 
1.  This responds to your request for assistance in 
evaluating the petition for rulemaking filed by the 
attorney for a successful VA claimant.  Petitioner seeks 
revision of VA regulation, 38 C.F.R. § 20.609(h), which 
defines “past-due benefits” for purposes of determining the 
maximum amount  
of direct VA payment of attorney fees under 38 U.S.C.  
§ 5904(d).  He asserts that the definition in section 
20.609(h)(3) conflicts with the statutory provisions of 
section 5904(d)(3).  This opinion addresses petitioner’s 
substantive arguments.  I understand that a member of my 
staff has spoken with someone in your office regarding the 
procedure for responding to the petition.  
 
2.  Section 5904(d) authorizes VA, under certain circum-
stances, to pay directly to an attorney a fee called for in 
a fee agreement for representation in claims for VA bene-
fits.  In order to qualify for direct payment of fees by 
VA, the amount of the fee called for in the agreement “may 
not exceed 20 percent of the total amount of any past-due 
benefits awarded on the claim.”  38 U.S.C. § 5904(d)(1).  
The statute does not define the term “past-due benefits.”  
However, section 5904(d)(3) provides that “[i]n no event 
may the Secretary withhold for the purpose of such payment 
any portion of benefits payable for a period after the date 
of the final decision of the Secretary, the Board of 
Veterans’  
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Appeals, or the Court of Veterans Appeals making (or order-
ing the making of) the award.” 
 
3.  In 38 C.F.R. § 20.609(h)(3), the Secretary has defined 
“past-due benefits” as follows: 
 

For purposes of this paragraph, “past-due bene-
fits” means a nonrecurring payment resulting  
from a benefit, or benefits, granted on appeal or 
awarded on the basis of a claim reopened after a 
denial by the Board of Veterans’ Appeals or the 
lump sum payment which represents the total amount 
of recurring cash payments which accrued between 
the effective date of the award, as determined by 
applicable laws and regulations, and the date of 
the grant of the benefit by the agency of original 
jurisdiction, the Board of Veterans’ Appeals, or 
an appellate court.  

 
Petitioner asserts that the ending date for computing past-
due benefits under the regulation -- i.e., “the date of the 
grant of the benefit” -- is inconsistent with 38 U.S.C.  
§ 5904(d)(3), which, he asserts, establishes that the 
ending date is the “date of the final decision of the 
Secretary.”  He contends that, pursuant to 38 C.F.R. § 
3.104(a), when the regional office awards a benefit, the 
“date of the final decision” is the date on which VA 
provides notice of the decision to the claimant and the 
claimant’s representative in accordance with 38 U.S.C. § 
5104.  Section 3.104(a) provides that “[a] decision of a 
duly constituted rating agency or other agency of original 
jurisdiction shall be final and binding on all field 
offices of the Department of Veterans Affairs as to 
conclusions based on the evidence on file at the time VA 
issues written notification in accordance with 38 U.S.C. 
5104.”  Petitioner asserts that past-due benefits must 
include all benefits payable for a period prior to the date 
on which the decision becomes “final” under section 
3.104(a) -- i.e., the date VA issues the notification 
required by 38 U.S.C. § 5104. 
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4.  Because section 5904 does not define the term “past-due 
benefits,” the Secretary has authority under 38 U.S.C.  
§ 501(a) to establish by regulation a definition of that 
term, provided that the regulation is not inconsistent with 



the governing statutory provisions.  As explained below, we 
believe that the definition adopted by the Secretary in  
38 C.F.R. § 20.609(h)(3) is reasonable and is not inconsis-
tent with the pertinent statutory provisions.  We note, 
incidentally, that VA’s definition of “past-due benefits” 
is substantially similar to the definition of that term 
adopted by the Secretary of Health and Human Services in 20 
C.F.R.  
§ 404.1703. (“Past-due benefits means the total amount of 
benefits payable . . . to all beneficiaries that has 
accumulated because of a favorable administrative or 
judicial determination or decision, up to but not including 
the month the determination is made.”). 
 
5.  We believe that section 5904(d)(3) may reasonably be 
interpreted as indicating an intent to limit “past-due 
benefits” to those payable for a period prior to the date 
of the decision awarding the benefits.  The statute 
provides that “[t]o the extent that past-due benefits are 
awarded in any proceeding before the Secretary, the [BVA], 
or the [CVA], the Secretary may direct that payment of any 
attorney’s fee 
 . . . be made out of such past-due benefits.”  (Emphasis 
added).  Inasmuch as the statute identifies past-due 
benefits with reference to a particular event — an “award” 
made in a proceeding before VA, the BVA, or the CVA — it is 
reasonable to conclude that the term is intended to encom- 
pass only those benefits which would have been past due at 
the time of the decision making the award.  
 
6.  Section 5904(d)(3) does not, as petitioner asserts, af-
firmatively establish the date of the Secretary’s “final 
decision” as the ending date for computing past-due bene-
fits.  That section establishes a prohibition on including 
as past-due benefits any amounts payable for a period after 
the “final decision” but it does not purport to establish  
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which payments must be considered as past-due benefits.  
Accordingly, the Secretary’s decision to define “past-due 
benefits” with reference to the date of the decision award-
ing benefits rather than the date that decision becomes 
“final” under 38 C.F.R. § 3.104(a) is a reasonable exercise 
of his regulatory authority and is not inconsistent with  
38 U.S.C. § 5904(d)(3). 
 
7.  Even if section 5904(d)(3) is interpreted as implicitly 
defining “past-due benefits” as those payable for a period 



prior to the date of the “final decision,” the regulation 
still must be regarded as consistent with the statute.  
Section 5904(d)(3) refers to “the date of the final 
decision of the Secretary,” and not to “the date on which 
the Secretary’s decision becomes final.”  Petitioner 
asserts that the “date of the final decision of the 
Secretary”  
is the date the decision becomes final under 38 C.F.R.  
§ 3.104(a).  However, section 3.104(a) merely identifies 
the point in time at which a prior field office decision 
will be considered “final and binding” on other VA field 
offices, but does not necessarily change the date of that 
decision or result in the issuance of a new “final” 
decision.  Accordingly, the phrase “date of the final 
decision” may be construed as referring to the date on 
which the decision was made rather than to the date of the 
events which caused the decision to be considered “final.”  
Pursuant to such an interpretation, section 5904(d)(3) 
would appear to prohibit including as past-due benefits any 
amounts payable for a period after the date of the 
Secretary’s decision awarding benefits, but prior to the 
time that decision became “final” under section 3.104(a). 
 
8.  Further, there is no indication in the language or 
history of section 5904(d)(3) that the “finality” provi-
sions in 38 C.F.R. § 3.104(a) are relevant in determining 
the “date of the final decision” under section 5904(d)(3).  
The term “final” or “final decision” often has different 
meanings in different contexts, even within a single statu-
tory or regulatory scheme.  For example, 38 U.S.C.  
§ 3.104(a) establishes a finality standard for purposes of  
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determining when a VA field office decision will become 
“final and binding” upon all other field offices, such that 
the decision will not be subject to revision on the same 
factual basis.  Under 38 U.S.C. § 7105(c) and 38 C.F.R.  
§§ 20.302 and 20.1103, a VA field office decision will 
become “final,” in the sense that it is not subject to 
review by the BVA, if an appeal is not initiated within one 
year after the date notice of the decision is mailed to the 
claimant.  In view of these clearly distinct uses of the 
term “final” in the statutes and regulations governing VA 
field office decisions, there is no basis for concluding 
that the reference to “the date of the final decision” in  
38 U.S.C. § 5904(d)(3) is intended to incorporate the 
particular “finality” standard prescribed in 38 C.F.R.  
§ 3.104(a).  



 
9.  Black’s Law Dictionary defines a “final decision” as 
“[o]ne which settles rights of parties respecting the sub-
ject matter of the suit and which concludes them until it 
is reversed or set aside.”  Black’s Law Dictionary, 629 
(6th ed. 1990).  Pursuant to that definition, the “date of 
the final decision” referred to in 38 U.S.C. § 5904(d)(3) 
would be the date of the decision awarding past-due 
benefits and not the date on which that decision became 
binding on other field offices under 38 C.F.R. § 3.104(a) 
or became unreviewable under 38 U.S.C. § 7105(c).  
Accordingly, it would be reasonable to conclude that, for 
purposes or computing past-due benefits under section 
5904(a), an RO decision awarding benefits is a “final 
decision” unless it is reversed, set aside, or superseded 
by an appellate decision.  
 
 
HELD: 
 
The definition of “past-due benefits” in 38 C.F.R.  
§ 20.609(h)(3) is consistent with the provisions of  
38 U.S.C. § 5904(d)(3).  Further, because the language of 
section 5904(d)(3) may reasonably be construed to prohibit 
counting as past-due benefits any amounts payable after the  
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date of the decision making, or ordering the making of, the 
award, we believe that the regulatory amendment sought by 
petitioner would be inconsistent with the statute.  
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 
 


