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QUESTIONS PRESENTED: 
 
Whether Diagnostic Code (DC) 6260, as in effect prior to June 10, 1999, and as 
amended as of that date, authorizes a single 10% disability rating for tinnitus, 
regardless of whether tinnitus is perceived as unilateral, bilateral, or in the head, 
or whether separate disability ratings for tinnitus in each ear may be assigned 
under that or any other diagnostic code? 
 
DISCUSSION: 
 
1.  Before 1999, the rating schedule authorized a 10% disability rating for tinnitus 
incurred as a result of trauma to the head.  See generally 38 C.F.R. § 4.87a, 
DC 6260 (1998) (“Persistent as a symptom of head injury, concussion or acoustic 
trauma.”).  At that time, manifestations of tinnitus that were not the result of head 
trauma could be rated in association with the underlying cause under the 
appropriate diagnostic code.1  In 1999, the Rating Schedule was amended, 64 
Fed. Reg. 25,202, 25,210 (1999), to provide service connection for “Tinnitus, 
recurrent,” regardless of its etiology.  38 C.F.R. § 4.87, DC 6260.  Additionally, a 
note was added in the 1999 amendment instructing raters that:  “A separate 
evaluation for tinnitus may be combined with an evaluation under diagnostic 
codes 6100, 6200, 6204, or other diagnostic code, except when tinnitus supports 

 
1  In Wanner v. Principi, 17 Vet. App. 4, 18 (2003), the CAVC invalidated the part 
of pre-1999 38 C.F.R. § 4.87a, DC 6260, that contained a trauma requirement for 
a 10% disability rating for tinnitus.  As a result, the sole criterion remaining for 
that regulation was that the tinnitus be “[p]ersistent.”  The CAVC did not reach 
the issue of whether a rating in excess of 10% could be provided for bilateral 
tinnitus under the modified regulation.   
 



 
 
 

  

an evaluation under one of those diagnostic codes.”  38 C.F.R. § 4.87, DC 6260.  
Neither the prior nor the amended regulation contained any language suggesting 
that a separate tinnitus rating could be awarded for each ear, nor does any other 
rating schedule provision in effect prior to or after 1999 suggest that such 
separate ratings may be awarded.  For example, 38 C.F.R. § 4.124a, DC 8046, 
has long provided that, for purposes of rating cerebral arteriosclerosis, “[p]urely 
subjective complaints such as headache, dizziness, tinnitus, insomnia and 
irritability . . . will be rated 10 percent and no more under diagnostic code 9305.”  
In such cases, the condition of tinnitus is taken into account as a rating factor 
which may give rise to a maximum 10% disability rating without regard to 
whether the condition is unilateral or bilateral in nature.   
 
2.  The Merck Manual states that tinnitus is the perception of sound in the 
absence of an acoustic stimulus.  "The Merck Manual" 665 (17th ed. 1999).  VA 
discussed the nature of tinnitus in a recent notice of proposed rulemaking 
concerning the rating schedule provision governing tinnitus, 67 Fed. Reg. 59,033 
(2002), explaining that: 
 

Tinnitus is classified either as subjective tinnitus (over 95% of cases) or 
objective tinnitus.  In subjective or “true” tinnitus, the sound is audible only 
to the patient.  In the much rarer objective tinnitus (sometimes called 
extrinsic tinnitus or “pseudo-tinnitus”), the sound is audible to other 
people, either simply by listening or with a stethoscope.  Objective tinnitus 
commonly has a definite cause that generates the sound, such as 
vascular or muscular disorders.  Objective tinnitus may also be due to 
such nonpathologic causes as noise from the temporomandibular joints, 
openings of the eustachian tubes, or repetitive muscle contractions. 
 

Accordingly, objective tinnitus is properly evaluated as part of the underlying 
condition causing it.   
 
3.  The notice of proposed rulemaking went on to explain that: 
 

True (subjective) tinnitus does not originate in the inner ear, although 
damage to the inner ear may be a precursor of subjective tinnitus.  It is 
theorized that in true tinnitus the brain creates phantom sensations to 
replace missing inputs from the damaged inner ear, similar to the brain’s 
creation of phantom pain in amputated limbs (Diseases of the Ear, H. 
Ludman, and T. Wright, 6th ed., chapter 11; Phantom auditory perception 
(tinnitus): mechanisms of generation and perception, Neuroscience 
Research 8:221-2, P. Jasterboff, 1990; and Mechanisms of Tinnitus. Allyn 
and Bacon, 1995, J. Vernon and A. Moller (Eds.)).  The Oregon Tinnitus 
Data Archive found in a study of 1630 individuals with tinnitus that 63% 
reported tinnitus in both ears and 11% reported it as filling the head.  
(http://www.ohsu.edu/ohrc-otda/95-01/data/08.html).  Therefore, in the 

http://www.ohsu.edu/ohrc-otda/95-01/data/08.html


 
 
 

  

great majority of cases, tinnitus is reported as either bilateral or undefined 
as to side.   
 
True tinnitus, i.e., the perception of sound in the absence of an external 
stimulus, appears to arise from the brain rather than the ears.   

 
67 Fed. Reg. at 59,033.  As VA’s notice of proposed rulemaking made clear, the 
perception of noise is the disability identified in true tinnitus, and the source of 
this perceived noise is not in either or both ears.  The undifferentiated nature of 
the source of the noise that is tinnitus is the primary basis for VA’s practice, as 
reflected in the notice of proposed rulemaking, of rating tinnitus as a single 
disease entity. 
 
4.  On May 14, 2003, VA published a final rule adding a note to DC 6260, 
directing raters to “[a]ssign only a single evaluation for recurrent tinnitus, whether 
the sound is perceived in one ear, both ears, or in the head.”  68 Fed. Reg. 
25,822, 25,823 (2003); 38 C.F.R. § 4.87, DC 6260, note (2).  The notice also 
added a note providing that objective tinnitus is to be evaluated as part of the 
underlying condition, not under DC 6260.  38 C.F.R. § 4.87, DC 6260, note (3).  
The notice stated that: 
 

This document amends the Department of Veterans Affairs (VA) Schedule 
for Rating Disabilities to state more explicitly the method of evaluation of 
tinnitus under diagnostic code 6260 in the portion of the rating schedule 
that addresses evaluation of disabilities of the ear.  The intended effect of 
this action is to codify current standard VA practice by stating that 
recurrent tinnitus will be assigned only a single 10-percent evaluation 
whether it is perceived in one ear, both ears, or somewhere in the head.   

 
68 Fed. Reg. at 25,822.  As was stated in the notice of proposed rulemaking: 
“This amendment involves no substantive change and is consistent with current 
practice.”  67 Fed. Reg. at 59,033.  Thus, the amendment restated in more 
explicit terms the rule reflected in prior VA regulations that only a single 10% 
rating for tinnitus is authorized regardless of whether tinnitus is perceived as 
unilateral, bilateral, or in the head.   
 
5.  The 1999 amendment to DC 6260 reflected an awareness that tinnitus need 
not be constant to be disabling and that it can have causes other than head 
trauma.  59 Fed. Reg. 17,295, 17,297 (1994).  The amendment addressed the 
need to accommodate tinnitus resulting from other causes.  Further, the note 
added to DC 6260 by that amendment reflects the rule, stated in 38 C.F.R. 
§ 4.14, that the disability resulting from tinnitus cannot be rated simultaneously 
under more than one diagnostic code.  The 1999 amendment did not reflect any 
change in view as to the nature of tinnitus itself.  Thus, the most recent 
amendment DC 6260 definitively stating that only a single 10% disability rating is 
authorized for tinnitus merely restates the law as it existed both prior to and after 



 
 
 

  

the 1999 amendment.  Accordingly, the rule that only a single 10% disability 
rating is authorized for tinnitus regardless of whether the tinnitus is perceived as 
unilateral, bilateral, or in the head is for application in cases arising both before 
and after the 1999 amendment.   
 
HELD:   
 
Diagnostic Code 6260 (currently codified at 38 C.F.R. § 4.87), as in effect prior to 
June 10, 1999, and as amended as of that date, authorized a single 10% 
disability rating for tinnitus, regardless of whether tinnitus is perceived as 
unilateral, bilateral, or in the head.  Separate ratings for tinnitus for each ear may 
not be assigned under DC 6260 or any other diagnostic code. 
 
 
 
Tim S. McClain 
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