
 
Date:  October 5, 1995                        VAOPGCPREC 23-95 
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  Request for Opinion -- Application of Estate Limitation to 
         Incompetent Veteran Receiving Rehabilitation Services --  
         XXXXXXX, XXXXX X.  CSS XXX XX XXXX 
 
  To:  Director, Compensation & Pension Service (211C) 
 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Under what circumstances do residential rehabilitation ser-
vices provided to a veteran in a private facility at 
Department of Veterans Affairs (VA) expense constitute hos-
pital treatment or institutional or domiciliary care furn-
ished by the United States for purposes of the $1,500 
estate limitation of 38 U.S.C. § 5503(b)(1)(A) and 
38 C.F.R. § 3.557(b)? 
 
COMMENTS: 
 
1.  The question presented arose in the following context.  
In 1986, the veteran was adjudicated incompetent and 
assign-ed a 100-percent disability rating due to organic 
brain syndrome.  Disability compensation was terminated 
effective January 1, 1987, because the veteran was 
hospitalized at a VA medical center, had no spouse or 
dependent child, and had an estate which exceeded $1,500.  
On August 10, 1992, VA accepted a proposal from a private 
facility to provide the veteran at VA expense with 
residential rehabilitative serv-ices.  Services began on 
August 17, 1992, and continued until August 17, 1994, when 
the veteran was discharged.  The program provided by the 
private facility involved assess-ment, supervision, and 
rehabilitative training in a resi-dential environment as a 
means for the veteran to achieve abilities which would 
permit some degree of independent living.  Compensation at 
the 100-percent level was reestab-lished effective the date 
of discharge.  You wish to deter-mine whether the services 
provided by the private facility fall within the scope of 
laws limiting payment of benefits to certain incompetent 
veterans receiving care at government expense. 
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2.  Section 5503(b)(1)(A) of title 38, United States Code, 
provides that: 
 

In any case in which a veteran having 
neither spouse nor child is being furnished 
hospital treatment or institutional or 
domiciliary care without charge or otherwise 
by the United States, or any political 
subdivision thereof, is rated by the 
Secretary . . . as being incompetent, and 
the veteran's estate . . . equals or exceeds 
$1,500, further payments of pension, 
compensation, or emer-gency officers' 
retirement pay shall not be made until the 
estate is reduced to $500. 

 
Similarly, 38 C.F.R. § 3.557(b) provides that, where a 
veteran is rated incompetent by VA, has neither spouse nor 
child, and is “hospitalized, institutionalized or domiciled 
by the United States or any political subdivision, with or 
without charge,” and has an estate, derived from any source, 
which equals or exceeds $1,500, further payments of pension, 
compensation, or emergency officer's retirement pay will not 
be made until the estate is reduced to $500. 1 
 
3.  The applicability of the $1,500 rule for the period of 
the veteran’s residence in the private facility turns pri-
marily on whether, under 38 U.S.C. § 5503(b)(1)(A), the 
veteran’s participation in the VA-funded rehabilitative 
program of independent living services must be considered 
“hospital treatment or institutional or domiciliary care”  
furnished by the United States.  The General Counsel 
recent-ly issued an opinion, VAOPGCPREC 2-95 (O.G.C. Prec. 
2-95), which extensively discussed the terms and history of 
section 5503(b)(1)(A) and implementing regulations.  That 
opinion held that the $1,500 rule is applicable to veterans 
hospi-talized in any hospital, including a private 
facility, when care is provided at the expense of the 
United States. 
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1  The limitation on payment of benefits established by 
section 5503(b) and its implementing regulation, 38 C.F.R. 
§ 3.557(b), is commonly referred to as “the 1,500 rule.” 



4.  Although VAOPGCPREC 2-95 dealt with hospital treatment 
only, the rationale for that opinion applies as well to 
institutional and domiciliary care.  In particular, inter-
pretation of the reference in section 5503(b)(1)(A) to 
institutional or domiliciary care “furnished . . . by the 
United States” to include care furnished at a private 
facil-ity at government expense is consistent with the 
references in the history of that provision to care “at 
public expense.”  S. Rep. No. 344, 86th Cong., 1st Sess. 
(1959), reprinted in 1959 U.S.C.C.A.N. 2048.  Further, 
chapter 17 of title 38, United States Code, authorizes the 
Secretary of Veterans Affairs to “furnish” nursing home as 
well as hos-pital care under contract with non-VA 
facilities.  38 U.S.C. §§ 1710(a)(3), 1720.  Moreover, VA’s 
contemporaneous con-struction of predecessor statutes to 
section 5503(b)(1)(A)  
as applying to care furnished at VA or government expense 
applied to institutional and domiciliary care in addition 
to hospital treatment.  See Emergency Interim Issue (EM) 
27-12, para. D.4. (11-25-60); former 38 C.F.R. § 3.255 
(1949); Administrator’s Instruction No. 1, Section 1, 
Public Law No. 662, 79th Congress, para. 4 (9-11-46).  In 
any event, we cannot attribute to Congress an intention to 
establish a different rule for different types of services 
referred to in the same provision of a statute. 
 
5.  VAOPGCPREC 2-95 did not address whether rehabilitative 
programs such as the one provided to the subject veteran  
constitute “hospital treatment or institutional or domicil-
iary care” for purposes of section 5503(b)(1)(A).  Whether 
a particular rehabilitation program falls within the 
applica-tion of the $1,500 rule is a factual matter 
dependent upon the specific nature of the services 
provided.  Although we are not prepared to offer an opinion 
as to how this, or any similar case, should be adjudicated, 
we can provide guidance regarding the meaning of the 
statutory and regulatory refer-ences to hospital treatment 
and institutional and domicil-iary care. 2 

 
 
2  Section 3.551(a) of title 38, Code of Federal Regula-
tions, states in pertinent part that “[e]xcept as otherwise 
indicated the terms “hospitalized” and “hospitalization” in 
38 C.F.R. §§ 3.551 through 3.559 mean: (1) Hospital treat-
ment in a [VA] hospital or in any hospital at [VA] expense.  
(2) Institutional, domiciliary or nursing home care in a 
[VA] institution or domiciliary or at [VA] expense.”  
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6.  Congress may be presumed to intend that the terms it 
uses in statutes will be given their commonly accepted 
meanings.  See, e.g., 2A Norman J. Singer, Sutherland 
Statutory Construction § 47.28 (5th ed. 1992).  With regard 
to “hospital treatment,” 3 the term “hospital” is defined as 
“[a]n institution for the treatment and care of sick, 
wounded, infirm, or aged persons,” Black’s Law Dictionary 
737 (6th ed. 1990), or as “an institution or place where 
sick or injured persons are given medical or surgical 
care.”  Webster’s Third New International Dictionary 1093 
(1981).  “Treatment” is described as “[a] broad term 
covering all the  
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Section 3.557(b)(3) distinguishes between “hospitalized,” 
“institutionalized,” and “domiciled,” whereas 38 C.F.R. 
§ 3.551(a) includes institutional and domiciliary care 
within the general definition of “hospitalization.”  Other 
provisions governing application of the $1,500 rule use the 
terms “hospitalized” or “hospitalization” without distin-
guishing among hospital, institutional, or domiciliary 
care.  See 38 C.F.R. §§ 3.557(d), 3.558(a), 3.559(a).  The 
provi-sions referring only to “hospitalized” or 
“hospitalization” may be considered governed by the 
definition provided by section 3.551(a).  To the extent 
section 3.557(b)(3) lists separately the three types of 
care, that section may be considered to fall within the 
“[e]xcept as otherwise indicated” exception to section 
3.551(a).  In either case, the result is the same; the 
regulatory provisions governing application of the $1,500 
rule are made applicable to hos-pital, institutional, and 
domiciliary care.  
 
3  The controlling statute, 38 U.S.C. § 5503(b)(1)(A), pro-
hibits benefit payments to certain incompetent veterans who 
are receiving “hospital treatment” at VA expense.  VA’s 
implementing regulation at 38 C.F.R. § 3.557(b) uses the 
term “hospitalized” in describing the same prohibition.  
Since the regulation appears to be intended to track the 
statute, and could not validly depart from its 
requirements, we interpret the statutory and regulatory 
terms as referring to provision of the same services. 
 



steps taken to effect a cure of an injury or disease; in-
cluding examination and diagnosis as well as application of 
remedies.”  Black’s Law Dictionary 1502 (6th ed. 1990).  
The term is also defined as “the action or manner of 
treating a patient medically or surgically.”  Webster’s 
Third New International Dictionary 2435 (1981).  Thus, the 
term “hos-pital treatment would generally connote medical 
or surgical steps taken to provide relief to an individual 
from an in-jury or disease, when those steps are taken in 
an institu-tion maintained for the purpose of providing 
such care. 
 
7.  With regard to “institutional care,” the term “institu-
tion” is defined as “[a]n establishment, especially one of 
an eleemosynary or public character or one affecting a com-
munity.”  Black’s Law Dictionary 800 (6th ed. 1990).  The 
term “care,” as used in this context, suggests 
“supervision, management:  responsibility for or attention 
to safety and well-being . . . custody.”  Webster’s Third 
New Interna-tional Dictionary 338 (1981).  Accordingly, 
“institutional care” may be considered supervision or 
management of an individual in the custody of an entity of 
a charitable or public character. 
 
8.  In the case of “domiciliary care,” the term “domicile” 
refers to “[t]hat place where a man has his true, fixed, 
and permanent home.”  Black’s Law Dictionary 484 (6th ed. 
1990).  In addition, the term “domiciliary” has acquired a 
specific meaning as referring to “a rest home for 
chronically ill or permanently disabled war veterans 
requiring minimal medical attention.”  Webster’s Third New 
International Dictionary 671 (1981).  For purposes of 
chapter 17 of title 38, United States Code, governing VA 
hospital, nursing home, domicil-iary, and medical care, 38 
U.S.C. § 1701(7) defines domicil-iary care to include 
necessary medical services and travel and incidental 
expenses.  Thus, “domiciliary care” may be considered 
supervision, management, or custody generally provided or 
maintained on a permanent basis to chronically ill or 
permanently disabled individuals, including a level of 
medical services consistent with those generally associated 
with a domiciliary facility. 
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9.  A broad interpretation of the referenced terms is sug-
gested by the history and purpose of section 5503(b).  In 
1959, Congress enacted Pub. L. No. 86-146, § 2, 73 Stat. 
297, 298 (1959), broadening the $1,500 rule to prohibit 
continued payment of veterans’ benefits to incompetent vet-
erans without a spouse or children whose estates exceeded 
$1,500 and who were “being furnished hospital treatment, 
institutional or domiciliary care without charge or other-
wise by the United States, or any political subdivision 
thereof.”  Previously, the prohibition had only applied to 
treatment or care provided by the Veterans’ Administration. 
The Senate Report on the bill that became Pub. L. No. 86-
146 included the following statement of purpose: “This bill 
is designed to prevent gratuitous benefits for incompetent 
vet-erans receiving care at public expense from 
accumulating in excessive amounts and passing upon the 
death of the veteran to relatives having no claim against 
the Government on ac-count of the veteran’s military 
service.”  S. Rep. No. 344, 86th Cong., 1st Sess. (1959), 
reprinted in 1959 U.S.C.C.A.N. 2048; see also H.R. Rep. No. 
303, 86th Cong., 1st Sess. (1959) (referring generally to 
incompetent veterans without spouse or child “being cared 
for at public expense”).  Thus, the legislation appears to 
have been aimed generally at a specified class of 
incompetent veterans “receiving care at public expense.” 
 
10.  The Veterans’ Administration’s contemporaneous con-
struction of Pub. L. No. 86-146 reflects an understanding 
that the $1,500 rule was to be applied broadly.  Emergency 
Interim Issue (EM) 27-12 (11-25-60), issued by the Chief 
Benefits Director, established interim guidelines for 
applying the $1,500 rule of Pub. L. No. 86-146.  Paragraph 
D.4. of EM 27-12 stated that the “[p]rovisions of PL 86-146 
apply to any case where an incompetent veteran is confined 
for any reason at the expense of the United States or a 
political subdivision thereof.”  (Emphasis added.)  See 
also VAOPGC 16-60 (10-10-60) ($1,500 rule broad enough to 
include confinement of an incompetent individual in a penal 
institu-tion). 4 

 
4  Consistent with this broad interpretation, the General 
Counsel subsequently determined, in Undigested Opinion,  
8-24-83 (7-5 Domiciliary Care), that services provided  
under an individualized independent living program would be 
considered institutional care for purposes of what is now 
38 U.S.C. § 5503(b)(1)(A). 
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HELD: 
 
The provisions of 38 U.S.C. § 5503(b)(1)(A) and 38 C.F.R. 
§ 3.557(b) generally require withholding of compensation 
and pension payments from incompetent veterans with estates 
in excess of $1,500 who have neither a spouse nor child and 
who are being furnished hospital treatment or institutional 
or domiciliary care by the United States or any political 
sub-division thereof.  The terms of the statute and 
regulation encompass services provided by a private 
facility at govern-ment expense.  Determination of whether 
the services pro-vided to a particular veteran by a private 
facility fit any of the statutory categories of hospital 
treatment or insti-tutional or domiciliary care requires an 
examination of the veteran’s files to determine the nature 
and purpose of the services.  With regard to hospital 
treatment, an assessment should be made as to whether the 
facility may be considered an institution the purpose of 
which is to provide medical and surgical care to sick, 
injured, or infirm persons and whether the veteran received 
such care at the institution.  In the case of institutional 
care, a determination should be made whether the facility 
may be considered a charitable or public establishment 
which had custody of the veteran and which provided 
supervision or management of the veteran, having assumed 
responsibility for the veteran’s well being.  Finally, with 
respect to domiciliary care, the same factors concerning 
custody and supervision would be relevant.  In addition, an 
assessment should be made concerning the permanence of the 
veteran’s residence at the facility and whether the medical 
services provided the veteran were 
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consistent with those generally associated with a 
domiciliary facility. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 
 


