
Date:  December 6, 1995                      VAOPGCPREC 25-95 
 
From:  General Counsel (022) 
 
Subj:  “Obvious Error” and Reconsideration of Board of Veterans’ 
       Appeals Decisions Based upon a Subsequently-Invalidated 
      Regulation 
      XXXXXX, XXXXXX X. X X XXX XXX 
 
  To:  Chairman, Board of Veterans’ Appeals (01) 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Does application by the Board of Veterans’ Appeals (BVA or 
Board) of a subsequently-invalidated regulation constitute 
“obvious error” and provide a basis for reconsideration of 
the Board’s decision? 
 
COMMENTS: 
 
1.  This question arises in a case in which a motion for 
reconsideration is currently pending before the BVA.  In 
April 1991, the BVA issued a decision denying compensation 
under 38 U.S.C. § 1151.  In December 1992, the Board denied 
a motion for reconsideration of that decision.  After the 
Supreme Court issued its decision in Brown v. Gardner, 
115 S. Ct. 552 (1994), which invalidated the Department of 
Veterans Affairs (VA or Department) interpretation of 
section 1151 under 38 C.F.R. § 3.358(c)(3), the veteran’s 
representative again requested reconsideration in March 
1995. 
 
2.  Once the BVA renders a decision in a case, the decision 
is final unless the BVA Chairman orders reconsideration or 
the Board on its own motion corrects an obvious error in 
the record.  38 U.S.C. § 7103(a),(c).  Under 38 C.F.R. 
§ 20.1000(a), reconsideration may be accorded “[u]pon 
allegation of obvious error of fact or law.”   
 
3.  In Russell v. Principi, 3 Vet. App. 310, 314 (1992) 
(consolidated with Collins v. Principi), the Court of 
Veterans Appeals (CVA) characterized “obvious error” under 
section 7103(c) as an “error, the existence of which . . . 
is undebatable, or, about which reasonable minds cannot 
differ.”  In view of the elaborate internal and external  
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reviews built into the rulemaking process, it is virtually 
inconceivable that VA would promulgate a regulation so 
invalid that no reasonable person could have ordered its 
issuance.  Clearly, the pertinent provision at issue in 
this case, the former 38 C.F.R. § 3.358(c)(3), was not such 
a regulation since the United States Solicitor General 
advocated its validity in Gardner.   
 
4.  Moreover, the BVA is bound in its decisions by VA 
regulations under 38 U.S.C. § 7104(c).  See also, e.g., 
Ternus v. Brown, 6 Vet. App. 370, 376 (1994) (the Board 
must apply all relevant statutes and regulations 
appropriate to the case before it).  The Secretary has not 
delegated his rulemaking authority to the Board.  See 
38 C.F.R. §§ 2.66, 19.13, 19.14.  Because the Board is 
performing its assigned task when it applies a regulation 
as promulgated by the Secretary, the proper application of 
a regulation is never  obvious error, even if the 
regulation is later held invalid. 
 
5.  In Stillwell v. Brown, 6 Vet. App. 291, 303 (1994), the 
CVA recognized that “the evolution of VA benefits law since 
the creation of [the CVA] . . . has often resulted in new, 
different, or more stringent requirements for 
adjudication.”  The CVA noted the Supreme Court’s view that 
“a position can be justified even though it is not correct 
. . . and can be substantially (i.e., for the most part) 
justified if a reasonable person could think it is correct, 
that is, if it has a reasonable basis in law and fact.”  
See id. at 302, quoting Pierce v. Underwood, 487 U.S. 552, 
566 n. 2 (1988).  The CVA concluded that VA was 
substantially justified, though incorrect, in applying a 
regulation that was subsequently invalidated.  See 
Stillwell, 6 Vet. App. at 303-04.  Thus, if a reasonable 
person could believe that  
an interpretation of a statute is correct (i.e., if the 
interpretation is “substantially justified”), that inter- 
pretation cannot be obvious error. 
 
6.  Both the CVA and the United States Court of Appeals for 
the Federal Circuit have equated the term “obvious error” 
with the term “clear and unmistakable error” (CUE) used in  
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38 C.F.R. § 3.105(a).1  See Smith v. Brown, 35 F.3d 1516, 
1526 (Fed. Cir. 1994); Russell, 3 Vet. App. at 314.  The 
CVA has held that CUE exists only when “the correct facts, 
as they were known at the time, were not before the 
adjudicator or the statutory or regulatory provisions 
extant at the time were incorrectly applied.”  Russell, 
3 Vet. App. at 3l3.  The CVA indicated that a finding of 
CUE “must be based on the record and the law that existed 
at the time of the prior . . . decision.”  Id. at 314.  See 
also Ternus, 6 Vet. App. at 375-77 (BVA did not properly 
apply the regulation in effect at the time of proposed 
rating deduction); Damrel v. Brown, 6 Vet. App. 242, 245-46 
(1994) (rule of constructive notice, formulated in 1992, 
did not apply to a 1967 rating action); Allin v. Brown, 
6 Vet App. 207, 210-212 (1994) (provisions for presumptive 
service connection, enacted after 1971 without retroactive 
effect, were not applicable in a 1971 rating action).   
 
7.  In VAOPGCPREC 9-94, we concluded there is no CUE in a 
VA regional-office decision (i.e., the provisions of 
38 C.F.R. § 3.105(a) do not apply) when the CVA invalidates 
a VA regulation or statutory interpretation after the 
regional-office decision becomes final.  That opinion 
partially relied on CVA case law suggesting the application 
of existing regulations cannot be CUE.2  Since obvious error 
is conceptually the same as CUE, the Board’s proper 
application  
 
 
 
<Page 4> 

 
 
1  Although there is no conceptual difference between 
“obvious error” and CUE, the provisions for review of 
obvious error in 38 U.S.C. § 7103(c) and CUE in 38 C.F.R. 
§ 3.105(a) are procedurally distinct.  Section 7103(c) 
applies to the Board’s discretionary authority to review 
its own prior decisions; section 3.105(a) applies only to 
review of VA regional-office decisions and not to review of 
Board decisions.  Smith, 35 F.3d at 1526, 1527. 
 
2  VAOPGCPREC 9-94 further relied upon the regulatory 
language that section 3.105(a) does not apply where “there 
is a change in law or Department of Veterans Affairs issue, 
or a change in interpretation of law or a Department of 
Veterans Affairs issue.” 



of a regulation as it existed at the time cannot be obvious 
error; and CVA decisions invalidating VA regulations or 
statutory interpretations do not have retroactive effect in 
relation to prior final Board decisions. 
 
8.  Finally, as in VAOPGCPREC 9-94, we note that the CVA’s 
decision in Look v. Derwinski, 2 Vet. App. 157 (1992), 
involved the same regulation at issue in the present case, 
i.e., 38 C.F.R. § 3.358.  Despite having invalidated 
section 3.358(c)(3) in Gardner, the CVA found in Look that 
the regulation “as it previously existed” provided the 
basis for an award of benefits.  2 Vet. App. at 164.  If 
the court had wished to apply Gardner retroactively, it had 
before it the opportunity to simply reverse the prior VA 
decision for its reliance upon the invalidated regulation, 
but instead reversed for misapplication of a provision of 
the regulation which was not invalidated.  While the CVA in 
Look may not have contemplated the issue of Gardner’s 
retroactivity, the court’s application of the previously 
existing legal interpretation seems noteworthy. 
 
9.  In view of the foregoing, we conclude that the BVA did 
not commit obvious error in applying the former section 
3.358(c)(3) prior to its judicial invalidation.  Under 
38 U.S.C. § 7104(c), the Board was bound to follow section 
3.358(c)(3) as it existed at the time.  Moreover, since 
obvious error is undebatable among reasonable minds, it is 
highly unlikely that a regulation so erroneous that its 
application would constitute obvious error could even be 
promulgated by the Department much less survive for any 
length of time.  CVA precedent that a finding of CUE must 
be based on the statutory or regulatory provisions extant 
at the time of the previous decision is equally applicable 
to the finding of obvious error, since there is no 
substantive difference between CUE and obvious error.  As 
we concluded in the context of CUE and regional-office 
decisions in VAOPGCPREC 9-94, we find that decisions of the 
CVA invalidating VA regulations or statutory 
interpretations do not have retroactive effect in relation 
to prior final Board decisions.  Accordingly, the 
invalidation of a regulation does not provide a basis for 
reconsideration of a prior Board decision. 
 
 
 
<Page 5> 
HELD: 
 



The Board’s application of a subsequently-invalidated 
regulation in a decision does not constitute “obvious 
error” or provide a basis for reconsideration of the 
decision. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 
 


