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QUESTION PRESENTED: 
 
May the language of 38 C.F.R. § 3.157(b)(1) that provides that the date of 
admission to a Department of Veterans Affairs (VA) or uniformed services 
hospital will be accepted as the date of receipt of a claim for an increased 
disability rating be construed as including the date of admission to a private 
hospital pursuant to the prior authorization of a contractor that administers the 
Department of Defense's (DoD) TRICARE program?  
 
COMMENTS: 
 
1. In 1991, while serving on active duty, the veteran sustained a right-eye 
injury.  In February 1993, a VA Regional Office granted service connection for 
blindness of the right eye secondary to a retinal detachment and assigned a 30-
percent evaluation effective March 11, 1992.  In November 1998, the veteran’s 
private physician contacted TriWest Healthcare Alliance (TriWest) and received 
authorization for an inpatient enucleation of the veteran’s damaged eye at the 
Covenant Medical Center (CMC), a private medical facility.  TriWest is a 
management services organization that, by contract, is responsible for 
administering DoD's TRICARE program in the TRICARE Central Region 
consisting of 16 states.  TRICARE is DoD's comprehensive managed health care 
program, which provides health care services for active duty military personnel, 
military retirees, and their dependents.  On November 24, 1998, the veteran 
contacted a TriWest nurse to confirm the authorization.  The nurse confirmed 
TriWest authorization for the procedure.  Later that day, the veteran had the eye 
enucleation performed at the CMC without prior VA authorization.  
 
2. On January 5, 2000, VA received the veteran’s claim for an increased 
rating for the right-eye disability.  A February 2000 VA examination noted that the 
veteran had an enucleation of the right eye in 1998 and had an eye prosthesis 
fitted in 1999.  In a March 2000 rating, VA assigned a 40-percent evaluation for 



the disability effective January 5, 2000.  The veteran disagreed with VA’s 
decision to base the effective date of the increased rating on the date of the claim 
for an increased rating.  The question has arisen whether, under 38 C.F.R. § 
3.157(b)(1), the date of the veteran’s admission to the private medical facility 
under the authorization of the DoD contract health-care administrator may be the 
basis for an earlier effective date. 
 
3. Section 5110(a) of title 38, United States Code, provides: 
 

Unless specifically provided otherwise in this chapter, the effective 
date of an award based on an original claim, a claim reopened after 
final adjudication, or a claim for increase, of compensation, 
dependency and indemnity compensation, or pension, shall be 
fixed in accordance with the facts found, but shall not be earlier 
than the date of receipt of application therefor. 

 
With respect to claims for increased compensation, section 5110(b)(2) provides:  
“[t]he effective date of an award of increased compensation shall be the earliest 
date as of which it is ascertainable that an increase in disability had occurred, if 
application is received within one year from such date.”  VA’s implementing 
regulation essentially tracks the statutory language; a claim for an increased 
compensation rating is effective on the “[e]arliest date as of which it is factually 
ascertainable that an increase in disability had occurred if claim is received within 
1 year from such date otherwise, date of receipt of claim.”  38 C.F.R. § 
3.400(o)(2). 
 
4. Sections 5110(a) and 5110(b)(2) limit VA's authority to establish effective 
dates earlier than the date it receives a claim for an increased disability rating.  
VA has determined by regulation, however, that the "date of admission to a VA or 
uniformed services hospital will be accepted as the date of receipt of a claim" for 
an increased rating.  38 C.F.R. § 3.157(b)(1).  That regulation goes on to state 
that "[t]he date of admission to a non-VA hospital where a veteran was 
maintained at VA expense will be accepted as the date of receipt of a claim, if VA 
maintenance was previously authorized."  Id.  These rules apply only when the 
hospitalization relates to a disability for which service connection has already 
been established or for disabilities that are the subject of claims made within one 
year of hospital admission.  Id.   
 
5. In VAOPGCPREC 35-91 (O.G.C. Prec. 35-91), we held that, for purposes 
of determining entitlement to VA benefits, care at a private facility at VA expense 
is equivalent to care at a VA facility.  Thus, as noted in that opinion, care at a 
contract nursing home under VA auspices constituted care by VA within the 
meaning of applicable statutes allowing readmission to a VA hospital without 
regard to the patient's current eligibility for hospitalization.  See also 
VAOPGCPREC 2-95 (O.G.C. Prec. 2-95) (care provided at a private hospital 
under contract with VA considered care furnished by United States).  However, 



this office has not previously issued an opinion on the specific question of 
whether, under section 3.157(b)(1), VA may establish an effective date for 
increased benefits on the basis of the date of admission to a private hospital at 
DoD expense under the TRICARE program.   
 
6. Section 3.157(b)(1) does not address whether care at a private facility at 
DoD expense is the equivalent of care at a uniformed services facility for 
effective date purposes.  Although section 3.157(b)(1) does contain a provision 
referring to admission to a non-VA facility at VA expense and no equivalent 
provision concerning admission to a non-DoD facility at DoD expense, we do not 
consider this on its face to be determinative evidence of an intent to exclude the 
latter from consideration.  We therefore look to the history of the provision for 
evidence of its meaning and construe it in the context of relevant legislation.   
 
7. In 1959, VA promulgated a predecessor to current section 3.157(b)(1), 
which provided that the "date of admission to a VA hospital or date of admission 
to a non-VA hospital if previously authorized will be accepted [as the date of 
receipt of a claim for increased benefits]."  38 C.F.R. § 1157(b)(1) (1959).  In 
1966, VA revised the regulation to provide that the "date of admission to a VA or 
uniformed services hospital will be accepted as the date of receipt of a claim [for 
increased benefits]."  38 C.F.R. § 1157(b)(1) (1966) (emphasis added).  In a 
September 1966 transmittal sheet explaining the revision, the Deputy 
Administrator of Veterans Affairs stated that reports of admission to uniformed 
services hospitals were to be treated the same as VA hospital reports for 
purposes of establishing effective dates for increased benefits.  He noted that, 
among other things, the amendment was intended to benefit military retirees and 
was "adopted following an understanding reached with the [DoD] and the Public 
Health Service" concerning notice of hospital admissions and diagnosis.  The 
memorandum defined "uniformed services hospital" as including United States 
Army, Navy, Air Force, and Public Health Service hospitals.  The revision moved 
to a separate sentence the reference to acceptance of the date of admission to a 
non-VA hospital as the date of receipt of an informal claim for increased benefits 
and added specific reference to hospitalization "at VA expense."  No comparable 
provision relating to admissions at DoD expense was included, presumably due 
to the fact that, as explained below, up to that time DoD was not authorized to 
provide contract health care for military retirees.  Except for certain revisions not 
relevant to this opinion, current section 3.157(b)(1) is identical to the rule as 
revised in 1966.   
 
8. The 1966 revision of section 3.157(b)(1) preceded Congress's revamping 
of the military health care system with respect to retired service members.  In 
1956, Congress had enacted legislation establishing a health care plan for 
dependents of active duty service members, which authorized DoD to enter into 
contracts for the purpose of providing care at civilian medical facilities.  See 
Dependents' Medical Care Act, ch. 374, §§ 201-204, 70 Stat. 250, 252-53 (1956).  
Congress, however, made retirees ineligible for the new plan, noting that a future 



analysis of cost data might permit extension of the plan to retirees.  See 
Dependents' Medical Care Act, § 301(b), 80 Stat. at 253; H.R. Conf. Rep. No. 84-
2195 (1956), reprinted in 1956 U.S.C.C.A.N. 2712, 2714.  Congress revisited the 
issue of contract health care in 1966 when it enacted legislation that authorized 
military retirees to receive contract health care in civilian facilities.  See Pub. L. 
No. 89-614, § 2(7), 80 Stat. 862, 865 (1966).  The Senate Committee on Armed 
Services noted that existing law provided no financial assistance to military 
retirees who use civilian facilities and that military medical facilities met only 57 
percent of retirees' hospital needs.  S. Rep. No. 89-1434 (1966), reprinted in 
1966 U.S.C.C.A.N. 3082, 3093.  Congress intended that the legislation would 
provide "a new hospitalization and outpatient program in civilian sources for 
retired military members, their spouses and children, and the spouses and 
children of deceased retired members and of deceased active duty members."  
Id. at 3083.  DoD subsequently implemented the 1956 and 1966 legislation 
through the Civilian Health and Medical Program of the Uniformed Services 
(CHAMPUS).  See 32 C.F.R. pt. 199. 
 
9. Congress has legislated extensively in the area of military health care 
since the 1956 and 1966 enactment of legislation authorizing contract health care 
for certain beneficiaries of the military health care system.  See, e.g., Pub. L. No. 
97-174, 96 Stat. 70 (1982) (encouraging greater sharing of resources between 
DoD and VA in an effort to reduce Federal health care costs); Pub. L. No. 99-
661, § 701, 100 Stat. 3816, 3894 (1986) (expanding the use of civilian health 
care providers); Pub. L. No. 101-189, § 722, 103 Stat. 1352, 1477 (1989) 
(authorizing DoD to use CHAMPUS funds to reimburse VA for medical care 
provided to CHAMPUS beneficiaries); Pub. L. 102-585, §§ 201-206, 106 Stat. 
4943, 4949-50 (1992) (expanding DoD and VA health care sharing 
arrangements); Pub. L. No. 103-160, § 731, 107 Stat. 1547, 1696 (1993) 
(directing DoD to implement a health benefit program based on health 
maintenance organization plans offered in the private sector).  These enactments 
reflected Congress' appreciation of the interrelationship of the VA, DoD, and 
private health care systems in treating former military personnel. 
 
10. Pursuant to the 1993 enactment of Public Law No. 103-160, § 731, 107 
Stat. at 1696, DoD established its TRICARE program for the purpose of 
"implementing a comprehensive managed health care program for the delivery 
and financing of health care services in the Military Health System."  32 C.F.R. § 
199.17(a).  Congress has defined "TRICARE program" as meaning the 
"managed health care program that is established by [DoD] under the authority of 
[chapter 55 of title 10, United States Code], principally [10 U.S.C. § 1097], and 
includes the competitive selection of contractors to financially underwrite the 
delivery of health care services under [CHAMPUS]."  10 U.S.C. § 1072(7).  
Under TRICARE, DoD health care beneficiaries are classified in four enrollment 
categories:  (1) active duty members, who are automatically enrolled in the 
"TRICARE Prime" option;  (2) "TRICARE Prime" enrollees;  (3) "TRICARE 
Standard" enrollees, who are CHAMPUS eligible beneficiaries that choose not to 



enroll in the "Prime" option; and (4) non-CHAMPUS beneficiaries eligible for 
treatment in military facilities.  32 C.F.R. § 199.17(a)(6)(i).  TRICARE provides 
three options for receiving DoD health care.  "TRICARE Prime" involves the use 
of military treatment facilities and designated civilian provider networks at a 
substantially reduced rate for CHAMPUS-eligible beneficiaries.  See 32 C.F.R. § 
199.17(a)(6)(ii)(A).  Beneficiaries agree to follow managed care rules and 
procedures modeled after civilian health maintenance organization plans.  Id.  
"TRICARE Standard" is the basic CHAMPUS program, under which beneficiaries 
may use civilian health care providers and may receive care in military facilities 
on a space-available basis.  32 C.F.R. § 199.17(a)(6)(ii)(C).  The third option, 
"TRICARE Extra," allows "Standard" enrollees to use a preferred provider 
network, which includes military and civilian facilities, at a reduced cost to the 
beneficiary.  32 C.F.R. § 199.17(a)(6)(ii)(B).  CHAMPUS eligible retired service  
 
 
members are generally eligible for enrollment in the "Prime" option.  32 C.F.R.  
§ 199.17(c)(3).  
 
11. In addition to the above-cited legislation, which cumulatively created a 
unified military health care system utilizing military, VA, and civilian facilities, 
Congress has addressed the issue of whether military health care benefits may 
be afforded to veterans with service-connected disabilities.  In 1975, the General 
Counsel of DoD interpreted the 1966 enactment of section 2 of Public Law No. 
89-614 as precluding CHAMPUS reimbursement for care that was otherwise 
available from the Veterans' Administration.  See H.R. Rep. No. 96-469 (1979), 
reprinted in 1979 U.S.C.C.A.N. 2625, 2626.  DoD implemented this interpretation 
in its 1977 revision of the CHAMPUS regulations.  Id.  Congress responded by 
enacting legislation providing that "no person eligible for health benefits under [10 
U.S.C. § 1086] may be denied benefits under [that] section with respect to care 
or treatment for any service-connected disability which is compensable under 
chapter 11 of title 38 solely on the basis that such person is entitled to care or 
treatment for such disability in Veterans' Administration facilities."  See Pub. L. 
No. 96-173, 93 Stat. 1287 (1979) (codified as amended in 10 U.S.C. § 1086(g)).  
The House Committee on Armed Services explained the purpose of dual 
eligibility for retirees as follows: 
 

Limiting access of military retirees to CHAMPUS will force these 
individuals to seek covered medical treatment for care related to 
their service-connected disabilities from the Veterans' 
Administration or a military medical facility, while all other care may 
be provided by their local physician under CHAMPUS.  Such 
fragmented care is most often difficult for retirees because of the 
distance involved in travelling to Federal facilities.  In many cases, 
as indicated by the Office of the Secretary of Defense, such a 
restriction could interrupt physician-patient continuity. 
 



H.R. Rep. No. 96-469, at 2, reprinted in 1979 U.S.C.C.A.N. at 2626-27.  
Congress reinforced this concept of dual eligibility in recent legislation, which 
provided:  "The Secretary of Defense may not take any action that would require, 
or have the effect of requiring, a member or former member of the armed forces 
who is entitled to retired or retainer pay to enroll to receive health care from the 
Federal Government only through the Department of Defense."  Pub. L. No. 107-
107, § 731(a), 115 Stat. 1012, 1169 (2001) (codified at 10 U.S.C. § 1086b).  This 
provision prohibited DoD from "implementing a policy of forced choice enrollment 
by military retirees who are eligible for care in the health care facilities and 
programs of both [DoD] and [VA]."  H.R. Conf. Rep. 107-333, at 683 (2001), 
reprinted in 2001 U.S.C.C.A.N. 1021, 1105.  Again, Congress' actions reflected 
its understanding of the interrelationship of the DoD, VA, and private health care 
systems. 
 
12. The opinion request raises the question of whether the phrase "uniformed 
services hospital" in section 3.157(b)(1) may be construed as including private 
facilities that provide health care under TRICARE.  We believe the above 
discussion provides ample authority to conclude that care provided by DoD 
through TRICARE at a private facility is equivalent to DoD care in a "uniformed 
services hospital."  VA's 1966 revision of the predecessor to section 3.157(b)(1) 
was clearly intended to extend the liberalized informal claim procedures relating 
to hospital admissions to individuals with dual health care eligibility under DoD 
and VA programs.  As the legislation noted above makes clear, military health 
care is no longer restricted to military facilities, as it generally was at the time of 
VA's 1966 revision of section 3.157(b)(1).  Moreover, with respect to retired 
service members, Congress has unequivocally authorized that group of 
beneficiaries to receive care for service-connected disabilities in private facilities 
under the TRICARE program.  Under a narrow construction of section 
3.157(b)(1), a retired disabled veteran would be required to seek care in a VA 
facility, a military facility, or a private facility at VA expense in order to benefit 
from the liberal date-of-claim provision governing claims for an increased rating, 
while all other care that the veteran receives might be provided by DoD at a 
private facility under its TRICARE program.  As we noted above, Congress has 
sought to avoid that kind of fragmented health care for retired disabled veterans.  
Thus, we believe it would be inconsistent with Congress intent concerning the 
provision of Federal health care benefits to former military personnel to construe 
the relevant part of section 3.157(b)(1) as applying only to reports of admission to 
military medical facilities.  Rather, the regulation should be construed as 
encompassing hospital admission to a private health care facility at DoD expense 
under the TRICARE program. 
 
HELD: 
 
The provision of 38 C.F.R. § 3.157(b)(1) stating that the date of admission to a 
"uniformed services hospital will be accepted as the date of receipt of a claim" for 



increased benefits is applicable to veterans hospitalized in private facilities at 
DoD expense under DoD's TRICARE program.  
 
 
 
 
Tim S. McClain 
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