
Date:  May 23, 1996                                                                        VAOPGCPREC 3-96 
 
From:  General Counsel (021) 
 

Subj:  Application of Health Insurance Payments to Veterans’ Copayment Obligations 
 

  To:  Chief Financial Officer (174) 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
How should reimbursements for the cost of VA furnished medical care received from 
health insurance  policies of insured veterans be applied to their obligation to pay VA a 
portion of the cost of that care? 
 
DISCUSSION: 
 
1.  Under Public Law 99-272, effective April 7, 1986, certain categories of veterans, in 
order to become eligible for Department of Veterans Affairs (VA) medical care, must 
agree to pay the lesser of the cost of that care or the so-called “means test” copayment 
for the type of care received; i.e., inpatient/nursing home or outpatient care.  38 U.S.C. 
§§ 1710 and 1712.  The copayment for inpatient or nursing home care is based on the 
inpatient Medicare deductible in effect under section 1813(b) of the Social Security Act 
(42 U.S.C. § 1395e(b)).  The copayment for outpatient care is an amount equal to 
20 percent of the estimated average cost of that care as determined by VA.  38 U.S.C. 
§ 1712(f).  Thus, under Public Law 99-272, the means test copayments for inpatient or 
nursing home care and outpatient care are directly related to the cost of that care. 
 
2.  General Counsel Precedent Opinion 13-90 (May 21, 1990) addressed the 
application of reimbursement from a third party health insurer when there is also a 
Category C “means test” (now “discretionary patient”) copayment debt.  Nevertheless, 
uncertainty has arisen regarding the application of health insurance reimbursements to 
satisfy the additional copayment obligations of certain categories of veterans imposed 
by legislation enacted subsequent to that General Counsel Opinion, prompting this 
request for an additional opinion.  As will be developed below, with respect to the 
application of reimbursements from veterans’ health insurance policies, we see no basis 
to treat these subsequently imposed copayments any differently than the similar 
obligations originally imposed by Public Law 99-272.  We would be pleased to assist 
you in drafting new implementing instructions to VA medical facilities on the application 
of this opinion. 
 
3.  Public Law 101-508, effective November 5, 1990, expanded VA’s authority to 
charge certain categories of veterans for a portion of the cost of their medical care by  
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obligating them to pay $2 for outpatient medications (38 U.S.C. § 1722A), and by 
requiring that they agree to pay $10 for each day of inpatient hospital care and $5 for 
each day of nursing home care (38 U.S.C. § 1710(f)(2)).  We will refer to the $2 
copayment as a prescription copayment and the $5 and $10 copayments as per diem 
copayments. 
 
4.  As in the case of the copayments enacted under Public Law 99-272, the 
prescription copayment is related to VA’s cost since the Secretary may not require a 
veteran to pay an amount in excess of that cost.  38 U.S.C. §§  1722A(a)(2).  However, 
unlike other copayment obligations of veterans which are capped at VA’s cost of care, 
the per diem copayments do not have a cap.  Pursuant to 38 U.S.C. §§ 1710(f)(2)(A) 
and (B), veterans are responsible for the per diem copayments in addition to the means 
test copayments imposed under Public Law 99-272.  The legislative history of Public 
Law 101-508 expressly states Congress’ intent not to cap the per diem copayments.  
The House Conference Report No. 101-964, Oct. 27, 1990 [to accompany H.R. 5836], 
at page 991, discussed the copayments established under Public Law 99-272 which 
established an overall cap on the amount a veteran may be required to pay for hospital, 
nursing home, and outpatient care, and then discussed the new per diem copayments: 
 

House bill 
 
Section 11013(b) would delete the caps on copayments.  This section 
would require the current copayments to be paid by nonentitled veterans 
(formerly Category B and C veterans) in addition to the copayments per 
day of care.  There would be no cap on the per day copayment charges.  

 
5.  Since the per diem copayments are “in addition” to the copayments enacted under 
Public Law 99-272, which are capped by the cost of VA’s charges, an argument could 
be made that they are not health care charges and, therefore, should not be offset by 
reimbursements from health insurance. This argument overlooks the fact that they are 
charges assessed certain veterans only for health care.  Avoidance of exposure to 
personal liability for health care costs is the very reason health insurance is purchased 
in the first instance.  In the Maryland Blue Cross case, the court disagreed with Blue 
Cross’ argument that a Medigap policy was not a health-plan contract, stating:  “A 
health-plan contract need do only one of two things--provide health services or 
reimburse the expenses of such services.  38 U.S.C. § 1729(i)(1)(A).”  U.S. v. Blue 
Cross and Blue Shield of Maryland, Inc., 989 F.2d 718 (4th Cir. 1993), cert. denied, 
11 S. Ct. 302 (1993).   
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Veterans assessed per diem copayments clearly incur an “expense” for obtaining health 
care from VA that would be covered by their health insurance.  Those veterans should 
be allowed to offset VA health care expenses from their health insurance coverage.  
The 1990 General Counsel Opinion addressed this very issue: 
 

It could be argued that the basic purpose of both provisions is to collect 
funds for the Treasury and that, therefore, the interest of the Government 
should prevail over that of the veteran.  The better view, in our judgment, 
however, is that in enacting section 629 [now section 1729] Congress did 
not intend to prevent Category C veterans with health insurance from 
satisfying their means test obligations with the proceeds from their 
insurance. 

 
6.  Neither the legislative history of Public Law 101-508 nor the statute itself provides 
much guidance regarding the application of recoveries from veterans’ health insurance 
carriers to the new copayments established under the Act.  The House Budget 
Committee, in its report on H.R. 5835, appeared to indicate that the copayments 
imposed by the new bill were merely an extension of the same type of payment required 
of certain categories of veterans originally imposed under Public Law 99-272, by 
captioning the  explanatory statement of the new per diem copayments, “Modification of 
Health-Care Categories and Copayments.” House Report (Budget Committee) No. 101-
881, Oct. 16, 1990 [to accompany H.R. 5835], at pages 219-220.  The Conference 
Report’s section on the new per diem copayments bears the same title as the Budget 
Committee’s report.  House Conference Report No. 101-964, Oct. 27, 1990 [To 
accompany H.R. 5835], at pages 988-991.  That report noted that the House bill would 
require that all veterans not entitled to care pay the current copayments for inpatient 
and nursing home care and, in addition, the $10 and $5 per day copayments.  It 
contains no discussion, with respect to the application of reimbursements from veterans’ 
health insurance carriers, distinguishing the character of the existing and new 
copayments.  In fact, we have found no indication in either the applicable legislative 
history or the statutes themselves that Congress intended the new copayments to be 
treated any differently in that regard than the similar obligations originally enacted under 
Public Law 99-272. 
 
7.  The above-mentioned 1990 O.G.C. Precedent Opinion, in analyzing Public Law 99-
272, noted that, while the available legislative history did not directly address the issue, 
it was indicative of an attempt to permit veterans to have the benefit of their health 
insurance to the extent of its coverage.  This interpretation is consistent with section 
1729(e) (formerly 629(e)), which provides that no veteran eligible for care may “be 
denied such care or services by reason of this section.”  To require a veteran to make  
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an out-of-pocket payment, when there is insurance for which premiums have previously 
been paid available to cover the copayment, would place an additional condition of 



eligibility on those veterans subject to the means test who also have insurance.  With 
respect to the issue of the application of insurance reimbursements to veterans’ 
obligations, we found no indication in the statutory language or legislative history 
evidencing Congress’ intention to treat this class of veterans differently from those 
without insurance.  We recognized that the issue was not free from doubt, but that to the 
extent it was a question of policy rather than of law, the Secretary had settled the policy 
issue in a letter to Chairman Montgomery dated October 10, 1989.  We find no provision 
in Public Law 101-508 that refutes such policy decision nor alters its application by 
extension to the new per diem copayments.   
 
8.  We conclude, therefore, that in those instances where a veteran has an obligation 
to pay VA for a portion of his or her medical care and also has health insurance, 
payments to VA from the veteran’s health insurer should satisfy the veteran’s 
copayment (whether inpatient, outpatient, per diem, or prescription) obligation to VA to 
the extent of the available coverage under the policy. 
 
9.  Thus, for example, payment by a carrier of the full amount of VA’s charges for 
inpatient medical care should satisfy the veteran’s obligation to pay the Medicare 
deductible and, in most cases, should also satisfy the per diem copayments for that 
episode of care.  (Since the per diem copayments are not limited by the cost of VA’s 
care, even payment in full by a carrier of VA’s charges for that episode of care may not 
extinguish a veteran’s per diem copayment obligation in all cases, however.)  Likewise, 
payment in full by an insurer of VA’s charges for outpatient care should satisfy the 
veteran’s obligation to pay the copayment for outpatient care as well as any prescription 
copayments related to that care since VA’s charges for such care include the cost of 
medication(s).  In the case of prescription refills (not related to an episode of outpatient 
care), payment in full by an insurer of VA’s charge for a prescription refill should 
similarly satisfy the veteran’s prescription copayment. 
 
10.  Non-Medigap health insurance policies, however, rarely provide coverage for the 
full amount of providers’ charges.  Rather, such policies commonly have both 
deductibles, representing the amount above which the insurer provides coverage, and 
policy copayments, representing the portion (usually a percentage) of the remainder of 
allowable charges for which the insured is responsible.  (Frequently, the policy 
copayment is 20 percent, leaving the insurer’s liability at 80 percent of the remainder of 
allowable charges.) 
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11.  In these non-Medigap cases, the 1990 opinion stated that VA should apply the 
insurer’s payment to so much of the veteran’s means test copayment as corresponds to 
the veteran’s responsibility for any deductible and copayment amounts under the policy.  
This requirement, as some have pointed out, results in a different application of 



insurance proceeds than occurs in the private sector.  While this undoubtedly is true, we 
find the distinction justified, nevertheless.  
 
12.  The liability of a veteran for the cost of hospitalization in the private sector is in no 
way analogous to that of a veteran hospitalized in the VA system.  In the former, the 
patient is responsible for the entire, and same, cost of care as that billed to the insurer.  
In the latter, the veteran’s only health care cost liability is limited to his or her VA 
copayment obligations.  In either case, the veteran unquestionably should have the 
benefit of the health insurance he or she purchased for such eventuality.  Accordingly, 
upon review, we hereby reaffirm our 1990 opinion on this issue. 
 
13.  To restate, insurance proceeds under a non-Medigap policy should be applied to 
the veteran’s VA copayment debt, after subtracting the policy deductible, by applying 
the same percentage factor of payment as corresponds to the insurer’s liability for the 
remainder of allowable charges.  For example, if the veteran has an $800 VA 
copayment debt (including the means test deductible and per diem copayments) for an 
inpatient stay, an insurance policy with a $200 deductible and a 20 percent copayment 
for inpatient care, the veteran would be responsible for the first $200 of the $800 VA 
copayment debt, plus 20 percent of the remaining $600, for a total of $320.  The 
insurance proceeds would cover the remaining $480 of the veteran’s VA copayment 
debt, corresponding to the insurer’s 80 percent liability after the policy deductible.   
 
14.  Finally, we note that the 1990 General Counsel opinion expressed the view that, in 
the case of Medigap coverage, the entire amount of any reimbursement from a 
supplemental policy should first be applied to the veteran’s copayment obligation to VA.  
(This is due to the nature of such policies--they are designed generally to cover 
deductibles and copayments not covered by Medicare.)  Nevertheless, paragraph 9 of 
the opinion went on to explain that “some medigap plans cover more than the Medicare 
deductible, in which case some additional payment from the insurer should be 
forthcoming and applied to the third party debt.”  The latter statement on application of 
the additional proceeds apparently caused some confusion when Public Law 101-508 
added the per diem and prescription copayments.  Accordingly, we want to clarify that 
any such “additional payment” from a Medigap insurer first should be applied to the 
veteran’s copayment liability, including per diem copayments, outpatient copayments, 
and prescription copayments, before application of any remainder of insurance 
proceeds to the insurance receivable. 
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15.  Of course, appropriate application of insurance proceeds, pursuant to this opinion 
(as well as the 1990 General Counsel opinion previously mentioned), requires that 
Medical Care Cost Recovery (MCCR) personnel obtain sufficient information as to the 
deductible and copayment provisions of the veteran’s policy.  The MCCR office has 
advised that this information is readily available from the carrier’s Explanation of 
Benefits which normally accompanies insurance payments.  



 
16.  Thus, this opinion should be applied as follows: 
 

(1)  All veteran’s copayment obligations for VA furnished medical care or 
medications established on or after the date of this opinion will be 
adjudicated by applying this opinion to such veteran’s debt. 
 
(2)  All veteran’s copayment obligations for VA furnished medical care or 
medications pending before the date of this opinion subject to a timely 
request for appeal, will also be adjudicated by applying this opinion to the 
veteran’s debt. 
 
(3)  On or after the date of this opinion, all veteran’s copayment 
obligations for VA furnished medical care or medications referred for 
enforced collection action, including IRS offset, VA administrative offset, or 
litigation, whether by VA Regional Counsels or the Department of Justice 
and United States Attorneys, will first be adjudicated or readjudicated as 
necessary, by applying this opinion to such veteran’s debt before any 
enforced collection action is taken.   

 
HELD: 
 
1.  Veterans covered by health insurance policies who are obligated to VA for a portion 
of the cost of their nonservice-connected medical care should be allowed to satisfy their 
obligation(s) to VA to the extent of coverage available under their policies. 
 
2.  Non-Medigap insurance proceeds should be applied to the veteran’s VA copayment 
debt, after subtracting the policy deductible, by applying the same percentage factor of 
payment as corresponds to the insurer’s liability for the remainder of allowable charges.   
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3.  Reimbursements from Medigap carriers should first be applied to the veteran’s 
copayment debt(s), including “means test” copayments, per diem copayments, 
outpatient copayments, and prescription copayments before application of those 
proceeds to the carrier’s debt. 
 
 
 



 
Mary Lou Keener 
 
 
 
 


