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ISSUES: 
 

(a) Is pursuit of a degree from a foreign school for a "Medical Doctor (M.D.)" program 
always to be considered as evidence of pursuit of "a program of education in a course of 
instruction beyond the baccalaureate degree level" for purposes of 10 U.S C. § 16131(c)(1), as 
provided for training received prior to November 29, 1993? 
 

(b) If not, what are the guidelines for determining whether a program of education is to 
be considered undergraduate training or graduate training for purposes of that section? 
 
DISCUSSION: 
 
1. The facts presented show that a reservist seeks payment of benefits under the Montgomery 
GI Bill - Selective Reserve (MGIB) (chapter 106, title 10, United States Code; currently chapter 
1606 of that title) for courses completed from August 1991 to November 1993 at an institution 
located in Mexico. He was pursuing a "Medical Doctor” program. The original certification of 
enrollment denoted the training as "graduate or advanced professional degree,” but 
subsequently submitted documents describe the training as undergraduate. At the time of his 
initial enrollment in the Mexican institution, he already had been awarded a bachelor's, master's, 
and Ph.D. degree from American institutions. 
 
2. As originally enacted in 1984 by Public Law 98-525, the Montgomery GI Bill Selective 
Reserve program provided that the reservist must be in pursuit of courses at an institution of 
higher learning and must not have "completed a course of instruction required for the award of a 
baccalaureate degree or the equivalent evidence of completion of study." 10 U.S.C. § 
2131(c)(1) (currently, § 16131(c)(1)). VA interpreted this provision as barring benefits for 
pursuit of graduate level training prior to November 29, 1993. 38 C.F.R. § 21.7620(d) (1998). 
 
3. On September 30, 1990, Public Law 101-189 amended the above requirement to extend the 
type of training for which benefits may be authorized to include "any program of education that 
is an approved program of education for purposes of chapter 30 [title 38, United States Code] 
other than a program of education in a course of instruction beyond the baccalaureate degree 
level." Legislative history concerning this change in language suggests Congress intended to 
broaden the availability of benefits to include vocational-technical training programs, as a 
recruiting incentive for the enlisted ranks. See H. R. No. 121, 1015t Cong., 15t Sess. 281 
(1989). 
 
4. Under the plain language of the revised statute, an individual, such as the subject veteran, 
would no longer be barred, by virtue of already having received a baccalaureate degree, from 
pursuing vocational-technical training or even another baccalaureate degree. However, the 
veteran still would be barred from pursuing his course of M.D. training at the Mexican 
institution if that training may be reasonably characterized as being beyond the baccalaureate 



degree level. The legislative history of the revision offers no explanation of Congress's intent 
concerning that characterization. 
 
5. The claimant argues that his medical degree program qualifies for chapter 1606 benefits on 
either of two bases. First, unlike most United States medical schools, foreign medical schools, 
such as his, do not necessarily require a bachelor's degree as a prerequisite for admission to 
their M.D. degree programs. In such cases, therefore, the M.D. course of instruction cannot be 
considered beyond the bachelor's degree level. Second, he contends that an M.D. degree is 
considered a first professional degree. By definition, therefore, it is not graduate training and so 
must be considered undergraduate or baccalaureate-level training. Your question, to the 
contrary, asks whether such M.D. training always must be considered beyond the baccalaureate 
degree level. 
 
6. Chapter 1606 does not define "baccalaureate degree level," nor does the legislative history 
provide any insight as to Congress' intent in using the term. Considering the wide-spread usage 
of the phrase "baccalaureate degree", we expected to find a generally recognized, clearly 
circumscribed legal or functional definition of the term. Having determined the meaning of that 
term, we would be able to readily determine which forms of training or instruction were 
"beyond that level.” However, we now conclude that there is no apparent consensus of authority 
on such criteria, particularly, vis-à-vis whether M.D. degree studies are at or beyond the 
"baccalaureate degree level." 
 
7. Our review of other United States Code, annotated, provisions governing the Armed Forces, 
as well as Code provisions covering Education, revealed wide use of the term "baccalaureate" in 
various contexts; e.g., 10 U.S.C.A. § 2101(3) (defining the term “advanced training" for ROTC 
students as that beyond the baccalaureate level); 20 U.S.C.A. § 2371(a)(3)(E) (defining a 
"tech-prep program" as one among other qualifiers that leads to an associate or baccalaureate 
degree); 20 U.S.C.A. § 1002(a)(3)(B) (defining limitations based on a course of study or 
enrollment at an institution of higher learning awarding an associate or baccalaureate degree). 
Interestingly, however, none of such statutory provisions (or the pertinent implementing 
regulations) actually defines the term. 
 
8. Our review of common legal reference sources, such as Words and Phrases; Corpus Juris 
Secundum; or American Jurisprudence 2d., likewise, revealed no established legal usage for the 
term at issue, and Black's Law Dictionary (6th ed.1990) does not define it. However, the term 
"baccalaureate” does appear in Blacks' definition of the term "bachelor” (i.e., "One who has 
taken the first undergraduate degree (baccalaureate) in a college or university."). Id. at 138. 
 
9. Webster's Third New International Dictionary (unabridged) 157 (1976) does the reverse of 
Black's; it defines "baccalaureate” as "the degree of bachelor conferred by universities and 
colleges." The same source defines the term "bachelor" as "a person who has received what is 
[usually] the first or lowest degree conferred by a college or university or by some professional 
schools (--of letters) (-of divinity) (--of laws)." Id. at 157. 
 
10. These dictionary definitions suggest some similarity of meaning among the terms 
"undergraduate," "baccalaureate," and "bachelor's” degrees, and this appears to be bolstered by 
definitions found in the Dictionary of Education. The latter defines an "undergraduate" as "a 
student in an institution of higher learning who has not yet taken the bachelor's, or first 
professional, degree in the field in which he is studying." Carter V. Good, Dictionary of 
Education 55, 629 (3d ed. 1973). Further, the term "baccalaureate degree" is referenced as 
synonymous with "degree, bachelor's," the latter being defined as "(1) the first degree in arts 



and sciences or in certain professional and technical fields, the requirements usually including 4 
years of work of college grade: syn. baccalaureate degree; (2) also used in bachelor of laws 
(L.L.B.) and bachelor of divinity (B.D.), typically for 2 or 3 years of study beyond the first 
4-year degree...." Id. at 55, 1 69 (Note that "baccalaureate degree" is shown as synonymous 
only with the first definition.) 
 
11. Considering the commonly accepted dichotomy between undergraduate and graduate 
programs, we observe that the Dictionary of Education defines "graduate study" as "formal 
study pursued after receiving the bachelor's or first professional degree...." Id. at 565. This, 
together with the above definitions, tends to reinforce the notion that a first professional degree, 
e.g., M.D., in some quarters, may be recognized as undergraduate-level study. See, John Bear 
and Mariah Bear, Bears' Guide to Earning College Degrees Nontraditionally (12th ed.) ("[i]n 
many other countries, it is common to enter professional school directly from high school, in 
which case the first professional degree earned is a Bachelor's.") Id. at 17. 
 
12. Finally, we note with interest that the Department of Defense (DOD) procedural regulations 
governing personnel files of Selected Reservists, such as the claimant, provide instructions for 
coding the member's educational level of attainment. Under the instructions, DOD defines a 
first professional degree as including "a certificate conferred on completion of the academic 
requirement for the first degrees awarded in selected professions: ... Doctor of Medicine 
(M.D.)...." In addition, those instructions define a baccalaureate degree as "a certificate 
conferred on completion of a 4-year college program, other than a first professional degree." 32 
C.F.R., Pt. 114, App. A, fields 13 K and W (emphasis added). See also, 20 U.S.C.A. § 
1063b(c)(4) and § 1078(b)(1)(v); 42 U.S.C.A. § 295p(1); 26 U.S.C.A. § 127(c)(2). 
 
13. Given the ambiguity present here, we believe the best interpretive approach is to adopt a 
construction of the pertinent statutory language that implements Congress' manifested intent to 
expand the scope of educational programs that could be pursued under chapter 1606. Thus, it is 
our view that only those programs leading to a first professional degree that require a 
baccalaureate degree for admission should be considered as being beyond the "baccalaureate 
degree level" for purposes of the benefits in question. If the student may enroll without need of 
a prior baccalaureate degree, then the first professional degree logically may be considered as 
not being beyond the baccalaureate degree level. 
 
14. Therefore, your first question is answered in the negative (i.e., in some cases, a student 
pursuing a first professional degree, such as "Medical Doctor (M.D.)," actually may be pursuing 
a course of instruction which is not beyond the baccalaureate degree level). 
 
15. Responding to your second question, in making determinations about the level of course 
pursuit under the subject provision, we believe the educational institution's characterization of 
the level of the programs it offers is relevant. However, the essential guiding factor here is 
whether admission to the particular degree program by the individual concerned is contingent 
upon his or her having first completed a baccalaureate (i.e., bachelor's) degree. While, as a 
general rule, the admission of a student to a course of instruction for award of a graduate, 
post-graduate or first professional degree in the United States conforms to that standard, clearly 
professional degree programs do exist that warrant an exception. 
 
16. In particular, as mentioned above, many foreign medical degree programs may be 
undertaken without any prior undergraduate level training. Moreover, we note that, even in the 
United States, a professional nursing degree may be awarded upon completion of the 
individual's first 4-year bachelor's degree. Had Congress intended to deny the benefit at issue 



for pursuing such courses of instruction, it likely would have employed more specific statutory 
terminology denying the benefit to all individuals pursuing first professional degrees. 
 
17. Concerning implementation of the guidance suggested here, we note that the Board 
remanded this case to the agency of original jurisdiction for documentation of the VA course 
approval file for the particular institution. We, too, sought to review information from that file 
since it contains the factual record of the basis on which the institution's courses were approved 
for VA purposes. We surmised that the file would include probative information regarding the 
degree-granting authority conferred on the school by the appropriate Mexican governmental 
department. In particular, recognizing that VA course measurement rules are different for 
graduate and undergraduate training, we believed the records should include some 
documentation of admission requirements and the level of the degrees authorized by the 
Mexican government and accepted by VA in approving the veteran's courses. 
 
18. As it happens, among the documents in the VA approval file is a record showing the degree 
granting authority of the school under Mexican law. That translated record states that the 
institution had authority to offer “Professional Studies" programs characterized as graduate 
training. Mandatory entrance requirements for such programs included prior attainment of a 
"Baccalaureate." (See attached Official Newspaper, dated February 20, 1979.) VA ostensibly 
accepted the medical degree professional studies program as graduate level training as part of 
its general approval of the program for VA education benefit purposes and applied section 
21.7620(d) accordingly to deny benefits to the instant veteran. Under the criteria described in 
paragraph 15, evidence of that type would be probative as to the issues presented by a case such 
as this. 
 
CONCLUSION: 
 
For purposes of 10 U.S.C. §16131(c)(1), a Medical Doctor (M.D.) degree program will be 
considered to be a professional degree program offered at a level beyond the baccalaureate 
degree, except when the facts found demonstrate that the institution offering the program does 
not require that the candidate have been awarded a bachelor's degree to be admitted to the 
program. 
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